World Animal Protection Danmark

Øko-grise skygger for barsk virkelighed i landbruget

Del

Sofari-dagen må ikke blive et skønmaleri af realiteterne i de danske svinestalde, hvor 98 procent af de danske grise lever under dybt kritisable forhold, mener dyrebeskyttelsesorganisation.

“Når de økologiske landmænd viser deres fritgående grise frem, er det desværre nødvendigt, at understrege, at de få glade grise ikke må overskygge den barske virkelighed i landets svinestalde,” siger Pernille Fraas Johnsen, seniorrådgiver landbrug hos World Animal Protection.

Udtalelsen falder samtidig med at Landbrug & Fødevarer sammen med Økologisk Landsforening og fire andre aktører, byder velkommen til Sofari i Jylland, på Fyn og Sjælland, hvor landets familier kan opleve, hvordan fritgående økologiske grise bliver opdrættet.

“Det er skønt, at vise omverdenen, at Danmark har grise med adgang til det fri og rigtig god dyrevelfærd, hvor dyrene kan udleve deres naturlige behov. Men det må ikke skygge over virkeligheden som den ser ud for 98 procent af grisene i de danske stalde, og det må ikke blive et skønmaleri, der gør, at vi glemmer eller overser den generelle tilstand i svineproduktionen”, siger Pernille Fraas Johnsen.

 “Virkeligheden for 98 procent af de danske grise er meget afgrænset plads i golde betonmiljøer, hvor pattegrise rutinemæssigt halekuperes, og hvor søerne fikseres i fire uger, hver gang de føder et nyt kuld pattegrise. De dyr ser måske kun solen én gang i livet, nemlig når de transporteres til opfedning i udlandet, eller til slagtning i Danmark”, siger Pernille Fraas Johnsen, der udover at være landbrugsrådgiver i World Animal Protection, også har en phd. i dyreadfærd.

Fakta:
I den konventionelle svineproduktion er den årlige produktion på omkring 32 millioner grise.
18 millioner grise slagtes i Danmark.
14 millioner smågrise sendes på lange dyretransporter til udlandet, hvor de opfedes før slagtning
925.000 ud af 975.000 søer er en del af det konventionelle landbrug. De fikseres i farebøjler i fire uger, hver gang de føder et nyt kuld. Her kan de ikke vende sig eller tage sig af deres unger.
Sofari er arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med Friland A/S, Organic Pork, Tican, Økologisk Landsforening, FØKS (Fremme af Økologisk Kvalitets Svinekød).

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Kun to procent af Danmarks grise opdrættes som fritgående eller økologiske grise, resten lever i en anderledes barsk virkelighed med meget afgrænset plads, halekuperinger og fiksering" siger Pernille Fraas Johnsen, seniorrådgiver i World Animal Protection og phd i dyreadfærd.
Kun to procent af Danmarks grise opdrættes som fritgående eller økologiske grise, resten lever i en anderledes barsk virkelighed med meget afgrænset plads, halekuperinger og fiksering" siger Pernille Fraas Johnsen, seniorrådgiver i World Animal Protection og phd i dyreadfærd.
Download

Om World Animal Protection Danmark

World Animal Protection er en global organisation, der kæmper for dyrene. Vi har indsatser i omkring 50 lande og kontorer 12 forskellige steder i verden. Året rundt arbejder vi fokuseret sammen med forskere, medier, lokalbefolkninger, regeringer og andre organisationer. Globalt, regionalt og lokalt.

Vores mål er en bedre verden for. For alle.

Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye