Antallet af nye boliglån falder – er nu på det laveste niveau i fire år
I årets første tre måneder var danske boligejeres lyst til at optage nye realkreditlån den laveste i fire år. De danske boligejere lånte i første kvartal 73,6 mia. kr. Lånene blev især brugt til at omlægge eksisterende realkreditlån. Særligt de fastforrentede lån er populære hos boligejerne, når de optager nye realkreditlån. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
Efter et 2021 hvor mange danskere lånte til boligkøb, og et 2022 hvor mange lagde lån om i kølvandet på de stigende renter, er danske boligejeres appetit på realkreditlån i første kvartal 2023 den laveste i fire år. Der blev i første kvartal 2023 givet lån for 15,2 mia. kr. til boligkøb – det er det laveste siden 2014. Heller ikke lysten til omlægning var stor. I første kvartal blev der givet lån for 54,3 mia. kr. til omlægning af boligejernes realkreditlån. Det er næsten 45 pct. mindre end i samme kvartal sidste år. Derudover lånte boligejerne 4,1 mia. kr. til nybyggeri samt om- og tilbygning i første kvartal.
”De stigende renter, energi- og forbrugerpriser har gjort det dyrere at købe og eje en bolig. Det har fået danskerne til at være mere tilbageholdende med at købe bolig, og det giver sig også udtryk i efterspørgslen efter lån til boligkøb. Renterne er steget lidt igennem første kvartal, og tallene viser, at en del boligejere har været ude at lægge lån om i første kvartal, men der var væsentligt flere, der lagde lån om sidste år. Med det nuværende renteniveau kan det dog stadig være relevant for nogle boligejere med fastforrentede lån at overveje en omlægning. Når renterne stiger, så falder kursen på de bagvedliggende fastforrentede obligationer, og dermed kan fastforrentede lån indfries til en lavere kurs, end de er optaget til. Dermed kan en låneomlægning give en lavere restgæld,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
Mange vælger fast rente
Der er mulighed for både fast og variabel rente, når man skal tage et realkreditlån. Men lån med fast rente er mest populære. Af de 73,6 mia. kr., der blev lånt ud til boligejerne i første kvartal, var 63 pct. med fast rente. Den variable rente er typisk lavere end den faste rente her og nu, men der er risiko for, at den variable rente kan stige og blive højere end den rente, der er på et fastforrentet lån i dag.
”Rigtig mange boligejere vælger et fastforrentet realkreditlån. Den faste rente beskytter mod eventuelle rentestigninger, og det kan skabe tryghed i privatøkonomien for boligejerne at kende renten i hele lånets løbetid. I en situation, hvor der er usikkerhed om udviklingen i priserne på f.eks. energi og dagligvarer, kan en fast rente på boliglånet gøre, at man som boligejer har en bekymring mindre at forholde sig til,” siger Ane Arnth Jensen.
Om Finans Danmark
Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
De danske boligkøbere fortrækker lån med fast rente24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når det kommer til boligkøb, vælger danskerne oftere realkreditlån med fast rente frem for variabel rente. I årets første kvartal valgte knap 3 ud af fem boligkøbere et lån med fast rente. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
Finanssektorens klimapartnerskab lancerer fem anbefalinger, der skal få den grønne omstilling op i tempo23.4.2025 08:03:31 CEST | Pressemeddelelse
Statslige garantiordninger for grønne teknologier, sikring af stabile afsætningspriser og hurtigere sagsbehandlingstider. Det er nogle af de vigtigste anbefalinger fra Finanssektorens klimapartnerskab til, hvordan vi får mere kapital og flere investeringer kanaliseret ind i den grønne omstilling. Det er afgørende for at styrke Europas konkurrenceevne og gøre os uafhængige af fossil energi. Anbefalingerne lanceres på baggrund af en ny rapport fra COWI om de barrierer, der i dag spænder ben for Danmarks grønne fremtid.
Nyt sikkerhedstiltag overfor svindel er på vej fra bankerne23.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har etableret fundamentet, der gør det muligt for bankkunder at sikre, at en bankoverførsel faktisk sendes til den person, man ønsker. Det bliver muligt, når de enkelte banker koordineret i sektoren har taget løsningen i brug. Løsningen er et af de 18 konkrete initiativer, Finans Danmarks Svindel Task Force præsenterede i november 2024. Løsningen kan dog først blive til virkelighed efter en lovændring.
Investorer i danske investeringsfonde tog en pause i marts15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvom det samlede nettokøb stort set gik i nul i marts, var der stadig stor interesse for investeringsfonde, der investerer globalt.
Høringssvar - ændringer til RTS om afviklingsdisciplin.14.4.2025 15:06:20 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har afgivet høringssvar vedr. ændringer til RTS om afviklingsdisciplin.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum