Dansk Blindesamfund

Øjenfonden uddeler 2 millioner kroner til øjenforskning

Del

Med bevillinger på 2 millioner kroner fra Dansk Blindesamfunds Øjenfond skal øjenlæger blandt andet sikre bedre behandling af regnbuehinde- og årehindebetændelse, som er den tredje hyppigste årsag til blindhed. 

Sine Munch Trangbæk Sjölander modtager i år en bevilling fra Dansk Blindesamfunds Øjenfond på næsten 1 million kroner til sit ph.d.-projekt, der skal bane vejen for en systematisk indsamling af data på uveitis-patienter. Hendes vejleder er Oliver Niels Klefter, afdelingslæge på Øjenafdelingen Rigshospitalet Glostrup og klinisk lektor på Københavns Universitet. FOTO: Henrik Frydkjær
Sine Munch Trangbæk Sjölander modtager i år en bevilling fra Dansk Blindesamfunds Øjenfond på næsten 1 million kroner til sit ph.d.-projekt, der skal bane vejen for en systematisk indsamling af data på uveitis-patienter. Hendes vejleder er Oliver Niels Klefter, afdelingslæge på Øjenafdelingen Rigshospitalet Glostrup og klinisk lektor på Københavns Universitet. FOTO: Henrik Frydkjær FOTO: Henrik Frydkjær

En vigtig del af Dansk Blindesamfunds arbejde er at passe på danskernes syn. Nye behandlingsmuligheder opstår dog ikke af sig selv, men er derimod resultatet af årelang forskning. Derfor har Dansk Blindesam­funds Øjenfond i 40 år bidraget med økonomisk støtte til øjenforskning, der er med­virkende til at forebygge blindhed og afhjælpe synsnedsættelse. I år lyder donationen på 2 millioner kroner til fem førende øjenforskere.   

”Med god forskning kommer vi et skridt nærmere på at bekæmpe blindhed og nedbringe synstab, og derfor støtter Dansk Blindesamfund øjenforskning. Vi ved, hvor indgribende det er at få et synshandicap, og derfor er det vigtigt, at der bliver forsket endnu mere i øjensygdomme og behandling. Det er dygtige forskere på området, og jeg ser frem til at høre om deres resultater”, siger Ask Løvbjerg Abildgaard, landsformand i Dansk Blindesamfund og formand for Øjenfondens bestyrelse.

1 million kroner til bedre behandling af regnbuehinde- og årehindebetændelse

Et af de forskningsprojekter, som i år får tildelt hoveddonationen på knap 1 million kroner, har til formål at etablere en national database om øjensygdommen uveitis og sikre bedre behandling, så færre bliver blinde.

Uveitis er en fællesbetegnelse for betændelsestilstande i øjets regnbuehinde og årehinde. Ubehandlet kan uveitis give svære komplikationer, der kan føre til et varigt synstab eller blindhed. I Danmark findes ikke et samlet overblik over uveitis, selv om øjensygdommen er årsag til 10 procent af alle nye tilfælde af blindhed i den vestlige verden, og dermed er den tredje hyppigste årsag til blindhed, som kan forebygges.

Uveitis-databasen skal give danske øjenlæger et fingerpeg om forekomsten, udredningsresultater, behandlingseffekt og sikre, at uveitis-patienter får den bedste behandling.

”Forskningsprojektet skal bane vejen for den bedste behandling til uveitis-patienter og dermed bedre syn og livskvalitet. Hvis vi med databasen kan bidrage til forskningen og påvise, hvilke behandlinger der virker bedst på de forskellige undertyper af uveitis, er det en stor gevinst for patienterne”, siger Oliver Niels Klefter, afdelingslæge på Øjenafdelingen Rigshospitalet Glostrup og klinisk lektor på Københavns Universitet.   

Uddelingen finder sted mandag den 15. maj kl. 15-17 på Kennedy Centret, mødelokale Peber, Gamle Landevej 7, 2600 Glostrup. Pressen er velkommen til at deltage i Øjenfondsuddelingen.

Program:

15.00 Velkomst ved landsformand Ask Løvbjerg Abildgaard, Dansk Blindesamfund

15.05 Introduktion til prismodtagerne ved Toke Bek, overlæge, professor, dr.med., ved Aarhus Universitetshospital og Daniella Bach-Holm, overlæge Ph.D. ved Rigshospitalets Glaukomklinik. Herefter overrækkelse af legater.

15.25 Oplæg af Afrouz Ahmadzadeh, læge og ph.d.-studerende ved Rigshospitalet-Glostrup.

15.40 Oplæg af Toke Bek, overlæge, professor, dr.med., ved Aarhus Universitetshospital

15.55 Spørgsmål fra salen

16.05 Forfriskninger og fællesfoto tages af legatmodtagere og Øjenfondens bestyrelse.       

16.50 Afslutning ved landsformand Ask Løvbjerg Abildgaard, Dansk Blindesamfund

Fakta om Øjenfonden

  • Øjenfonden blev stiftet på initiativ af Dansk Blindesamfund i 1983 med det formål at forebygge blindhed gennem forskning.
  • Vi giver direkte støtte både til forskning i øjensygdomme og til forskning i, hvordan man afhjælper synsnedsættelse. Desuden står vi bag uddannelse og oplysningskampagner. Øjenfondens midler er primært rejst gennem bevillinger fra Dansk Blindesamfund samt donationer fra personer, der ønsker at støtte Øjenfondens arbejde. Alle administrationsomkostninger dækkes af Dansk Blindesamfund
  • I 2023 uddeler Øjenfonden 2 millioner kroner til fem forskningsprojekter

Kontakter

Billeder

Over 1.000 sygdomme kan føre til blindhed. Derfor har Dansk Blindesamfunds Øjenfond i 40 år bidraget med økonomisk støtte til forskning, så færre mister synet i fremtiden. Sine Munch Trangbæk Sjölander modtager i år knap en million kroner til sit ph.d.-projekt. Foto: Henrik Frydkjær.
Over 1.000 sygdomme kan føre til blindhed. Derfor har Dansk Blindesamfunds Øjenfond i 40 år bidraget med økonomisk støtte til forskning, så færre mister synet i fremtiden. Sine Munch Trangbæk Sjölander modtager i år knap en million kroner til sit ph.d.-projekt. Foto: Henrik Frydkjær.
Download

Dansk Blindesamfund

  • Dansk Blindesamfund
  • Blekinge Boulevard 2
  • 2630 Taastrup
  • 38 14 88 44
  • https://blind.dk/

Følg pressemeddelelser fra Dansk Blindesamfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Blindesamfund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye