Danmarks ældste universitet får strategi for innovation
Med seks fakulteter, 36 institutter og flere end 200 forskningscentre favner KU bredt. Fra teologi til kvantevidenskab og fra molekylær biomedicin til astrofysik. Med den nye strategi satser universitetet især på at udnytte denne faglige bredde. KU skal udvikle nye idéer med udgangspunkt i dybe fagligheder og samtidig udnytte, at der kan tænkes nyt på tværs af universitetet.
- Vi har nogle af verdens stærkeste natur- og sundhedsvidenskabelige forskningsmiljøer. De omsætter allerede deres viden til nye teknologier og løsninger, og det kan vi blive endnu bedre til. Københavns Universitet har også førende forskning i, hvad der får mennesker til at handle og ændre adfærd. Den viden er vigtig, når befolkningen skal acceptere nye teknologier og løsninger. Hvis vi udnytter hele universitetets bredde, kan vi levere endnu mere innovation. Endnu bedre løsninger til gavn for samfundet, udtaler David Dreyer Lassen, prorektor for forskning på Københavns Universitet.
Flere nye virksomheder skal udspringe af universitetet
Målet er, at universitetets viden kommer samfundet endnu mere til gavn. Derfor skal den nye strategi medvirke til, at KU åbner sig mod omverdenen og gør en forskel i erhvervslivet, den offentlige sektor og civilsamfundet. Det skal blandt andet ske ved at skabe flere innovationssamarbejder med erhvervslivet og ved at skabe flere nye virksomheder.
- Et tæt samarbejde mellem erhvervslivet og universiteterne styrker Danmarks velstand. Det gælder både, når forskningen omsættes til nye virksomheder, og når de etablerede danske virksomheder har let ved at etablere et samarbejde med forskere om at løse konkrete problemer, der kræver ny viden. Det er meget positivt, at innovation og erhvervssamarbejder er kommet højere op på universiteternes dagsorden. Københavns Universitet har masser af banebrydende forskning, som danske virksomheder kan omsætte til arbejdspladser og eksport, udtaler Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri.
Et vigtigt mål er er indgå flere partnerskaber med relevante samarbejdspartnere i økosystemet for innovation. Det gælder blandt andet inden for life science, hvor hovedstadsregionen står stærkt internationalt.
- Københavns Universitet spiller en vigtig rolle for life science-økosystemet i Danmark. Vi tror på, at der er meget stort potentiale i at styrke innovationen på KU. Derfor er det meget positivt, at universitetet nu har vedtaget en egentlig innovationsstrategi, som blandt andet kan skabe grundlag for at skabe flere spin-outs og samarbejder med industrien i de kommende år, udtaler Mikkel Skovborg, Senior Vice President med ansvar for innovation i Novo Nordisk Fonden.
KU’s innovation skal ligge i forlængelse af forskning, men det er en disciplin, der stiller nye krav. Derfor vil universitetet fokusere på at forsyne forskere og studerende med viden om innovation og entreprenørskab, på at forbedre dets fysiske og økonomiske rammer, og på at gøre det til en attraktiv mulighed for begge grupper. Derfor har KU etableret et innovationscenter, hvor studerende og ansatte kan finde støtte, viden og (kontor)fællesskab.
Forskningen skal bidrage endnu mere til samfundet
- Jeg har i min tid som studerende lært at omsætte teori i praksis, hvilket i dag har skabt en sund forretning, jeg kan leve af. Og som forhåbentlig vil hjælpe ældre og mennesker med handikap til et bedre liv ved at udnytte mulighederne i virtual reality. Derfor er det vigtigt, at Københavns Universitet satser på at styrke uddannelse i iværksætteri, udtaler Simon Bruntse Andersen, CEO & Co-founder i Syncsence, tidligere studenteriværksætter, som er blevet iværksætter på fuld tid og sidder i KU’s nye innovationscenter, KU Lighthouse.
I sidste ende er formålet med strategien at styrke forskningen og få den til at gøre en endnu større forskel i samfundet.
- Universitetsforskere er ofte motiveret af at være til nytte. Derfor er det vigtigt for os at støtte innovation, der kan gøre mennesker sundere, rigere og lykkeligere. For os handler det grundlæggende om at styrke forskningen og sikre, at forskningen bidrager til et bedre samfund, understreger David Dreyer Lassen, prorektor for forskning.
Læs Københavns Universitets innovationsstrategi
Nøgleord
Kontakter
David Dreyer Lassen
Prorektor for forskning
Københavns Universitet
E-mail: dreyer.lassen@adm.ku.dk
Andreas Blohm Graversen
Vicedirektør for Innovation & Erhvervssamarbejde
Københavns Universitet
Telefon 93 56 52 69
E-mail: agr@adm.ku.dk
Billeder
Information om Københavns Universitet
Københavns Universitet blev grundlagt i 1479 og har i dag cirka 37.000 studerende og 10.000 ansatte – heraf flere end 5.000 forskere – og en omsætning på 9,4 milliarder kroner. 10 nobelpriser er blevet tildelt forskere med tilknytning til universitetet.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Ny rektor: Københavns Universitet kan levere endnu mere til verden12.12.2024 10:15:16 CET | Pressemeddelelse
VAGTSKIFTE Professor og prorektor David Dreyer Lassen bliver Københavns Universitets rektor fra 1. marts 2025.
Forskerspirer: Unge talenter har i år undersøgt plante-ører, emojibrug, mænds holdninger til prævention og kostens påvirkning på psoriasis28.11.2024 16:58:25 CET | Pressemeddelelse
Årets fire forskerspirer 2024 blev kåret ved Projekt Forskerspirers præmieoverrækkelse og afslutningsarrangement den 28. november på Københavns Universitet. I år har 82 talentfulde gymnasieelever gennemført projektet, hvor de gennem seminarer og samarbejde med forskere er dykket ned i forskningens verden med udgangspunkt i et selvvalgt emne.
Institutleder bliver ny dekan for Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet28.11.2024 10:23:22 CET | Pressemeddelelse
Professor Bo Jellesmark Thorsen overtager 1. januar dekanposten efter dekan Katrine Krogh Andersen, som siden 1. januar 2020 har stået i spidsen for Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.
Presseinvitation: Fejring af talentfulde forskerspirer14.11.2024 13:13:06 CET | Presseinvitation
Torsdag den 28. november kl. 13.30-15.30 inviterer Københavns Universitet pressen til fejring af vinderne af Forskerspirer-konkurrencen 2024.
Niels Bohr Bygningen indviet af H.M. Kongen29.10.2024 20:05:14 CET | Pressemeddelelse
Københavns Universitet markerede åbningen af Niels Bohr Bygningen med en reception og officiel indvielse af H.M. Kongen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum