Dacapo Records

Hidtil ukendte orkesterværker af Paul von Klenau indspillet af Singapore Symphony Orchestra

Del
Klenau var en kontroversiel skikkelse i dansk musikliv, som mere eller mindre er gået i glemmebogen efter sin død. Den 12. maj udkommer et nyt album med verdenspremiereindspilninger af tre orkesterværker.

Paul von Klenau (1883-1946) var en kontroversiel figur i dansk musikliv. Han producerede værker, næsten manisk, frem til sin død, hvorefter både hans person og musik forsvandt i kollektiv glemsel.

Som 19-årig rejse Klenau til Tyskland, hvor han bosatte sig og skabte sig en succesfuld karriere som dirigent og komponist. I disse år lykkedes det ham at navigere i et Nazityskland, hvor grænserne mellem at være indenfor eller udenfor i forhold til den herskende ideologi og kunstsmag var udviskede. Klenau gav udtryk for holdninger, der flugtede med nazisternes, men han meldte sig aldrig ind i partiet.

Den 12. maj udkommer et nyt album, som præsenterer et glimt af Klenaus enorme produktion og beherskelse af både tonale og atonale klange samt hans karakteristiske introspektive stil.

Klenau i Singapore

Concertos · Symphony No. 8 indeholder verdenspremiereindspilninger af Klenaus violinkoncert, klaverkoncert og 8. symfoni. Værkerne blev fundet blandt hans efterladte papirer i 2005 og ingen af dem havde været opført i hans egen levetid.

Albummet er indspillet af Singapore Symphony Orchestra, som i den forbindelse også uropførte Klenaus klaverkoncert og Symfoni nr. 8 for første gang. 

Orkestrets chefdirigent Hans Graf fortæller: "Det burde være starten på et projekt der skal pege vores interesse lidt mere mod Klenau, som er en uretmæssig glemt komponist (ligesom mange andre), der virkelig bør blive gravet frem og genopdaget til vores daglige brug, fordi vi normalt opfører for meget af de samme ting".

Senromantiske klange og barokke stiløvelser

Klaverkoncerten bygger på Klenaus eget tolvtonesystem, men fremstår i sin helhed klassisk. Klaverkoncerten er et personligt værk, der afspejler komponistens situation under Anden Verdenskrig, hvor han flyttede tilbage til København og det danske musikliv, som reagerede med tilbageholdenhed over for den hjemvendte Klenau.

Også violinkoncerten hører ifølge Klenau selv til blandt hans tolvtoneværker, men det musikalske udtryk er mere senromantisk, i stil med Richard Strauss og Erich Wolfgang Korngold.

Symfoni nr. 8 er skrevet "i gammel stil": let, munter og legende. Symfonien er en slags stiløvelse over de gamle barokke og wienerklassiske mestre – måske så meget en øvelse, at symfonien var forbeholdt ham selv, for han prøvede aldrig at få den opført – men lytter man efter i detaljerne, er der meget mere til musikken end blot en stiløvelse. 

Single ude nu

Man kan allerede nu høre en single fra albummet, nemlig andensatsen fra Klenaus violinkoncert med den unge violinvirtuos Ziyu He som solist. I den rolige og melankolske sats, flyder soloviolinen poetisk henover resten af orkestrets klangbund. Lyt til singlen via linket her.

Udkommer den 12. maj 2023

Ziyu He, violin
Søren Rastogi, klaver

Singapore Symphony Orchestra
Hans Graf, dirigent

79 minutter

CD: 8.224744

To view this video from www.youtube.com, please give your consent at the top of this page.Videokanal

Kontakter

Billeder

Download
Hans Graf © Singapore Symphony and Bryan van der Beek
Hans Graf © Singapore Symphony and Bryan van der Beek
Download
Klenau Piano Concerto open rehearsal © Singapore Symphony Orchestra and Aloysius Lim)
Klenau Piano Concerto open rehearsal © Singapore Symphony Orchestra and Aloysius Lim)
Download
Klenau Piano Concerto open rehearsal © Singapore Symphony Orchestra and Aloysius Lim)
Klenau Piano Concerto open rehearsal © Singapore Symphony Orchestra and Aloysius Lim)
Download
Søren Rastogi © Klavs Kehlet Hansen
Søren Rastogi © Klavs Kehlet Hansen
Download
Ziyu He © Pia Clodi
Ziyu He © Pia Clodi
Download

Links

Information om Dacapo Records

Dacapo Records
Dacapo Records
Worsaasvej 19, 5
1972 Frederiksberg C

https://dacapo-records.dk/da

Dacapo Records er Danmarks nationale pladeselskab for klassisk og ny musik.

Siden 1989 har vi udgivet mere end 600 CD’er, DVD'er og rent digitale udgivelser, primært med musik af danske komponister. Vores katalog spænder lige fra de tidligste barokværker af komponister som Dietrich Buxtehude til den yngste nyskrevne musik i dag.

Dacapo Records går helhjertet op i at understøtte dansk musikliv. Ikke blot ved at udgive musik, der ellers ikke ville kunne vinde udbredelse på almindelige markedsvilkår. Men også ved at promovere danske komponister i udlandet.

Det kræver, at vi lever op til de højeste internationale standarder, og derfor sætter vi en ære i kvaliteten af vores udgivelser. Det er grunden til, at vi samarbejder med de bedste danske og nordiske kunstnere såvel som internationale topensembler som Wiener Filharmonikerne, New York Filharmonikerne, Lapland Kammerorkester og Kronos Kvartetten.

Følg pressemeddelelser fra Dacapo Records

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dacapo Records

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum