Folkeskoleelever skal finde løsninger til fremtidens fødevareproduktion
Nyt undervisningsmateriale fra Fødevarestyrelsen, Madkulturen og Gyldendal skal lære eleverne i folkeskolen om, hvordan vores mad påvirker sundhed og klima.
Hvorfor udledes der så meget CO2 på oksekødets vej fra mark til køledisk, og hvor kan man sætte ind for at mindske klimabelastningen i fremtidens produktion af kød, mælk og grøntsager?
Det er nogle af de spørgsmål, de store elever i folkeskolen skal blive klogere på, når de dykker ned i undervisningsmaterialet, som Fødevarestyrelsen sammen med Madkulturen og Gyldendal lancerer til det kommende skoleår. Materialet, som sætter fokus på De officielle Kostråd, klima og madkultur, er udviklet med hjælp fra Naturfagskonsulenten og rettet mod elever i 8. klasse.
- Vi vil gerne give de unge en større forståelse for, hvordan deres madvaner og fødevareproduktionen påvirker klima og sundhed, så de selv kan påvirke fremtiden. Den forståelse håber vi, at materialet kan være med til at fremme, siger Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.
Undervisningsmaterialet er et fællesfagligt forløb til geografi, biologi og fysik/kemi, og byder blandt andet på animationer og små film, undersøgelser i laboratoriet, cases, modelleringsøvelser og quiz i et forløb over 18 lektioner.
- For Madkulturen har det været vigtigt at kunne bidrage til udviklingen af dette materiale til naturfagene, da fødevarer og mad er relevant og aktuelt at arbejde med, også i andre fag end madkundskab. Vi ønsker at eleverne forstår, at madkultur ikke er en statisk størrelse, og at de selv kan være med til at forandre den til det bedre. Det kræver både naturfaglig indsigt og kompetencer i køkkenet, udtaler Judith Kyst, direktør i Madkulturen.
Eleverne får blandt andet viden om, hvordan fødevareproduktionen påvirker både klima og natur. Undervejs skal de reflektere over og beskrive løsninger på de naturfaglige problemer, som opstår i fødevareproduktionen.
Materialet er gratis og kan findes på Gyldendals fagportal: naturfagsprøven.gyldendal.dk.
FAKTA
Undervisningsforløbet skal klæde elever på til at:
- Undersøge madens indhold af næringsstoffer
- Arbejde med modeller inden for kost, sundhed, klima og produktion
- Forstå, hvordan produktionen af fødevarer påvirker klimaet
- Beskrive en fødevares vej fra jord til forbruger
- Kende sygdomme, som kan være påvirket af din livsstil
- Begrunde forslag til fremtidens fødevarer og kostråd
Yderligere oplysninger
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon 22 84 48 34.
Nøgleord
Links
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
To hobbybesætninger ramt af fugleinfluenza – Fødevarestyrelsen advarer om smitterisiko23.12.2025 16:39:44 CET | Pressemeddelelse
Endnu to nordjyske hobbybesætninger er ramt af fugleinfluenza. Fødevarestyrelsen opfordrer alle fugleejere til at gøre en ekstra indsats for at beskytte dyrene.
Modermælkserstatning mistænkes for alvorlig sundhedsrisiko18.12.2025 15:09:11 CET | Pressemeddelelse
Som følge af mulige sundhedsrisici opfordrer Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut alle forældre, der har købt modermælkserstatningen Nestlé Nan Expertpro Sensilac 1, 800 g i dåse, til straks at kassere produktet eller returnere det til butikken.
Fugleinfluenza på ny konstateret - denne gang i et lille hobbyhold ved Mariager17.12.2025 15:53:34 CET | Pressemeddelelse
Der er i år konstateret flere udbrud af fugleinfluenza end i de seneste år. Senest er et hobbyhold ved Mariager blevet smittet. Fødevarestyrelsen har derfor oprettet en beskyttelses- og restriktionszone i en radius af 3 og 10 km fra et lille hønse- og duehold syd for Mariager, for at begrænse risiko for smittespredning i området.
Fødevarestyrelsen har beslaglagt omkring 50.000 tons korn hos Danish Agro efter fund af skadedyr, mug og skimmel10.10.2025 16:44:30 CEST | Pressemeddelelse
Forekomst af mus og rotter, mug og skimmel hos Danish Agro i Dalmose har fået Fødevarestyrelsen til at beslaglægge alt korn på virksomheden. Kornet er uegnet som fødevarer. Fødevarestyrelsen undersøger nu forholdene på andre af Danish Agros lokaliteter.
Hønsebesætning ved Fredericia er ramt af fugleinfluenza8.10.2025 08:06:04 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har konstateret den smitsomme sygdom fugleinfluenza i en besætning med ca. 150.000 høns ved Fredericia. Besætningen aflives onsdag. Udbruddet er det første i en dansk fjerkræbesætning siden april 2025. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning bliver omfattet af restriktioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum