Sidste udkald for at Danmark kan nå sit klimamål for 2025
Kun en hurtig, ekstra indsats for at nedbringe klimaaftrykket fra transport, landbrug og energisektoren kan sikre, at vi når klimalovens mål om 50-54% CO2e-reduktion i 2025. Med den nuværende politik er vi på vej mod kun at reducere med ca. 47% og mangler dermed 2,4 mio. tons reduktioner, viser en ny analyse fra CONCITO.

Folketinget har med klimaloven påtaget sig ansvar for at være med i front i kampen for at holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader. Bliver det endnu varmere, vil de allerede mærkbare klimaforandringer tage ekstra fart. Derfor er hvert eneste politiske klimamål vigtigt at nå, og jo før jo bedre.
Men Danmark står i øjeblikket ikke til at indfri klimamålet for 2025, der er vigtigt for at sikre handling på den korte bane på vejen mod at nå 70% reduktion i 2030. Det fremgår af CONCITOs analyse af de virkemidler, regeringen arbejder med for at nå klimamålene.
”Vi er væsentlig længere fra at indfri klimalovens 2025-mål, end det der fremgår af den officielle Klimastatus og -fremskrivning 2023 (KF23). Det betyder, at der hurtigst muligt skal vedtages ekstra klimapolitik, der kan virke her og nu, hvis vi skal levere på 2025 målet,” siger direktør Christian Ibsen, CONCITO.
Nødvendigt med buffer for at nå klimamål
Ifølge KF23 mangler der kun 0,2 mio. tons for at nå en reduktion på 50% i 2025, og altså betydelig mindre end de 2,4 mio. tons, CONCITO har beregnet. Den markante opjustering skyldes blandt andet forsinkelser af CO2-fangst og lagring og øget grænsehandel med diesel. Samtidig tager CONCITOs vurdering udgangspunkt i, at 2025 målet om reduktion på 50-54% opgøres som gennemsnittet for perioden 2024-2026. Det betyder, at måleperioden starter om blot syv måneder.
”Derfor haster det med at vedtage politik, der effektivt kan skabe reduktioner. Al erfaring med klimapolitik viser, at det tager tid, før der kommer en målbar effekt, og at effekten ofte er mindre end forventet. Derfor bør regeringen skrue op for ambitionerne, og lægge en buffer ind, så det sikres, at vi når målene,” siger Christian Ibsen.
En bred indsats kan sikre at vi kommer i mål
CONCITO fremlægger i analysen et katalog af initiativer, der gør det muligt at levere reduktioner på kort sigt. Det indeholder en bred indsats indenfor transport, landbrug og energisektoren. Flere af forslagene handler om indsatser, der umiddelbart kan sættes i værk, da det er vanskeligt at udvikle nye løsninger og foretage store investeringer på så kort tid.
Blandt eksemplerne er at sætte afgiften på diesel op, en højere pris på kul til el og varme og krav til landbruget, der kan reducere klimaaftrykket fra gødning og kreaturer. Samtidig advarer CONCITO mod øget iblanding af biobrændstoffer, da det er et meget dyrt tiltag med tvivlsom klimaeffekt.
”Den gode nyhed er, at det ikke er for sent at gennemføre politik, der indfrier målet, selvom den korte tidsfrist indskrænker paletten af muligheder betragteligt. Det kræver dog, at regeringen i de kommende forhandlinger om 2025-målet ser på udfordringen med friske øjne, og vedtager en bred vifte af virkemidler, der kan levere hurtigt,” siger Christian Ibsen.
CONCITO opfordrer i den forbindelse regeringen til hurtigst muligt at fremlægge et udspil til forhandlinger om indfrielse af 2025-målet. Det bør ske på baggrund af et opdateret virkemiddelkatalog.
Læs analysen i sin helhed her Sidste udkald for at nå klimamålet for 2025
Om Tænketanken CONCITO
Danmarks grønne tænketank CONCITO er en uafhængig videnspartner for beslutningstagere på tværs af det danske samfund – politikere, erhvervsliv, den akademiske verden og civilsamfundet.
CONCITOs formål er at omsætte relevant viden til klimahandling og derved accelerere den grønne omstilling både i Danmark og internationalt.
Følg pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO
Høje forbrugsudledninger svækker Danmarks rolle som grønt foregangsland28.8.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks klimaaftryk per indbygger er blandt verdens største, og der udestår en stor politisk opgave med at reducere klimabelastningen fra vores forbrug af især transport, fødevarer og boliger. Det viser en ny rapport om Danmarks globale forbrugsudledninger fra CONCITO.
Nordfyn har høje ambitioner på klimaområdet – også for skoleeleverne27.6.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nordfyns Kommune er ambitiøs, når det kommer til bæredygtighed og klimahandling. I efteråret blev kommunens Klimahandleplan, DK2020, godkendt af C40 og CONCITO, og nu er arbejdet i gang med at få sat handling bag ordene. Det gælder også på skoleområdet, hvor fokus på klima og bæredygtighed skal højnes på kommunens skoler.
Byggeriets massive klimaaftryk skal ned hurtigt og effektivt22.6.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Byggeriet er en af de helt store hovedpiner for klimaet, og den bliver kun stærkere fremover i takt med, at vi bliver flere og alle skal have tag over hovedet. Der er derfor al mulig grund til politisk at tage fat og med en bred indsats få skåret ned på den enorme klimabelastning fra byggeriet. Det påpeger CONCITO på baggrund af en ny udgivelse, Byggeriets Klimaanalyse.
Viborg styrker skolernes fælles grønne dannelse sammen med Den Grønne Rygrad8.6.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Viborg Kommune har store ambitioner for skoleelevernes grønne dannelse og kompetencer til fremtiden. Det ses særligt under de fælles emneuger, Grønne Sammen, hvor alle skoler har fokus på klima og bæredygtighed, og kommunens elever samlet set deltager i omkring 500 grønne åben skole-besøg. Nu skal det grønne fokus løftes til nye højder gennem samarbejdet med Den Grønne Rygrad.
Presset biodiversitet kræver den største arealomlægning i Danmark i nyere tid8.6.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den danske biodiversitet er i kritisk tilbagegang. Men med en radikal omlægning af Danmarks areal kan vi beskytte biodiversiteten og samtidig høste store gevinster. Det viser en ny analyse fra CONITO, der beskriver de dilemmaer og muligheder en ny biodiversitetslov skal balancere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum