Energistyrelsen

Energiforbruget faldt i første kvartal af 2023

Del

Forbruget af naturgas faldt 13,9 pct. i første kvartal af 2023, mens kulforbruget faldt 11,8 pct. sammenlignet med samme periode året før. Forbruget af vedvarende energi og olie faldt også henholdsvis 5,7 pct. og 3,9 pct.

Figur: Faktisk energiforbrug pr. kvartal i Danmark [PJ]
Figur: Faktisk energiforbrug pr. kvartal i Danmark [PJ] Energistyrelsen

Det faktiske energiforbrug faldt med 5,4 pct. i første kvartal af 2023 i forhold til samme periode året før. Det var især forbruget af naturgas, der faldt 13,9 pct., mens forbruget af kul var 11,8 pct. mindre end samme periode i 2022. Forbruget af olie faldt med 3,9 pct. og vedvarende energi med 5,7 pct.

Danmarks nettoeksport af el til de omkringliggende lande var 1,0 PJ i første kvartal af 2023. Til sammenligning var nettoeksporten af el 3,2 PJ i samme periode sidste år. Når der korrigeres for brændselsforbrug ved udenrigshandel med elektricitet, var energiforbruget 4,0 pct. lavere i første kvartal af 2023 i forhold til samme periode året før. 

Øvrige resultater: 

  • Forbruget af naturgas faldt 13,9 pct., mens forbrug af ledningsgas faldt med 8,3 pct., da forbruget af bionaturgas steg med 16,7 pct. i perioden. Bionaturgas udgjorde 23,1 pct. af ledningsgasforbruget i forhold til 18,1 pct. i samme periode sidste år.
  • Det totale kulforbrug faldt med 11,8 pct., mens kulforbruget i de i de centrale kraftvarmeværker faldt med 11,0 pct.
  • Forbruget af jetbrændstof steg med 24,8 pct. i de første tre måneder af 2023 i forhold til samme periode sidste år, men er fortsat på et lavere niveau end før COVID-19-pandemien.
  • Forbruget af gas-dieselolie faldt med 8,4 pct. og benzin er steget med 0,9 pct.
  • Forbruget af biomasse på de centrale kraftværker var 18,2 pct. lavere.
  • Produktionen af strøm fra solceller var 9,2 pct. højere. Der har været 34,7 pct. færre soltimer, men der er kommet flere solcelleanlæg i drift.
  • Den samlede produktion af primær energi faldt med 2,0 pct. i forhold til samme periode sidste år. Produktionen af naturgas og vedvarende energi steg henholdsvis med 8,2 pct. og 1,0 pct. mens produktionen af råolie faldt 10,5 pct.

 

Læs yderligere beskrivelse af resultaterne i energistatistikken for de første tre måneder af 2023 (pdf).

Kilde: Månedlig energistatistik

Kontaktinfo:

Ali Zarnaghi, Energistyrelsen, 33 92 68 40, aaz@ens.dk

Kontakter

Energistyrelsen

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Kom til konference om lokal inddragelse og opbakning til opsætning af vedvarende energi på land14.5.2024 13:38:26 CEST | Nyhed

Skal en firedobling af el-produktionen fra vedvarende energi på land inden 2030 lykkes, er det afgørende, at der er lokal opbakning til vedvarende energi i lokalområdet. Derfor inviterer VE-rejseholdet til konference om lokal inddragelse og opbakning til vedvarende energi i det åbne land. Konferencen vil danne ramme for drøftelser om den nyeste viden og erfaringer på området på tværs af kommuner, branche og institutioner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye