Ny e-kogebog skal hjælpe personer med lugtetab til at genfinde madglæden

- Den nye e-kogebog er tænkt som en hjælp til de 20 procent af befolkningen, som i dag lider af nedsat eller manglende lugtesans, hvilket påvirker deres fundamentale glæde og nydelse ved mad, siger læge og lektor Alexander Wieck Fjældstad, der har taget initiativet til at få udviklet den særlige kogebog i samarbejde med kokkene Christian Bøjlund og Rasmus Bredahl med støtte fra VELUX-fonden.
E-kogebogen udspringer af Alexander Wieck Fjældstads forskning i lugtetab ved Flavour Institute, Aarhus Universitet, et projekt med kokkeskoler for personer med lugtetab og erfaringer fra patienter, som han møder som læge ved Klinik for Lugte- og Smagsforstyrrelser på Regionshospitalet Gødstrup.
- Patienterne i klinikken fortæller, at de ofte har problemer med at nyde maden, at de føler sig usikre på, hvordan de skal tilberede den, og at det kan være svært for pårørende at forstå, hvad lugtetabet giver af udfordringer, siger Alexander Wieck Fjældstad.
E-kogebogen indeholder værktøjer til at fremhæve de øvrige sanser ud over lugtesansen og at lave god mad trods et lugtetab. Der er fokus på grundsmagene salt, sødt, surt og umami, tekstur, for eksempel sprødhed og blødhed, og andre sensoriske virkemidler.
- Opskrifterne i bogen er opbygget efter enkle principper med råvarer, som er kendte og anvendte i hverdagen og nemt kan overføres til andre retter. Principperne og opskrifterne bruges og justeres fortsat løbende på vores kokkeskoler for patienter med lugtetab, siger Alexander Wieck Fjældstad.
Fakta om kokkeskolerne og e-kogebogen
Kokkeskolerne er det første tiltag både nationalt og internationalt der fokuserer på madglæde hos de mange personer med lugtetab (15-20% af befolkningen), og fem ud af 10 hold af patienter har nu gennemført kurset med støtte fra VELUX-fonden.
Kurset, som er gratis at deltage i, har fokus på undervisning, tests og evalueringer af principperne og opskrifterne i e-kogebogen "Lugtetab & mad".
Mens projektet med kokkeskolerne kører, er det kun muligt at hente e-kogebogen i App store til app'en Apple Books. Planen er, at e-bogen udgives på flere platforme, når projektet er gennemført.
Mere information om Regionshospitalet Gødstrup
Nøgleord
Kontakter
Alexander Wieck Fjældstad
Mail: Alexander.Fjaeldstad@rm.dk
Læge og lektor
Flavour Institute, Aarhus Universitet
Klinik for Lugte- og Smagsforstyrrelser, Øre-Næse- og Halskirurgi, Regionshospitalet Gødstrup.
Merete Friis Jeppesen, tlf. 29 62 44 47
Mail: merete.friis@goedstrup.rm.dk
Kommunikationskonsulent, Regionshospitalet Gødstrup
Billeder
Information om Regionshospitalet Gødstrup
Regionshospitalet Gødstrup er et af fem akuthospitaler i Region Midtjylland. Hospitalet åbnede i februar 2022 og samler aktiviteterne fra de tidligere sygehuse i Herning og Holstebro. Hospitalet varetager regionale specialer og hovedfunktioner for ca. 300.000 borgere i den vestlige del af Region Midtjylland.
Regionspsykiatrien og NIDO | center for forskning og uddannelse deler adresse med Regionshospitalet Gødstrup.
Regionshospitalet Gødstrup har godt 4000 fuldtidsansatte.
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge3.7.2025 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjylland har modtaget 407.300 kroner fra Salling Fondene til udstyr, der skal bruges i et forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge. Projektet udføres ved Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
1,47 mio. kr. til forskning i ufrivillig vandladning og forhøjet blodtryk hos børn3.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet har modtaget støtte til forskning, der skal sikre bedre behandling og styrke den tidlige indsats for børn med helbredsudfordringer. Samlet lyder bevillingerne på 1,47 mio. kr.
Ny forskning: Unges opfattelse af egen social status har betydning for deres mentale trivsel2.7.2025 12:07:06 CEST | Pressemeddelelse
Unge med lav social og økonomisk status mistrives oftere, og sammenhængen er især klar, når social status defineres ud fra, hvor i det sociale hierarki de unge placerer sig selv. Gode voksne relationer og stærke fællesskaber mindsker risikoen for mistrivsel.
Interaktiv skadestue for børn er indviet i Gødstrup27.6.2025 08:51:34 CEST | Pressemeddelelse
Tag på en rejse ud i rummet, mens gipsen bliver lagt, eller en tur under vandet, mens en flænge bliver syet. Nu får de mindste patienter på Regionshospitalet Gødstrups skadestue mulighed for at blive undersøgt og behandlet i et særligt behandlingsrum bygget til at aflede børnenes opmærksomhed fra det ubehagelige eller angstfyldte.
Frisk luft og smukke planter skal give intensivpatienter energi til at kæmpe sig tilbage til livet.20.6.2025 11:08:15 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag d. 19. juni blev to særligt designede terapiterrasser indviet på Intensivbehandlingsafsnittet i Gødstrup. De skal give selv de mest syge patienter mulighed for at få frisk luft og oplevelser i naturen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum