Landdistrikternes Fællesråd

38 borgmestre og Landdistrikternes Fællesråd i fælles opråb om de nye ejendomsvurdering: Træk i den politiske nødbremse

Del
I et brev til skatteminister Jeppe Bruus (S), landdistriktsminister Louise Schack Elholm (V), Skatteudvalget og Udvalget for Landdistrikter og Øer retter 38 borgmestre og Landdistrikternes Fællesråd en skarp kritik af de nye ejendomsvurderinger af landejendomme. Læs brevet i dets fulde længde nedenfor.

Omkategoriseringer af landejendomme kvæler naturen og livet på landet

Omkring 15.000 ejendomme har nu fået besked på, at de skal skifte kategori fra skov- og landbrug til almindelig ejerbolig. For mange vil den nye kategori få afgørende betydning for deres fremtid, fordi overgangen til ejerbolig kan medføre voldsomme stigninger i grundskylden.

Det er en ekstra udgift, der forståeligt nok skaber stor usikkerhed blandt landdistrikternes borgere. På kort tid er der kommet over 12.000 medlemmer af gruppen ”Netværk mod nye ejendomsvurderinger af små landbrug” på Facebook.

Men de nye kategoriseringer har konsekvenser, der rækker langt ud over den enkelte borger, som potentielt risikerer at blive stavnsbundet til deres bolig. Det er også en kæp i hjulet på tilflytningen til landdistrikterne, ligesom det hæmmer naturens udviklingsmuligheder.  

Begge dele går stik imod ambitionerne fra såvel regeringen som et bredt flertal af Folketinget.

Livet på landet har de senere år været på fremmarch, fordi flere og flere drømmer om mere plads, åbne vidder, mere natur, et par dyr og måske lokalt producerede fødevarer. Det har skabt liv og udvikling i områder af landet, der i den grad har behov for ny tilflytning.

Den tendens risikerer at blive ødelagt med de nye regler.

De vilde stigninger i grundskylden kan nemlig betyde, at flere ser sig nødsaget til at sælge jord fra til større landbrugsbedrifter - enten med det samme eller når ejendommen skal handles igen. På sigt vil det omdanne landområderne til store landbrug og så ”parcelhuse” på landet med meget lidt jord, da kun få private har råd til at eje højt beskattet jord. Samtidig er der heller ingen rimelighed i, at ejendomme på landet med nogle hektar i en landzone uden mulighed for byudvikling eller anvendelse ud over landbrug og natur skal beskattes i samme kategori som ejendomme i byerne, hvor der kan sælges til mange formål, og større arealer kan byudvikles.

Ejendomme på op til 15 hektar, som ikke vil kunne kategoriseres som landbrug efter de nye regler, vil i praksis blive afviklet, fordi sælgerne vil forsøge at sælge ejendommen på den bedst mulige måde. Desværre skaber boliger på landet stort set uden jord ikke den samme tilflytning, idet selve idéen med at flytte på landet for mange handler om at få mere plads og mere natur.

Det vil samtidig betyde, at naturen får mindre plads til at gro vildt, da mere jord vil overgå fra natur til landbrugsjord. Det er i sig selv paradoksalt, når vi står midt i en biodiversitetskrise.

Derfor retter vi borgmestre og Landdistrikternes Fællesråd nu en fælles appel til politikerne på Christiansborg: 

- Her og nu er der behov at hive i den politiske nødbremse, så der er tid til at finde en løsning, der tager højde for de utilsigtede konsekvenser. Ejerne skal samtidig kende den fremtidige ejendomsbeskatning i alle kategorier, inden de skal forholde sig til en eventuel ændret kategorisering.

- Hernæst bør der ændres i kriterierne, så ejendommene der ellers vil blive kategoriseret som ”parcelhuse med stor have på flere hektar” eller erhvervsejendom, kan få status af ”naturejendomme” med samme beskatning som hidtil, så naturen og livet på landet ikke kvæles.

Med venlig hilsen

Steffen Damsgaard, Formand for Landdistrikternes Fællesråd

Birgit S. Hansen, Borgmester Frederikshavn Kommune

Bo Hansen, Borgmester Svendborg Kommune

Christina K. Hansen, Borgmester Holbæk Kommune

Erik Flyvholm, Borgmester Lemvig Kommune

Frank Schmidt-Hansen, Borgmester Vejen Kommune

Hans Ejner Bertelsen, Borgmester Morsø Kommune

Hans Stavnsager, Borgmester Faaborg-Midtfyn Kommune

Hans Østergaard, Borgmester Ringkøbing-Skjern Kommune

H.C. Østerby, Borgmester Holstebro Kommune

Helle Gade, Borgmester Silkeborg Kommune

Holger Schou Rasmussen, Borgmester Lolland Kommune

Ib Lauritsen, Borgmester Ikast-Brande Kommune

Jacob Trøst, Borgmester Bornholm Kommune 

Jan Riber Jacobsen, Borgmester Aabenraa Kommune

Jesper Frost Rasmussen, Borgmester Esbjerg Kommune

Jørgen Popp Petersen, Borgmester Tønder Kommune

Karina V. Andersen, Borgmester Odsherred Kommune

Kasper Bjerregaard, Borgmester Norddjurs Kommune

Kenneth Muhs, Borgmester Nyborg Kommune

Lars Storgaard, Borgmester Favrskov Kommune 

Lone Jakobi, Borgmester Odder Kommune

Mads Jakobsen, Borgmester Struer Kommune

Mads Skau, Borgmester Haderslev Kommune

Marcel Meijer, Borgmester Samsø Kommune

Martin Damm, Borgmester Kalundborg Kommune

Mikael Smed, Borgmester Vordingborg Kommune

Morten Andersen, Borgmester Nordfyns Kommune

Niels Jørgen Pedersen, Borgmester Thisted Kommune

Ole Vind, Borgmester Hedensted Kommune

Peder Christian Kirkegaard, Borgmester Skive Kommune

Per Bach Laursen, Borgmester Vesthimmerlands Kommune

Peter Hansted, Borgmester Ærø Kommune

Stephanie Storbank, Borgmester Billund Kommune

Simon Hansen, Borgmester Guldborgsund Kommune

Søren Smalbro, Borgmester Hjørring Kommune

Søren Steen Andersen, Borgmester Assens Kommune

Tonni Hansen, Borgmester Langeland Kommune

Torben Hansen, Borgmester Randers Kommune 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd
Pakhusvej 3,1
8382 Hinnerup

61 313 636http://www.landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.

Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikterne: Fjernvarmeaftale svigter borgeres mulighed for at vælge andre kollektive varmeløsninger8.7.2024 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Fjernvarme kan være på vej mod en udfasning i mange landdistrikter, som følge af ny fjernvarmeaftale. Samtidig giver aftalen ikke kommunerne direkte mulighed for at sikre finansieringen af andre kollektive varmeforsyningsløsninger, såsom termonet. Formand for Landdistrikternes Fællesråd savner en minister, der kommer ud og oplever virkeligheden i landdistrikterne.

Landdistrikterne: Prisloft presser fjernvarme i landdistrikterne og lader de svageste i stikken med højere varmeregninger2.7.2024 10:31:27 CEST | Pressemeddelelse

Ny politisk aftale kan være vejen mod afvikling af mange små forbrugerejede fjernvarmeværker i landdistrikterne. De stærkeste borgere vil vælge alternativer, mens de svageste kunder kan blive stavnsbundet til fjernvarmeværker på vej mod konkurs. Landdistrikternes Fællesråd efterlyser svar på, hvem der skal dække tabet, og hvor de tusindvis af mindre bemidlede borgere skal få varme fra, når fjernvarmeværker går konkurs.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye