3F

3F: Gode takter i Reformkommissionens forslag

Del
En mere praksisrettet folkeskole er en af vejene mod flere faglærte i fremtiden, mener 3F, der ser frem til at drøfte ideerne omkring oprettelsen af en ny toårig ungdomsuddannelse, HPX.

Der er en række spændende og interessante tanker og forslag i Reformkommissionen nye rapport, ”Nye Reformveje 2”, mener Danmarks største fagforbund 3F.

- Vi har brug for, at mange flere unge i fremtiden vælger en erhvervsuddannelse, og vi har brug for, at mange af de lidt ældre unge, der i dag hverken er i job eller uddannelse, også får nye veje ind i uddannelsessystemet. Reformkommissionen har umiddelbart spændende tanker, idéer og forslag til, hvordan vi kan imødegå disse udfordringer. Jeg vil nu nærlæse rapporten, hvorefter jeg i den kommende tid ser frem til gode diskussioner og politiske forhandlinger om, hvordan vi konkret indretter systemet fremover, siger forbundssekretær i 3F, Søren Heisel.

Søren Heisel peger især på, at kommissionen har spændende tanker om at gøre folkeskolen mere praksisrettet fremover.

- Det har vi i 3F peget på i mange år. Vi har brug for, at især folkeskolens ældste klasser bliver mere praksisorienteret, så de unge får en fornemmelse af glæden ved at bruge både krop, hænder og hoved i arbejdslivet i stedet for kun at bruge hovedet bag et skrivebord, siger Søren Heisel.

3F er også positiv over for kommissionens forslag om at gøre FGU til en ret og et valg for elever, der ikke har bestået folkeskolens afgangseksamen.

- I dag skal eleverne visiteres til FGU, men en decideret ret vil være rimelig og fornuftig. I tilknytning til forslaget skulle kommissionen måske have haft med, at FGU skal gøres mindre afhængig af den enkelte kommunes økonomiske prioritering. Jeg er derfor helt enig med kommissionen i, at det ikke bør være kommunerne, der fremover visiterer til FGU, siger Søren Heisel.

Kommissionens mest kontroversielle forslag om at nedlægge 10. klasse og oprette en ny, toårig ungdomsuddannelse, HPX, er interessant, og denne kan med fordel placeres på Erhvervsskolerne.

- Det er positivt, at kommissionen faktisk kommer med et helt konkret bud på en løsning på problemerne med adgangen til ungdomsuddannelserne. Om kommissionen rammer rigtigt, er for tidligt at sige på nuværende tidspunkt, men jeg ser frem til at få udfoldet ideerne med HPX samt drøfte fordele og ulemper med regeringen og folketingets partier, siger Søren Heisel.

- For 3F er det afgørende, at en reform at ungdomsuddannelserne også fører til, at eleverne ser og motiveres for erhvervsuddannelserne, så flere starter og fuldfører en erhvervsuddannelse. På nuværende tidspunkt vil det ikke være rimeligt at dømme forslaget som hverken genialt eller tosset, det må de kommende drøftelser om forslaget vise, og 3F ser frem til de drøftelser. Men cadeau til kommissionen for at komme med et konkret forslag til løsninger,” siger Søren Heisel.

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

Information om 3F

3F
3F
Kampmannsgade 4
1790 København V

70 300 300http://www.3f.dk/

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

DA fordrejer debat om tilbagetrækning26.9.2023 10:21:58 CEST | Pressemeddelelse

- DA forsøger i dag at fordreje den offentlige debat om tilbagetrækningsordninger og ønsker igen at svinge pisken og sparekniven over slidte og nedslidte danskere, siger 3F's næstformand, Tina Christensen. - Men i løbet af det seneste år er det samlede antal danskere, som regeringen skønner vil være på efterløn, tidlig pension og seniorpension i 2030, blevet nedjusteret og er nu 16.000 lavere, end tidligere forventet. - På trods af denne kendsgerning forsøger DA at dramatisere specifikt tallet for seniorpension, og DA’s direktør problematiserer tilmed den lægelige vurdering, som ligger til grund for de nedslidte borgeres ret til seniorpension. - Det er da tankevækkende og socialt set meget usympatisk, at DA altid har et negativt fokus rettet imod de mest udsatte grupper, der ofte har haft den længste tilknytning til arbejdsmarkedet. - Derimod finder DA det åbenbart ikke bekymrende, at 8.000 velstillede danskere hvert år vælger at selvpensionere sig selv. Disse, formentlig veluddannede

3F: Godt tilfreds med centrale elementer i ny VEU-trepartsaftale12.9.2023 20:51:32 CEST | Pressemeddelelse

- Jeg er virkelig godt tilfreds med de centrale elementer i denne aftale, siger forbundssekretær Søren Heisel, 3F. - AMU-skolerne har i en årrække døjet med en udfordret og usikker økonomi pga. kortsigtede finansierings-betingelser. Aftalen giver et væsentligt kvalitetsløft til de skoler og AMU-centre, der tilbyder kurser til ufaglærte og faglærte. 119 mio. kr. bliver landets AMU-skoler løftet med hvert år, så langt øjet rækker. Dertil kommer mange flere digitale læringsmidler, så undervisningen bliver både fagligt styrket, mere interessant og up-to-date. Men ikke nok med det, så er det også sikret med aftalen, at der er lønkompensation under AMU-kurserne på højeste dagpengesats. Dertil kommer kompetencefondenes muligheder for at toppe oven på. - Vores ufaglærte, faglærte og faktisk hele Danmarks konkurrenceevne og den grønne omstilling er fuldstændig afhængige af et stærkt, smidigt og attraktivt efteruddannelsessystem. Den her aftale, vi nu har indgået, giver et godt fundament for AMU

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum