CETEC vinder Plastprisen 2023

Del

Vinder af Plastprisen 2023 er CETEC for sit arbejde med genanvendelse af vindmøllevinger.

Det blev projektsamarbejdet CETEC, der løb med Plastprisen 2023, da den blev uddelt ved Plastindustriens årsdag i Industriens Hus torsdag d. 25. maj.

CETEC var nomineret til prisen for sit arbejde med at udvikle en metode til genanvendelse af vindmøllevinger. CETEC står for Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites og er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Olin, Vestas og Teknologisk Institut.

Netop genanvendelse af termohærdede glasfiberkompositter er en stor udfordring for vindmølleindustrien.

Metode udvinder epoxy
I CETECs metode adskilles eksisterende vindmøllevinger og epoxy-resinen udvindes fra kompositmaterialet. Efterfølgende kan resinen dekonstrueres og de kemiske ”byggeklodser” kan genudvindes og anvendes til ny epoxy i produktionen af nye vindmøllevinger.

Projektet er delvist økonomisk støttet af Innovationsfonden.

- Vi er utrolig stolte af at modtage Plastprisen 2023. Ikke mindst fordi, det er kolleger og samarbejdspartnere fra den danske plastbranche, der har stemt. Det viser, at vi er på vej i den rigtige retning. Genanvendelse af vindmøllevinger er et område som vi skal finde løsninger på i fremtiden, og det kan den her pris forhåbentlig være med til at skabe opmærksomhed om, siger Søren Haack, projektleder for CETEC.

Foruden CETEC var Dantoy, RC Plast, Aarhus Kommune og Guido Tosello fra DTU nomineret til årets plastpris.

Komposit spiller en vigtig rolle
- CETEC-samarbejdet er et godt eksempel på de udfordringer, der kan løses, når industrien og forskningen arbejder tæt sammen. Kompositmaterialer spiller en væsentlig rolle i den grønne omstilling og har en kæmpe værdi mange steder i samfundet. Derfor er det også positivt, når vi begynder at se løsninger på nogle af de udfordringer, som vi ved, der er med genanvendelse af kompositter, siger administrerende direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup.

Plastindustrien har siden 1987 uddelt Plastprisen som en hyldest af de ekstraordinære og anerkendelsesværdige præstationer i den danske plastbranche.

Foruden æren og anerkendelse fra branchen modtager vinderen af Plastprisen 2023 en statuette af kunstneren Markan Christensen og en check på 50.000 kroner.

For yderligere information, kontakt Plastindustriens kommunikationschef, Martin Skajaa Wøldike:  20243718 – mw@plast.dk


Kontakter

Billeder

Om Plastindustrien

Plastindustrien vil sikre danske plastvirksomheder optimale rammer for succes ved at klæde dem på til fremtiden, hvor den grønne omstilling er forudsætningen for, at vi passer bedre på vores ressourcer og skaber nye attraktive arbejdspladser. Vores branche tæller over 26.000 jobs, hvilket gør os til en af industriens største underbrancher.

Følg pressemeddelelser fra Plastindustrien

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Plastindustrien

Politisk aftale misser oplagt chance for at understøtte produktion af bæredygtige emballager5.9.2022 11:27:44 CEST | Pressemeddelelse

Trods opråb fra industri, affaldsselskaber og organisationer har et politisk flertal på Christiansborg indgået en aftale om udvidet producentansvar uden reelt incitament til bæredygtig produktion af emballage. Det undrer os, at Folketingets partier bl.a. insisterer på en bagatelgrænse på otte ton affald. Bag opfordringen til i stedet at indføre en økonomisk trappemodel står Plastindustrien, Dansk Affaldsforening og Ingeniørforeningen, IDA.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum