Flere øko-grise kan gå i skoven

Besøger du en af Sofari-gårdene, der er med i den årligt tilbagevendende besøg-øko-grisene-dag, kan du flere steder opleve samspillet mellem grise og træer. Flere af producenterne arbejder nemlig i stigende grad med skovlandbrug, hvor man planter træer inde i foldene hos smågrise og søer.
Træerne giver skygge for majsolen, der ellers kan skolde de sarte griseører. Smågrisene får gode legepladser, mens søerne kan pleje deres hud ved at gnubbe sig op ad stammerne. Træerne er dog ikke kun et plus for dyrenes velfærd. De batter også for det vilde liv.
En af Sofari-værterne er Marianne Fløe Hestbjerg. Hos Hestbjerg Økologi i Vestjylland har de igennem et årti løbende plantet poppeltræer i grisenes folde, mens man andre steder på ejendommen har anlagt insektstakke og genetableret små vandhuller. Alene på markerne til grisene har Hestbjerg Økologi tilplantet 48 hektar med 70 000 træer.
”Den samlede indsats er med til at skabe levesteder for insekter, planter og vilde dyr. Vores oplevelse er, at vi har fået flere harer og agerhøns, og vi fornemmer en summen af liv. Naturen kvitterer lynhurtigt – og for os skaber det livsglæde,” siger Marianne Fløe Hestbjerg.
Levende hegn virker
Risbjerg Landbrug er en anden Sofari-vært, hvor man kan tilføje ordet ”skov” foran landbrug.
Kirsten Rasmussen forklarer, at de allerede har plantet rækker af træer på de marker, hvor det økologiske landbrug dyrker foder til grisene og mad til mennesker. For to år siden er der også sat eg, mirabelle, ahorn og hassel med 27 meters mellemrum for, at træerne kan skabe skygge i udkanten af de kommende grisefolde.
Kirsten Rasmussen og Risbjerg Landbrug har allerede plantet mange hegn – og er med egne ord godt vandt med mange harer, fasaner og agerhøns.
”Men vi kan se, at det virker, hvor der er hegn. Og når grisene kommer ud på de nye folde med skygge, er jeg sikker på, at de vil nyde skyggen under træerne på de varme sommerdage. Vi har allerede nogle grise gående i et etableret stykke skov – og det er de vilde med,” siger Kirsten Rasmussen.
Forsker: Træer forbedrer biodiversiteten
Beate Strandberg og Jørgen Axelsen er begge seniorforskere ved Institut for Ecoscience under Aarhus Universitet. De forsker begge i biodiversiteten i vores landbrugsarealer.
”Ved at have træer frem for græsmark skaber skovlandbrug et habitat med flere levemuligheder for insekter, fugle og den øvrige levende natur. Så træerne forbedrer stensikkert biodiversiteten og gør den mere varieret,” siger Jørgen Axelsen.
Instituttet har tilknyttet en specialestuderende, som har talt fugle i marts/april hos grisene med popler. Der blev især talt mange bogfinker.
”Så det er skovfuglene, der drager fordel af træerne. Vi ved endnu ikke, om bogfinkerne yngler i træerne, men de har været der før yngletiden. Var der græsmark, ville bogfinkerne ikke være der.
Selv om begge forskere er positive over for effekterne af skovlandbrug, gror træerne dog ikke ind i helt ind i biodiversitetshimlen, når de står i en grisefold.
”Grise roder meget i skovbunden, og derfor kommer der – ved høje tætheder af grise – ikke så mange vilde planter op og tilhørende insekter. Så kombinationen af grise og træer er ikke så godt for den del af biodiversiteten, som det kendes fra udenlandske systemer med rækker af træer i plantelandbrug,” slår Beate Strandberg fast og fortsætter:
”Men der kan være andre fordele som en bedre dyrevelfærd, at træerne binder kulstof og at rødderne kan samle næringsstoffer op fra grisene.”
Du kan opleve samspillet mellem et godt griseliv og grønne træer i grisefolden på flere af de 11 gårde, der er med til besøgsdagen Sofari. Læs mere på www.sofari.dk.
Kontakter
Sofari arrangeres i et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, Friland A/S, Organic Pork, Tican, Økologisk Landsforening og foreningen FØKS (Foreningen til Fremme af Økologisk Kvalitetssvinekød).
Yderligere oplysning:
Randi Vinfeldt, 40177841 randi-vinfeldt@hotmail.com
Projektleder for Sofari : Hanne Børsch, Chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer 27245833 hab@lf.dk
Billeder

Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 20251.10.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet.
Danske kokke satte grøntsagerne i front24.9.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af Landbrug & Fødevarer viser, at hver tredje dansker ønsker at spise mere mad fra planter i fremtiden. Derfor samledes nogle af Danmarks mest visionære kokke og madprofessionelle til Grønt Kokketræf 2025 for at gå foran og demonstrere, hvordan det grønne køkken kan inspirere branchen til at udvikle smagsoplevelser.
Store som små strømmede til Åbent Landbrug22.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halm i lommerne, smil på læberne og nysgerrige spørgsmål. Sådan så det ud, da tusindvis af danskere i alle aldre i går søndag tog på opdagelse i sol, regn og blæst. Årets Åbent Landbrug havde i alt 94.989 besøgende og markerede 30-års jubilæet for den landsdækkende begivenhed, hvor landmænd og virksomheder inviterer danskerne indenfor.
Vær med til at fejre 30-års jubilæum for årets familiedag på landet18.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Træk i gummistøvlerne, tag familien i hånden og gå på opdagelse i landbruget, når Landbrug & Fødevarer inviterer til årets store familiedag på landet søndag den. 21. september. Siden 1995 har danske landmænd og fødevarevirksomheder holdt åbent for gæster, der gerne vil vide mere om, hvor deres mad kommer fra
Slagterprisen 2025 er uddelt på Hindsgavl Slot17.9.2025 06:36:00 CEST | Pressemeddelelse
I et meget stærkt felt af dygtige slagtermestre på tværs af de to kategorier, kunne de bedste i slagterfaget lade sige hylde til Landbrug & Fødevarers Fødevaredag på Hindsgavl Slot, hvor slagtermester Anders Kjeldbjerg fra MENY i Herning og slagtermestrene Steffen Vammen Kolstrup & André Kjelkvist-Born fra Slagtermestrene Born og Kolstrup, kunne træde frem som vindere af Slagterprisen 2025. Prisen er en anerkendelse af håndværk, faglighed og nytænkning i slagterfaget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum