Mathias fandt vejen hjem til Gærum og landbruget
Den dengang godt tyveårige knægt, Mathias Broholm, tog for 12 år siden turen fra forældrenes gård i Gærum til København med tanke om aldrig at skulle følge familietraditionen og uddanne sig til landmand. Men en tid som pædagogmedhjælper, lærervikar og handicaphjælper løsnede op for længslen efter landbrugslivet og de åbne vidder i Nordjylland.
- Det gav ikke mening for mig at fortsætte i København med job og ønske om uddannelse på CBS. Jeg syntes, jeg var lidt af en torsk, fordi jeg ikke tidligere havde set værdierne i landbrugslivet, fortæller Mathias Broholm.
Så til stor overraskelse for familien vendte han tilbage til Gærum og meddelte, at han ville tage en landbrugsuddannelse. Først var det landbrugsskolen i Aalborg og senere blev han agrarøkonom fra landbrugsskolen i Risskov ved Aarhus. Samtidig med den krævende skolegang arbejdede Mathias i faderens landbrug, hvor det især var svineproduktionen, der interesserede ham.
Så lille en gæld som muligt
Det økonomiske overblik og så lav en gældsrate som muligt betyder rigtig meget for Mathias Broholm, og det er da også baggrunden for en for landbruget noget usædvanlig virksomhedskonstruktion. Virksomhedens drives nemlig som et anpartsselskab, Nybroh ApS, hvor Mathias og hans kompagnon hver ejer 50 procent.
Svineproduktionen på Nybroh gennemføres uden egne marker, men med indkøbt foder og levering af gylle til bl.a. Sindal biogasanlæg. En del af produktionen foregår også i lejede produktionslokaler. Derfor er gælden usædvanlig lille sammenlignet med andre i branchen. Så selv om det ikke blev til en forretningsmæssig uddannelse på CBS, har Mathias’ medfødte økonomiske evner gjort en forskel og givet en form for frihed til at udvikle virksomheden.
Medarbejderteam og personaleledelse er fundamentet
At et godt medarbejderteam betyder meget for Mathias kommer tydeligt frem, når han beretter om virksomheden. Flere af de syv ansatte, heraf flere unge personer, som andre måske ikke vil ansætte, har selv henvendt sig med ønske om at arbejde i Nybroh. Her er faste rammer, og en aftale er en aftale, men også stor tiltro til at alle kan løfte en opgave, såfremt der har været en god oplæring undervejs.
Det er Jonas Broholm, Mathias’ bror, der har indstillet Mathias til legatet, og han begrunder det således:
- Jeg ved, at Mathias har et ønske om fortsat at dygtiggøre sig inden for ledelse. Det vil være af afgørende betydning for ham, at der er økonomisk råderum til fortsat at dygtiggøre sig som leder i dansk landbrug ved hjælp af uddannelse.
- Det er et flot forløb, Mathias har haft, og netop unge igangsættere som ham fortjener en påskønnelse for deres gå-på-mod og tanker omkring landbrugets fremtid, udtaler Vibeke Højen, projektchef i Hedeselskabet, der varetager administrationen af Agerholms Legat.
Fakta
- Nybroh ApS er grundlagt i 2018 af Mathias Broholm og Christian Nygaard.
- 7 ansatte.
- Producerer 50.000 smågrise årligt med 1.600 søer.
- De 33-35 dage gamle smågrise videresælges til 3 faste aftagere.
- To driftsenheder placeret Tolne og Præstbro.
Kontakter
Mathias Broholm, tlf.: 31 14 39 38
Vibeke HøjenProjektchef
Tlf:40 37 91 47vh@hedeselskabet.dkBilleder
Information om Hedeselskabet
Om Ane og Edward Agerholms Legat
Legatet administreres af Hedeselskabet og har til formål at støtte flittige og dygtige bønder, der forstår at arbejde sig fremad. Legatet uddeles i portioner på 10.000 kr. eller mere.
Der er deadline 15. juni 2023. Ansøgningsskema kan findes på Hedeselskabets hjemmeside: www.hedeselskabet.dk/vi-stoetter/legater
Om Hedeselskabet: Vi bygger en bæredygtig fremtid - med naturen som partner
Hedeselskabet, der blev grundlagt i 1866, er en forening med status som erhvervsdrivende fond. I Hedeselskabet og i vores forretningsområder arbejder vi for at modvirke og afbøde klimaforandringer ved at begrænse og kompensere CO2-udledning, erstatte CO2-tunge materialer med bæredygtige alternativer og gennem klimasikringsløsninger. Vi medvirker til at øge biodiversiteten og udvikler effektive løsninger til fuld udnyttelse af naturens knappe ressourcer og til genanvendelse.
Hedeselskabet ejer en række virksomheder og beskæftiger ca. 1.000 medarbejdere inkl. associerede selskaber og omsatte i 2021 for ca. 2,1 mia. kr. Læs mere på www.hedeselskabet.dk
Følg pressemeddelelser fra Hedeselskabet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hedeselskabet
Nyt netværk vil accelerere genopretning af havet27.11.2024 10:41:39 CET | Pressemeddelelse
Havmiljøet er under pres, men udviklingen kan vendes gennem aktiv marin naturgenopretning. Et nyt netværk stiftet af Hedeselskabet, WSP, DHI, Wittrup Seafood og Blue Research har til formål at samarbejde på tværs af sektorer for at stille faglig og praktisk viden til rådighed overfor myndigheder, politikere, virksomheder og organisationer.
Naturlige processer i centrum: Hedeselskabet får certificeret første jyske skov for biodiversitet21.5.2024 09:32:36 CEST | Pressemeddelelse
Den Jenssen-Buchske Plantage ved Silkeborg er som den første skov i Jylland økosystemtjenestecertificeret for biodiversitet gennem FSC. I plantagen har Hedeselskabet, der ejer området, arbejdet med naturens egne processer og sat biodiversiteten i centrum.
Hedeselskabet skabte gode resultater for natur og bundlinje i 202329.4.2024 19:00:27 CEST | Pressemeddelelse
2023 har været et godt år for Hedeselskabet. Organisationen kan således præsentere et regnskab med en stigning i omsætningen på lidt over 6 procent til 2,3 mia. kr. og en vækst på 23 procent i driftsresultatet til 86,5 mio. kr. – det bedste resultat i en årrække. For at styrke forretningen yderligere samles driftsselskaberne under et nyt navn - Dalgas. Hedeselskabet bevares som hovednavn.
Skovbruget lancerer ny kampagne: ”Takket være skoven”23.4.2024 08:02:47 CEST | Pressemeddelelse
I en ny kampagne vil skovbrugets parter sætte fokus på den nytte og værdi, Danmark har af et velfungerende og aktivt skovbrug. Det gælder i forhold til klimadagsordenen og den grønne omstilling, sikring af grundvand, reduktion af kvælstofudledning og fremme af natur og biodiversitet. Kampagnens centrale budskaber spiller direkte ind i regeringens ønske om at rejse yderligere 250.000 ha skov og de igangværende grønne trepartsforhandlinger.
Naturkvaliteten sættes under lup på Klostermarken4.12.2023 14:34:51 CET | Pressemeddelelse
Siden 2015 har Initiativgruppen Houlkær stået i spidsen for et projekt i naturområdet Klostermarken i Viborg, hvor biodiversiteten udvikles og studeres. Med økonomisk støtte fra Hedeselskabet skabes der nu flere nuancer i forsøgene.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum