SÅDAN TALER DU MED DIT BARN OM SAGEN OM DEN 13-ÅRIGE PIGE FRA SYDVESTSJÆLLAND
Red Barnets erfarne psykolog Pernille Spitz har udarbejdet fem gode råd til, hvordan du – på den bedst mulige måde – taler med dit barn om den 13-årige piges forsvinden og sigtelserne om overgreb mod hende.
- LYT GRUNDIGT
– Vi kan have lyst til at skærme vores børn mod ”det onde i verden”, men når det dukker op lige for næsen af os alle sammen, er det en god ide at tale med dem om det i børnehøjde og hjælpe børnene med at få styr på deres tanker og følelser, siger Pernille Spitz, psykolog i Red Barnet, og tilføjer:
– Start med at finde ud af, hvad barnet ved og tænker. Det er meget forskelligt, hvordan børn reagerer, og hvilke spørgsmål de har – alt afhængig af deres alder og modenhed. Det er vigtigt, at man som voksen tager sig god tid og prøver at svare på alle børnenes spørgsmål på en udramatisk måde. På den måde kan man skabe øget tryghed og undgå unødvendig frygt hos børnene.
- VÆR ÅBEN OG ANERKEND
– Begynd med at stille åbne spørgsmål, så du kan få indblik og forstå barnets virkelighed. Det er et godt grundlag for at kunne berolige og hjælpe børn. Her er det vigtigt at forstå, hvad det enkelte barn tænker. Det kan man for eksempel gøre ved at spørge til, hvad barnet tror, klassekammeraterne eller andre tænker. Det kan af og til være nemmere at sætte ord på, når det kommer lidt på afstand. I det hele taget er det vigtigt at anerkende barnets tanker og følelser, siger Pernille Spitz.
- TAL OM BARNETS OPLEVELSER ONLINE
– Det her er kommet massivt ud på sociale medier, tv og aviser, og dit barn kan have set det uden at ville det og uden din viden. Mange børn er alene i mødet med det indhold, og det kan være skræmmende. Tal med børnene om, hvad de har set. Hvis dit barn har set noget ubehageligt på nettet, kan I kontakte SletDet Rådgivningen, siger Pernille Spitz og tilføjer:
– Det er en god idé at tale med sine børn om de mange rygter og historier, der florerer online – og at man skal forholde sig kritisk til dem. Forsøg at hjælpe dem med at forstå fakta og ikke gætte på, hvad der er sket.
- VÆR OPMÆRKSOM PÅ DIT BARNS BEHOV
– I dialogen med barnet er det vigtigt at tage udgangspunkt i barnets alder, modenhed, psyke osv. Børn i skolealderen hører måske noget om det i skolegården. Vær også opmærksom på, om dit barn er meget ængstelig eller tænksom, og dosér efter det. Børn reagerer forskelligt, og nogle kan være bange for at færdes alene eller bekymret for at skulle ud med aviser næste gang. Tal det igennem med barnet, og hjælp det med at overkomme den frygt, hvis der er brugt for det, siger Pernille Spitz og tilføjer:
– Nogle børn kan stille det helt oplagte spørgsmål: Kan det sker for mig? Der er det en god ide at svare, at sådan noget her sker meget, meget sjældent, og at Danmark i det hele taget er et meget sikkert land for børn og unge at færdes i. Børn kan godt føle, at det er lidt ekstra utrygt i et stykke tid, når sådan noget er sket, og de kan i en periode have et behov for at følges med andre og ikke at færdes alene. Det er en god ide at hjælpe dem her, men ikke lade frygten styre.
– Det kan også være en god ide at tale med vores børn om, at der findes mennesker med dårlige intentioner, som kan være ude på at lokke og snyde børn. Husk at sige, at det sker yderst sjældent, men hvis der er en voksen, som henvender sig, hvor man ikke synes, det er rart, så skal man vide som barn, at man har ret til at sige nej og til at råbe, skrige og løbe væk. Det er ikke sikkert, at den 13-årige pige havde den mulighed i den konkrete situation, men det er godt at understrege over for børn, at man skal sige fra og fjerne sig fra en ubehagelig situation, hvis man kan, siger Pernille Spitz.
- GIV HÅB OG SKAB TRYGHED
– Vi skal huske, at der også er noget positivt, som vi kan udlede af sagen og formidle videre, og som kan være betryggende for børn i forhold ttil den her konkrete sag, hvor det jo heldigvis endte med, at den 13- årige pige fra Sydvestsjælland kom hjem. Blandt andet hvor hurtige og dygtige politiet var, og hvor meget befolkningen hjalp i forhold til efterforskningen. Man kan også fortælle, at den 13-årige pige og hendes familie selvfølgelig vil få tilbudt hjælp og støtte i den kommende tid, slutter Pernille Spitz.
Kontakter
Laurids Bæk SimonsenPressechef
Tlf:2283 3692labs@redbarnet.dkInformation om Red Barnet
Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.
Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.
Følg pressemeddelelser fra Red Barnet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Red Barnet
Red Barnet: Unge med diagnoser er særligt sårbare online13.9.2023 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Unge med diagnoser som ADHD, autisme eller angst kan være særligt sårbare over for ubehagelige oplevelser online. Det viser en ny undersøgelse, som Rambøll har foretaget for Red Barnet. Undersøgelsen præsenteres på en stor konference om børn og unges trivsel i en digitaliseret hverdag på Christiansborg i dag, hvor Red Barnet sætter fokus på beskyttelsen af børn og unge i sårbare positioner. ”Alle børn og unge har ret til at være trygge online,” siger generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen.
Stort behov for ferielejr – Red Barnet sender 1.200 børn og forældre afsted28.6.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter en lang periode med stigende priser på både fødevarer og energi er der stor efterspørgsel på ferielejre for de børnefamilier, som i forvejen har det svært. Red Barnet afholder i år ferielejre på tværs af landet for hele 1.200 børn og forældre.
To komiske kometer bliver værtspar for Grin til Gavn 202326.6.2023 06:50:00 CEST | Pressemeddelelse
Årets værtspar til den 31. udgave af velgørenhedsshowet Grin til Gavn er på plads. Det drejer sig om komikerparret Martin Johannes Larsen og Rasmus Wallbridge, der i årets løb har fået tusindvis af danskere til at grine med deres første comedyshow ’Vil I se vores smukke navler?’.
Ny rapport: Næsten hvert andet barn mener, at det selv bærer ansvaret for ubehagelige oplevelser online25.5.2023 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
At færdes på sociale medier som barn eller ung er ikke uden risiko. I en ny undersøgelse svarer mere end halvdelen af børn og unge i 6. og 9. klasse, at de har oplevet noget ubehageligt online – og samtidig mener næsten hvert andet barn, at de selv bærer en del af ansvaret for at være blevet udsat for ubehageligheder på nettet. Det er dybt problematisk og kræver handling, hvis man spørger de fire organisationer bag rapporten.
Red Barnet: Ny lovgivning er vigtig milepæl i beskyttelsen af børn23.5.2023 14:23:08 CEST | Pressemeddelelse
Folketinget har i dag vedtaget ny lovgivning, der sikrer børn langt bedre mod seksuelle krænkelser og overgreb. En kæmpe sejr og et klokkeklart signal om, at børn ikke har medansvar, siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet. Med lovgivningen indføres der blandt andet en selvstændig grooming-paragraf og bedre beskyttelse mod sextortion og blufærdighedskrænkelser. Helt afgørende er det dog, at lovændringerne følges op af massiv efteruddannelse i retsvæsnet, og at fagpersoner bliver klædt på til at forstå og handle på den nye lovgivning, understreger Red Barnet. Børnerettighedsorganisationen lancerer i dag et nyt site, der skal bidrage til det.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum