DI: Ny udenrigspolitisk strategi fordrer styrket erhvervspolitik

Krig i Ukraine, undertrykkende regimer i fremgang i Mellemøsten og et Kina, der spiller med musklerne, er eksempler på nye udfordringer, som kræver en forandret udenrigspolitisk strategi. Og erhvervslivet spiller en vigtig rolle – for udenrigspolitikken og sikkerhedspolitikken.
- Man kan enten lukke øjnene, og vente til den ny verdenssituation rammer en lige i panden. Eller man kan som regeringen helt rigtigt gør i sin nye udenrigspolitiske strategi acceptere, at verden i dag er et helt andet sted end for få år siden. Jeg er helt enig med regeringen i at tænke sikkerhedspolitik og udenrigspolitik på en helt ny måde i Danmark, i EU og resten af Vesten, siger adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen, der også slår fast.
- Og vi ikke kan løse forsvars- og sikkerhedsproblemer uden et sundt og konkurrencedygtigt erhvervsliv. Derfor handler sikkerhedspolitik i høj grad også om erhvervspolitik, siger Lars Sandahl Sørensen, der fastslår, at der er alvorlige udfordringer for Danmark og EU netop nu.
- EU taber netop nu konkurrencekraft til eksempelvis USA og dele af Asien. Det er et akut problem. Hvis Europa ikke fører en ambitiøs politik på at fremme sit erhvervslivs konkurrencekraft, så risikerer vi ikke blot at miste velstand - vi får heller ikke råd til at styrke vores forsvar og grøn omstilling, siger Lars Sandahl Sørensen.
”Vi skal føre en aktiv, ambitiøs og optimistisk udenrigspolitik med udgangspunkt i de værdier, vi selv er rundet af”, skriver udenrigsministeren i den ny udenrigspolitiske strategi.
- Det er gode og visionære ambitioner, men det koste penge. Et kraftigt øget forsvarsbudget ville Danmark ikke kunne gennemføre, hvis økonomien eksempelvis havde været som under oliekrisen i 70’erne. Og det vil heller ikke kunne lade sig gøre, hvis vi nu lukker os for omverdenen og afskærer os fra de globale værdikæder. En stærk økonomi, baseret på et konkurrencedygtigt erhvervsliv, er betingelsen for at gennemføre vores udenrigspolitiske og sikkerhedspolitiske ambitioner, siger Lars Sandahl Sørensen.
I DI’s ny sikkerhedspolitiske udspil indgår foruden øgede investeringer i forsvaret en modernisering af politiet for at modvirke cyberkriminalitet, øget tilstedeværelse i Afrika både fra lokal side og fra EU og desuden politiske tiltag til at styrke konkurrenceevne og investeringer i Danmark.
Tættere på EU
En del af udenrigsministerens ønsker er et udvidet EU med en større andel flertalsafgørelser i udenrigspolitikken.
- I en situation, hvor EU bliver konfronteret med flere og flere globale udfordringer, og hvor krigen i Ukraine har gjort det klart, at vi skal knytte flere lande tættere på Europa, bør EU kunne handle beslutsomt og hurtigt. Og vi må tage hul på debatten om, at EU skal træffe udenrigspolitiske beslutninger på baggrund af flertalsafgørelser. Enkeltlande må ikke kunne blokere for EU's globale stemme, siger Lars Sandahl Sørensen.
Den ny geopolitiske situation betyder endvidere, at Danmark er endnu tættere bundet op på det europæiske fællesskab.
- Efter briternes exit og Ruslands invasion har EU-fællesskabet vist nye styrker, og enhver tanke om dansk udenrigspolitisk enegang forekommer naiv. Løsningerne skal findes i fællesskab. EU skal stå side om side med USA, men også være i stand til at have et samarbejde og en åben dialog med Kina, siger Lars Sandahl Sørensen.
Følg os på:
Kontakter
Pressekoordinator Lars Bøgeskov, 22363138, larb@di.dk
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Europæiske erhvervsorganisationer med DI i spidsen efterlyser klimahandling9.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU skal følge sine klimamål op med handling. Det gavner både erhvervslivet og EU’s konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i en fælles erklæring fra europæiske erhvervsorganisationer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Irland, Sverige, Norge og Finland, som Dansk Industri har taget initiativ til.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum