Udenrigsministeriet

Danmark støtter Sudans befolkning med 50 millioner kroner

Del
Den 15. april 2023 udbrød kampe i Sudan. Den væbnede konflikt har skabt en humanitær krise og sendt tusinder på flugt. Derfor sender Danmark støtte til den hårdt ramte befolkning, som er fanget i konflikten.

Konflikten i Sudan har skabt massiv usikkerhed for befolkningen og fået priserne på fødevarer og brændstof på himmelflugt. Behovet for fødevarer, vand og medicin stiger hver dag. Manglen på rent drikkevand betyder blandt andet, at befolkningen er nødt til at hente vand fra Nilen, som kan være sundhedsskadeligt.

Mindst 9 mio. sudanesere er påvirkede af konflikten. De særligt udsatte bor tæt ved kampzonerne og mangler adgang til akut sundhedshjælp og medicin. Sundhedsvæsenet i Sudan er nær et kollaps og har svært ved at behandle syge og sårede. De hospitaler og klinikker, der fortsat fungerer, mangler personale og er udfordret af mange strømafbrydelser. Kampene har betydet yderligere sikkerhedsudfordringer og problemer med levering af humanitær nødhjælp.

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen siger:

”Det er en hjerteskærende situation Sudans borgere står i. Jeg er glad for, at vi kan være med til at hjælpe befolkningen i denne svære tid og de mange som har måttet forlade hus og hjem for at komme i sikkerhed. Sammen med resten af EU opfordrer vi de militære grupper til at sikre fuld humanitær adgang, nedlægge våbnene og finde en fredelig løsning på konflikten.” 

Konflikten har medført nye flygtningestrømme både internt i Sudan og over grænserne til nabolandene. Indtil videre har over 100.000 flygtet over grænserne, og FN estimerer at op imod 815.000 mennesker forventes at flygte ud af Sudan til nabolande som følge af konflikten.

Den humanitære indsats i Sudan er kraftigt svækket i lyset af den alvorlige sikkerhedssituation. Konflikten har medført drab på - og kønsbaseret vold mod nødhjælpsarbejdere. Humanitære lagre, kontorer og konvojer er blevet plyndret. Med det nye bidrag vil Danmark støtte FN’s flygtningehøjkommissariat og Internationale Røde Kors Komité, som er nogle af de få organisationer, der fortsat er i stand til at arbejde i landet.

 

Baggrund

Konflikten i Sudan er opstået omkring den igangværende politiske transitionsproces og bunder i uenigheder mellem lederen af Sudans nationale hær og lederen af den paramilitære gruppe Rapid Support Forces (RSF). RSF’s offensiv i hovedstaden Khartoum den 15. april igangsatte voldsomme kampe i hele landet, og er særligt koncentreret om Khartoum samt i Darfur.

Den samlede humanitære pakke i respons til konflikten i Sudan består af 50 millioner kroner. Heraf går 40 mio. kr. til FN’s Flygtningehøjkommissariats arbejde i Sudan og berørte nabolande, som sudanesere i disse dage flygter til mens 10 mio. kr. går til den Internationale Røde Kors Komites (ICRC) indsatser i Sudan med særligt fokus på at de akutte behov i de værst ramte konfliktområder.

For yderligere henvendelser:

Udenrigsministeriets pressevagt på tlf. 61 97 92 47 (ikke SMS) eller pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Danmark vil styrke båndet til vestafrikanske kystlande12.6.2024 11:41:47 CEST | Pressemeddelelse

De to vestafrikanske kystlande Senegal og Elfenbenskysten er nøgleaktører i den bredere vestafrikanske region. Begge lande er ledet af demokratisk valgte regeringer, bidrager til regional stabilitet og udvikling og har i de seneste år oplevet stigende vækst. Samtidig udfordrer ustabilitet i Sahellandene, klimaforandringer, migration og manglende jobmuligheder for den unge generation begge lande. Lige nu besøger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, Senegal og Elfenbenskysten.

Danmark støtter uddannelse af ukrainske kvinder til traditionelle mandefag11.6.2024 09:43:20 CEST | Pressemeddelelse

På en konference for Ukraines genopbygning med en række af verdens statsledere i Berlin i dag annoncerer regeringen ny støtte til blandet andet efteruddannelse i Mykolaiv. Indbyggere skal efteruddannes inden for fag, efterspurgt på det lokale arbejdsmarked og drivende for den ukrainske økonomi. Pakken indeholder også støtte til at øge adgang til vand- og elforsyning. Det danske bidrag er en del af regeringens fjerde genopbygningspakke til Ukraine til en værdi af i alt 250 millioner kroner.

Udenrigsministeren rejser til New York for at få Danmark valgt til FN’s Sikkerhedsråd5.6.2024 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Torsdag den 6. juni er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i New York for at sikre Danmark en plads i FN’s Sikkerhedsråd 2025-2026. Der er udsigt til fredsvalg, men Danmark skal fortsat have 128 stemmer for at blive valgt ind. Lykkes det, får Danmark mulighed for at præge internationale beslutninger om fred og sikkerhed i verdens mest magtfulde organ. Det gælder blandt andet krigen i Ukraine, konflikten i Mellemøsten samt en række af de kriser og fredsbevarende operationer i blandt andet Afrika, som FN bidrager til. ”Som medlem af Sikkerhedsrådet vil Danmark få en plads ved det mest magtfulde udenrigspolitiske bord i verden. Så der er meget på spil. Det er en lang diplomatisk kampagne, der kulminerer med afstemningen i morgen, og jeg håber, vi får chancen for at spille en aktiv rolle i Sikkerhedsrådet de kommende år,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. FN’s Sikkerhedsråd har 15 medlemmer. Af dem har fem permanente pladser, mens ti vælges af FN’s Generalforsamling. De perman

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye