Folkeskoleelever skal finde løsninger til fremtidens fødevareproduktion
Nyt undervisningsmateriale fra Fødevarestyrelsen, Madkulturen og Gyldendal skal lære eleverne i folkeskolen om, hvordan vores mad påvirker sundhed og klima.
Hvorfor udledes der så meget CO2 på oksekødets vej fra mark til køledisk, og hvor kan man sætte ind for at mindske klimabelastningen i fremtidens produktion af kød, mælk og grøntsager?
Det er nogle af de spørgsmål, de store elever i folkeskolen skal blive klogere på, når de dykker ned i undervisningsmaterialet, som Fødevarestyrelsen sammen med Madkulturen og Gyldendal lancerer til det kommende skoleår. Materialet, som sætter fokus på De officielle Kostråd, klima og madkultur, er udviklet med hjælp fra Naturfagskonsulenten og rettet mod elever i 8. klasse.
- Vi vil gerne give de unge en større forståelse for, hvordan deres madvaner og fødevareproduktionen påvirker klima og sundhed, så de selv kan påvirke fremtiden. Den forståelse håber vi, at materialet kan være med til at fremme, siger Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.
Undervisningsmaterialet er et fællesfagligt forløb til geografi, biologi og fysik/kemi, og byder blandt andet på animationer og små film, undersøgelser i laboratoriet, cases, modelleringsøvelser og quiz i et forløb over 18 lektioner.
- For Madkulturen har det været vigtigt at kunne bidrage til udviklingen af dette materiale til naturfagene, da fødevarer og mad er relevant og aktuelt at arbejde med, også i andre fag end madkundskab. Vi ønsker at eleverne forstår, at madkultur ikke er en statisk størrelse, og at de selv kan være med til at forandre den til det bedre. Det kræver både naturfaglig indsigt og kompetencer i køkkenet, udtaler Judith Kyst, direktør i Madkulturen.
Eleverne får blandt andet viden om, hvordan fødevareproduktionen påvirker både klima og natur. Undervejs skal de reflektere over og beskrive løsninger på de naturfaglige problemer, som opstår i fødevareproduktionen.
Materialet er gratis og kan findes på Gyldendals fagportal: naturfagsprøven.gyldendal.dk.
FAKTA
Undervisningsforløbet skal klæde elever på til at:
- Undersøge madens indhold af næringsstoffer
- Arbejde med modeller inden for kost, sundhed, klima og produktion
- Forstå, hvordan produktionen af fødevarer påvirker klimaet
- Beskrive en fødevares vej fra jord til forbruger
- Kende sygdomme, som kan være påvirket af din livsstil
- Begrunde forslag til fremtidens fødevarer og kostråd
Yderligere oplysninger
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon 22 84 48 34.
Nøgleord
Links
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Fødevarestyrelsen fandt mangler i opstaldningen af kalve i hver fjerde besætning21.9.2023 09:47:46 CEST | Pressemeddelelse
Lovgivningen stiller klare krav til kalves fodring, pasning og staldforhold. Alligevel fandt Fødevarestyrelsen fejl og mangler i 24 pct. af de kontrollerede besætninger.
Nøglehullet er populært - men mange ved ikke, hvad det står for6.9.2023 10:54:44 CEST | Pressemeddelelse
Hver tredje forbruger køber ind efter Nøglehulsmærket, men mange er i tvivl om, hvad det står for – og en stor del overser mærket, når de handler. Med en ny kampagne sætter Fødevarestyrelsen spot på Nøglehullet.
Dansk-indonesisk samarbejde baner vejen for den første indonesiske øko-ost29.8.2023 10:02:00 CEST | Pressemeddelelse
På få år har indonesiske landmænd i samarbejde med lokale og danske myndigheder formået at omstille sig til økologi. Et konkret resultat er, at indoneserne nu er klar til at eksportere deres første økologiske ost. Næste skridt for indoneserne er at udbrede økologien til hele landet.
Svampesæsonen peaker: Sådan undgår du giftige dobbeltgængere21.8.2023 10:09:00 CEST | Pressemeddelelse
Giftlinjen har travlt med at besvare opkald fra svampejægere, som er bekymrede for, om de har spist en giftig svamp. Fødevarestyrelsen opfordrer til at tjekke svampen grundigt, inden den ryger på panden.
Duer ved Aalborg må igen komme på vingerne24.7.2023 15:38:20 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen ophæver ved midnat de sidste restriktioner for høns, duer og andre fugle omkring kolonihaveforening ved Aalborg
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum