Dacapo Records

Ny indspilning fører Peter Heises glemte strygekvartetter ud af mørket

Del
Heise var en populær og elsket dansk komponist, hvis strygekvartetter har ligget indhyllet i et mørke efter hans død. Den 9. juni udkommer første udgivelse i en ny serie med førsteindspilninger af Nordic String Quartet.

Selvom Peter Heise (1830-1879) var en af Danmarks mest populære og elskede komponister, opnåede hans seks strygekvartetter aldrig almen anerkendelse og har ligget indhyllet i mørke i 170 år. På dette første album ud af en todelt serie, genopliver Nordic String Quartet de elegante værker med en følsom og lyrisk tilgang, i tråd med Heises karakteristiske poetiske touch.

Bortgemte ungdomsværker

Peter Heise var især kendt som vokalkomponist i sin levetid. Han havde kort før sin død oplevet stor succes med sin opera Drot og marsk, vel nok 1800-tallets bedste danske opera, og hans hundredevis af sange og romancer var også meget populære.

Mellem 1851 og 1857 skrev Heise seks strygekvartetter til den københavnske overklasses saloner og musikforeninger. Kvartetterne blev dog ikke en del af det offentlige musikliv og efter hans død blev de pakket væk, formentlig af hans enke, i et forsøg på at beskytte sin mands posthume anseelse mod forstyrrende, ukendte ungdomsværker. Noderne til Strygekvartet nr. 1 blev lagt i en mappe, der ligefrem blev påtegnet ”Heises skrevne noder fra ældre tid, ikke trykkes, måske helst brændes".

I 1950'erne begyndte kvartetterne igen at cirkulere, men ingen af dem bed sig fast i repertoiret. Ganske mærkeligt, for der er bestemt ikke en overflod af
danske kvartetter fra 1800-tallet at konkurrere med. Efter lang tids dvale blev værkerne i 2017 for første gang udgivet i et samarbejde mellem Det Kongelige Bibliotek og Københavns Universitet, så de nu omsider kan spilles, høres og nydes.

Charmerende værker med vittigt temperament

Heise var aktiv i den højromantiske periode, men inderst inde var han klassicist. Han stræbte efter klarhed, præcise former og gennemsigtighed, hvilket man også finder i hans charmerende strygekvartetter. Værkerne er komponeret i Heises formative år, men selv de tidligste af kvartetterne vidner om en komponist, der er dybt fortrolig med genren.

Strygekvartetterne nr. 1 og 2 er raffinerede og veloplagte værker med en humoristiske karakter. Vi hører elementer der minder om Schubert, Mozart og Haydn, gennemstrømmet af Heises underholdende og vittige temperament.

Strygekvartet nr. 3 hæver ambitionsniveauet betydeligt i forhold til de foregående kvartetter, og musikken har flyttet sig væk fra det underholdende. Det dramatiske vingefang udvides og på ægte romantisk vis varer spændingerne ved lige indtil slut i den stormfulde sidste sats, der rummer træk fra nordisk folkemusik.

Nordic String Quartet

Det nye album er indspillet af Nordic String Quartet, som blev dannet i 2013. Kvartetten har bl.a. udgivet bemærkelsesværdige førsteindspilninger af Pelle Gudmundsen-Holmgreens strygekvartetter og i 2019 udkom det meget roste album med verdenspremiereindspilninger af Nancy Dalbergs strygekvartetter, der langt om længe har fået Dalbergs musik frem i lyset, også internationalt.

I dag udkommer en single fra det kommende album, nemlig andensatsen fra Strygekvartet nr. 1, en larghetto med en langsom hoveddel og et stormfuldt mellemafsnit. Lyt via linket her.

Udkommer den 9. juni 2023

Nordic String Quartet

Heiðrun Petersen, violin
Mads Haugsted Hansen, violin
Daniel Eklund, bratsch
Lea Emilie Brøndal, cello

71 minutter

CD: 8.224734

For at se denne video fra www.youtube.com, så skal du aceptere cookies på toppen af denne side.AlbumtrailerVideokanal

Kontakter

Billeder

Download
Nordic String Quartet © Mathild
Nordic String Quartet © Mathild
Download
Nordic String Quartet © Mathilda Yokelin
Nordic String Quartet © Mathilda Yokelin
Download

Links

Information om Dacapo Records

Dacapo Records
Dacapo Records
Worsaasvej 19, 5
1972 Frederiksberg C

https://dacapo-records.dk/da

Dacapo Records er Danmarks nationale pladeselskab for klassisk og ny musik.

Siden 1989 har vi udgivet mere end 600 CD’er, DVD'er og rent digitale udgivelser, primært med musik af danske komponister. Vores katalog spænder lige fra de tidligste barokværker af komponister som Dietrich Buxtehude til den yngste nyskrevne musik i dag.

Dacapo Records går helhjertet op i at understøtte dansk musikliv. Ikke blot ved at udgive musik, der ellers ikke ville kunne vinde udbredelse på almindelige markedsvilkår. Men også ved at promovere danske komponister i udlandet.

Det kræver, at vi lever op til de højeste internationale standarder, og derfor sætter vi en ære i kvaliteten af vores udgivelser. Det er grunden til, at vi samarbejder med de bedste danske og nordiske kunstnere såvel som internationale topensembler som Wiener Filharmonikerne, New York Filharmonikerne, Lapland Kammerorkester og Kronos Kvartetten.

Følg pressemeddelelser fra Dacapo Records

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dacapo Records

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye