Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet

Lov om digital fritagelse vedtaget i Folketinget

Del
Folketinget har i dag vedtaget en ny lov, der forenkler reglerne for digital fritagelse. Loven gør det lettere for borgere, der er fritaget fra Digital Post, at blive tilbudt et alternativ til digital selvbetjening. Loven træder i kraft den 1. juni 2023.

Digitaliseringsminister Marie Bjerre har i dag fået opbakning fra et enigt Folketing til en ny lov, der gør det lettere for borgere at blive fritaget fra de offentlige digitale selvbetjeningsløsninger.

Lov om fravigelse fra obligatorisk digital selvbetjening har til formål at skabe enklere og mere sammenhængende regler for borgernes digitale kommunikation med det offentlige.

Hvis man skal anmelde flytning eller søge om boligstøtte, er det i dag obligatorisk at anvende digitale selvbetjeningsløsninger. Med vedtagelsen af den nye lov har borgere, der er fritaget fra Digital Post, automatisk ret til et alternativ til de digitale selvbetjeningsløsninger.

”Digitaliseringen af samfundet må ikke afholde nogen fra at gøre brug af deres rettigheder og de offentlige tilbud. Selvom langt de fleste danskere er tilfredse med at anvende de offentlige digitale løsninger, er der borgere, som ikke kan begå sig digitalt – og dem skal vi tage bedre hånd om. Jeg er derfor glad for, at der er bred politisk opbakning til at gøre det lettere for dem at få et alternativ til det digitale,” siger digitaliseringsminister Marie Bjerre.

Lovændringen gør op med den gældende praksis om, at selvom man er fritaget fra Digital Post, skal man begrunde sit behov for et alternativ til digital selvbetjening, hver gang man har et ærinde med det offentlige, hvor digital selvbetjening er obligatorisk. Fra den 1. juni skal disse borgere blot oplyse, at de er fritaget for Digital Post, når de henvender sig til en myndighed med et ærinde.

Fakta om lovændringen

På en række områder er det obligatorisk for borgerne at anvende digital selvbetjening. Regler for obligatorisk digital selvbetjening er reguleret i særlovgivningen på de forskellige sagsområder. Den nye lov gælder på tværs af alle disse områder. Dog gælder loven ikke domstolenes sagsportaler eller i erhvervssammenhæng.

Med Lov om fravigelse fra obligatorisk digital selvbetjening (L 98) får borgere, som er fritaget fra Digital Post, ret til at fravige kravet om obligatorisk digital selvbetjeningsløsning. Den fritagne borger kan i stedet bede om et alternativ.

Kontakter

Information om Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet

Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet
Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet
Stormgade 2-6
1470 København K

+45 72 28 24 00https://digmin.dk/

Følg pressemeddelelser fra Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye