Patienten skal i centrum for regionens forskning
Region Hovedstaden er forpligtet til at forske inden for alle vores sundhedsområder og specialer, og vi har en omfattende forskningsaktivitet, der leverer stærke forskningsresultater, der bidrager til den bedste behandling af vores patienter. For at styrke forskningen yderligere, og opretholde den store faglige kvalitet, nedsatte Region Hovedstaden i 2021 et forskningsudvalg, som skulle udvikle en ny strategi og lette bureaukratiet for regionens forskere.
Formand for forskningsudvalget Carsten Scheibye (V) er stolt af den nye forskningsstrategi.
"Forskning handler jo først og fremmest om vores patienter, og fra politisk side er det vores opgave, ja vores pligt at skabe gode betingelser for vores dygtige forskere og afdelinger, så de kan udvikle og forbedre behandlingen. Vi har haft stort fokus på, at det skal være nemmere og hurtigere at få juridiske og videnskabsetiske ansøgninger godkendt, og vi har også prioriteret at skabe hurtigere og bedre støttefunktioner for forskerne," fortæller Carsten Scheibye.
Næstformand i forskningsudvalget Jacob Rosenberg (C) er selv professor og forsker på Herlev Hospital. Han fremhæver også strategiens fokus på, at patienterne skal i centrum for forskningen.
"Den nye strategi lægger op til mere patientnær forskning. Vi ønsker at involvere patienter og pårørende langt mere i forskningen, og at forskningen foregår tæt på og sammen med patienterne. Vi vil have endnu større fokus på de behandlinger, som vi i dag og i fremtiden tilbyder vores patienter. Regionens forskning skal være mere praktisk orienteret og i langt højere grad ske med udgangspunkt i arbejdet på hospitalerne. Vi ønsker, at forskningen skal hjælpe til at styrke vores behandlinger og højtspecialiserede afdelinger og sikre, at vores ressourcer kommer patienterne bedst til gavn," fortæller Jacob Rosenberg.
Forskningen skal tættere på klinikkerne
Forskningsudvalget har også haft for øje, at det er ude i afdelingerne, at strategien skal ud og virke. Derfor har politikerne inviteret regionens forskningsmiljøer og Region Hovedstadens Strategiske Forskningsråd til dialog om, hvordan strategien kan indføres på regionens hospitaler.
Professor og overlæge på Ortopædkirurgisk afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Michael Kjær er chef for en forskningsafdeling, og han er glad for strategiens mål om at udvikle attraktive forskningsmiljøer med lettere og hurtigere ansøgningsprocesser.
"De forskellige administrative støttetiltag, som for eksempel kortere ventetid på behandlinger af ansøgninger og fremadrettet fokus på hurtigere hjælp til dataudtræk i Sundhedsplatformens store data, er rigtige fine tiltag, som vil komme forskningen til gode. At drive patientnær forskning er også et rigtig godt tiltag, som jeg tror vil hjælpe med at løfte behandlingen ude i klinikken," fortæller Michael Kjær.
Region Hovedstadens nye forskningsstrategi har tre overordnede temaer:
Patientnær forsknings for og med alle
Forskningen skal foregå tæt på og sammen med patienterne i det kliniske arbejde, så vi får styrket arbejdet med at skabe et endnu mere evidensbaseret sundhedsvæsen, som bidrager til at alle patientgrupper oplever behandling og forløb med stor værdi.
Forskningsunderstøttelse af den specialiserede behandling
Vi skal understøtte en fortsat udvikling af den kliniske forskning inden for de mere specialiserede behandlingsformer, så vi kan skabe mere skånsomme og effektive behandlinger til gavn for patienter og det samlede sundhedsvæsen.
De bedste betingelser for forskning og formidling
Vi vil skabe de bedste betingelser for forskningen og give forskerne gode vilkår til at dygtiggøre sig og til at udvikle, igangsætte, gennemføre og formidle deres forskning. Vi vil skabe attraktive forskningsmiljøer, der kan fastholde, tiltrække og udvikle dygtige forskere.
Yderligere information
Pressevagten i Region Hovedstaden på telefon: 7020958
Vedhæftede filer
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
20 millioner til at nedbringe ventetiden til operationer og høreapparatsbehandling4.7.2025 10:05:58 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden vil sikre hurtigere udredning og behandling for patienter, der oplever længere ventetid til fx en planlagt operation af brok eller til at få høreapparat.
Mere psykiatrisk hjælp til både børn og voksne3.7.2025 12:05:57 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har afsat penge til mere hjælp fra praktiserende speciallæger indenfor psykiatrien. Der er fundet penge til hjælp til både børn, unge og voksne med behov for psykiatrisk udredning og behandling.
Virtuel virkelighed giver nyt håb til patienter med stemmehøring3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning publiceret i The Lancet Psychiatry viser markant effekt af ny VR-behandling. Studiet dokumenterer, at patienter med skizofreni oplever mindre stemmehøring en ved almindelig behandling.
Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse1.7.2025 13:07:29 CEST | Pressemeddelelse
Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.
Hvidovre-professor modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden27.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Nina Weis fra Hvidovre Hospital modtager 60 mio. kroner fra Novo Nordisk Fondens 2025 Challenge Programme til at undersøge sammenhængen mellem kronisk hepatitis B og fx hjertesygdomme og diabetes 2 – og potentielt redde mange tusinder liv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum