Stram økonomiaftale peger mod barske budgetforhandlinger
Kommuner og regeringen har indgået en meget beskeden økonomiaftale, som ikke rækker til at fastholde velfærden, mener fagforeningen FOA.

Der er flere penge til kommunerne i den nye økonomiaftale, men fagforeningen FOA mener ikke, at pengene følger med udgifterne. Aftalen løfter den kommunale serviceramme med 2,4 mia.kr. i 2024. Men kommunerne har allerede udækkede prisstigninger på 1,9 mia.kr.
”Økonomiaftalen giver i virkeligheden kun en halv milliard til mere service, og det slår ikke til, når vi ved, at demografien – det, at vi bliver flere børn og ældre - i sig selv koster 1,25 milliarder, så det betyder, at borgerne kan se frem til mindre velfærd næste år,” fastslår Thomas Enghausen, næstformand i fagforeningen FOA.
”Der er noget underligt ved, at finansministeren den ene dag kan falde over en papkasse med 16 milliarder kroner, mens han gør forårsrent i ministeriet, men dagen efter ikke kan finde de sidste penge til at lade velfærden følge befolkningsudviklingen. På trods af, at han har lovet at gøre netop dét. Det her peger desværre mod nogle meget svære og barske budgetforhandlinger i kommunerne her i efteråret.”
Det er en del af aftalen, at kommunerne skal spare 700 millioner kroner, som skal bruges til et løft af løn- og arbejdsvilkår i den offentlige velfærd, men det fremgår ikke nærmere af aftalen, hvor og hvordan de penge skal hentes. Derudover kommer 300 millioner som skal spares på jobcentrene.
”Det er en meget usikker øvelse, de der har sat i gang. En øvelse, som vi i FOA kommer til at holde ekstra øje med. Det er nemt at beslutte de her ting, men meget sværere at føre dem ud i livet. Det har vi set gang på gang. Faren er, at vi i stedet kommer til at opleve generelle nedskæringer på den borgernære velfærd,” siger Thomas Enghausen.
Udgifterne til driften af det specialiserede socialområde er steget markant de senere år – i 2022 med 1,7 mia.kr. Mens der er aftalt en ekstraordinær investering i anlæg på i alt 1,5 mia. kr. til at udvide kapaciteten på botilbudsområdet, er der ikke afsat ekstra penge til driften af området.
”Det er bekymrende, at der igen i år ikke tages hånd om det specialiserede socialområde rent økonomisk. Kommunerne kan på den måde kun finde ekstra penge til området ved at prioritere ressourcerne mellem nogle af vores allersvageste borgere på området eller ved at spare på andre områder,” siger Thomas Enghausen.
Som en del af økonomiaftalen er kommunerne og regeringen enige om at nedsætte et ”Politisk partnerskab med fokus på den borgernære velfærd”. Partnerskabet skal blandt andet drøfte organisering af velfærden og unødig regulering og kontrol.
”Det er en vigtig udfordring, KL og Regeringen tager fat i der. Vi kan i FOA kun understrege, at hvis det arbejde skal lykkes, er det nødvendigt at inddrage de medarbejdere, der til dagligt kæmper med regler og bureaukrati. I FOA er vi klar til at gå i gang med arbejdet,” siger Thomas Enghausen.
Nøgleord
Kontakter
Thomas EnghausenNæstformand
46 97 22 48
Følg pressemeddelelser fra FOA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FOA
FOA finder fremskridt i forlænget IGU22.9.2023 08:21:45 CEST | Pressemeddelelse
Ny trepartsaftale om integrationsgrunduddannelsen indeholder forbedringer, mener FOA, som efterlyser en mere individuel tilgang til integrationen.
Madvalg i daginstitutioner skal afskaffes20.9.2023 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Overflødige og forudsigelige madvalg giver urimelige arbejdsvilkår for ansatte i daginstitutionernes køkkener.
Her kan pressen besøge Maddag 202314.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når Maddag løber af stablen den 20. september, er det 10. gang daginstitutioner og madordninger landet over bliver hyldet af børn og personale.
Ny trepartsaftale sikrer ro om voksen efter- og videreuddannelse12.9.2023 20:10:00 CEST | Pressemeddelelse
FOA ser gode takter i den netop indgåede trepartsaftale om voksen videre- og efteruddannelse, VEU, der bl.a. sikrer ro omkring økonomien.
Trods massiv mangel: Kommuner fyrer ansatte i ældreplejen i stor stil12.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Alt for mange social- og sundhedsmedarbejdere bliver hvert år fyret fra arbejdet i blandt andet ældreplejen. Kommunerne skal gøre mere for at hjælpe medarbejdere tilbage på jobbet, mener FOA. Se på dette danmarkskort, hvor mange social- og sundhedsmedarbejdere, der er blevet afskediget i de enkelte kommuner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum