Koloni af digesvaler reddet i Københavns Havn

Årets første små vimse digesvaler ankom til Danmark allerede i marts efter at have holdt vinter i Afrika syd for Sahara, og de senere uger har der landet over været stort rykind af digesvaler i fuglenes kolonier i stejle kystskrænter, i råstofgrave eller i havneområder. Ynglesæsonen 2023 er i fuld gang.
Men det var lige før, at digesvalerne, der har en koloni i havnefronten ved Enghave Brygge i Københavns Sydhavn havde mistet deres redehuller, så årets ynglesæsonen var gået i vasken.
For et gravearbejde var i gang, der ville blotlægge de op imod en meter lange redehuller, hvor svalerne lægger æg og opfostrer unger.
Men så ringede en borger, der på grund af gravearbejdet var bekymret for svalekolonien, til DOF BirdLife, der med det samme tog kontakt til By & Havn, der driver Københavns Havn. Nu er gravearbejdet stoppet, og digesvalerne kan flytte ind i deres koloni og få ungerne på vingerne i løbet af sommeren.
Fem måneders ynglefred
- En digesvale-koloni er ifølge Artsfredningsbekendtgørelsen fredet fra 1. april til 31. august, så i den periode må man ikke grave i områder, hvor svalerne har deres redehuller. Ved Enghave Brygge yngler digesvalerne i havnefronten mellem granitsten, som efter planen skule fjernes, fordi der skal ske nyt byggeri i området. Nu håber vi, at By & Havn kan finde alternative ynglepladser til digesvalerne før næste ynglesæsonen, hvis gravearbejdet i løbet af det kommende vinterhalvår fjerner deres koloni, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.
I By & Havn oplyser kommunikations- og pressechef Kristian W. Olesen, at havnen nu drøfter med sine samarbejdspartnere af rådgivende ingeniører i firmaet MOE, hvordan man efter svalernes ynglesæson kan udføre arbejdet ved havnefronten uden at genere digesvalerne.
- Vi standsede straks arbejdet i respekt for fuglene, så de ikke forstyrres væk. Vi var glade for at blive informeret om koloniens tilstedeværelse, så vi kunne bremse det arbejde, der ville have fået fuglene til at forsvinde, siger Kristian W. Olesen.
Kontakter
Knud N. FlenstedBiologDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:21 24 22 75knud.flensted@dof.dkBilleder

Links
Information om DOF BirdLife
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en forening for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse. DOF BirdLife arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. Foreningen har omkring 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Vindenergi og vingesus: EU-kommissær Dan Jørgensen skal på fugletur9.4.2025 14:44:01 CEST | Pressemeddelelse
Bella Center Copenhagen er i denne uge scene for den årlige konference i organisationen WindEurope, der arbejder i vindenergiens tjeneste. DOF BirdLife og BirdLife Europe er fuglenes stemme på konferencen, og vil torsdag morgen gå i spidsen for en tur med vingesus over Kalvebod Fælled. Indbudte gæster vil have en chance for at opleve havørnen bare syv-otte kilometer fra centrum af København.
ØrneTV: Så er der en dunet unge i ørnereden7.4.2025 17:26:20 CEST | Pressemeddelelse
En ny generation har set dagens lys i havørnenes rede på Lolland, hvorfra DOF BirdLife døgnet rundt sender levende billeder i direkte ØrneTV.
Loppegifte til hund og kat kan svække ynglende mejser i redekasser2.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Engelsk forskning dokumenterer, at musvitter og blåmejser, der forer deres redekasser med hår fra hunde og katte, bliver eksponeret for en lang række gifte, fordi hunde- og katteejere bruger pesticider mod lopper og blodmider til deres kæledyr.
Grøn trepart giver flere traner26.3.2025 06:45:00 CET | Pressemeddelelse
Når vi med den grønne trepart lægger landbrugsjord om til lavbundsjord, vil tranen få flere vådområder at yngle i. DOF spår, at bestanden kan blive fordoblet til omkring 2.000 ynglepar.
Traneflokke har sat kursen mod nord18.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mens danske traner trompeterer højlydt, og har indtaget deres ynglepladser for snart at bygge rede og lægge æg, går trækket af højnordiske traner over store dele af det østlige Danmark. De næste uger vil der være udsigt til himmelske syn med tranetræk på klare dage.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum