Konfliktvarsel mod direkte fly mellem Grønland og Danmark

Del

Det er ikke lykkedes Air Greenland at nå til enighed om lønnen for selskabets flymekanikere. Derfor har flymekanikernes fagforening, Dansk Metal, varslet konflikt mod den Airbus, der flyver direkte mellem Kastrup og Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord). Konflikten træder i kraft den 23. juni, hvis der ikke kommer en løsning.

”I en tid, hvor inflationen er høj, og lønmodtagerne bliver hårdt ramt på pengepungen, så bliver de virksomheder, hvor det går godt, nødt til at vænne sig til, at lønmodtagerne skal have noget mere i posen. Det er helt grundlæggende det, som den her konflikt handler om,” siger forhandlingschef Keld Bækkelund Hansen fra Dansk Metal.

Ifølge det seneste halvårsregnskab forventer ledelsen i Air Greenland, at regnskabet for 2022, ligesom i 2021, kommer til at vise et stort overskud.

Dansk Metal har udelukkende varslet konflikt mod den direkte rute mellem Grønland og Danmark. Det er som bekendt muligt at flyve til Grønland på anden vis. Indenrigstrafikken og de lokale helikopterflyvninger er heller ikke omfattet af konflikt.

”Det er flymekanikerne, der holder flyene på vingerne. Men vi ønsker ikke at ramme indenrigstrafikken i Grønland, og derfor har vi udelukkende varslet strejke på den transatlantiske rute. Det grønlandske folk skal rammes mindst muligt. Det er klart, at vi er kun stærke som lønmodtagere, hvis vi står sammen mod den arbejdsgiver, der ikke vil give mere i løn. Så vi bliver nødt til at ramme virksomheden for at presse dem til at give mere i lønposen,” siger Keld Bækkelund Hansen.

Dansk Metal organiserer flymekanikerne, der arbejder i Air Greenland. Det er Air Greenland selv, der har valgt, at der skal være årlige lønforhandlinger med mulighed for konflikt. Ved overenskomstforhandlingerne sidste år mellem Air Greenland og Dansk Metal fik Air Greenland nemlig tilbudt at lave en tre-årig overenskomst med lønstigninger på fire procent om året. Det sagde de nej til, og aftalen blev i stedet, at der skal være årlige forhandlinger om lønnen med ret til konflikt. Konfliktvarslet er derfor helt efter bogen i samarbejdet mellem arbejdsmarkedets parter.

”Air Greenland har selv valgt, at de vil have årlige lønforhandlinger med ret til konflikt. Vi håber, at de kommer til fornuft og vender tilbage til forhandlingsbordet. Vi er åbne for alle gode forslag, men det kræver, at de ændrer kurs. Flymekanikerne har været meget fleksible over for selskabet under corona-epidemien, og de er en meget efterspurgt arbejdskraft. Så det er kun rimeligt, at de får bevaret deres realløn,” siger Keld Bækkelund Hansen.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Dansk Metal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye