Cepos

CEPOS: Landbruget bør også omfattes af generel CO2-afgift

Del

CEPOS' analysechef Otto Brøns-Petersen har følgende kommentarer Landbrug & Fødevarers 2030-plan

Otto Brøns-Petersen. Foto: Jakob Melgaard
Otto Brøns-Petersen. Foto: Jakob Melgaard Foto: Jakob Melgaard

”Hvis der er politisk enighed om 70 pct.-klimamålet, er der ingen vej uden om at lade landbruget omfatte af den generelle CO2-afgift på 750 kr./ton CO2e i 2030. Det er det entydigt mest omkostningseffektive instrument, og det vil blive dyrere samfundsøkonomisk at bruge regulering og tilskud til bestemte teknologier i stedet,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.

”Landbruget vil få meget store tab, hvad enten det skal betale klimaafgift eller investere i at nedbringe udledningerne. Udfordringen består primært i at kompensere for tabet. Det er ikke et argument imod klimaafgiften,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.

”Selv om Landbrug og Fødevarer nu vurderer, at det er teknisk muligt at leve op til den politiske aftale om at reducere landbrugets udledning med 55-65 pct., bør målsætningen fjernes, hvis landbruget omfattes af CO2-afgiften. Sektorspecifikke mål er uforenelige med en omkostningseffektiv klimapolitik, og i landbruget er reduktionspotentialet særlig usikkert,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.

”Landbrug og Fødevarer har givetvis ret i, at en væsentlig del af de drivhusgasreduktioner, dansk landbrug foretager, vil flytte til udlandet. Problemet er, at 70 pct.-målet er rent nationalt og ikke tager hensyn til lækage. Så længe målet er indrettet på den måde, er det mest omkostningseffektivt at have en generel klimaafgift,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.

Otto Brøns-Petersen kan kontaktes på 20 92 84 40 for uddybende kommentarer.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum