Escalate

De største shitstorms fra 2022: Morgenbolledamer, rejsekaos, Herlufsholm-afsløringer og prinser, der pludselig ikke måtte være prinser længere

Del
2022 har på mange måder været et turbulent år - og det er bestemt ikke gået stille for sig på hverken de sociale medier eller i pressen. Men hvilke shitstorms skabte egentlig mest opmærksomhed, forargelse og omtale blandt danskerne i 2022?

Kommunikationsbureauet ATAK Nordic er nu klar med deres årlige analyse af de største shitstorms fra det forgangne år: De største shitstorms i 2022. Gennem en analyse af 1,3 millioner datapunkter har ATAK Nordic identificeret de 10 shitstorms, der i 2022 genererede allerflest interaktioner og mest omtale på tværs af 10 landsdækkende og toneangivende medier og deres Facebook-sider. I analysen er der lagt vægt på de respektive nyhedsmediers deling af shitstorm-artikler på Facebook, og analysen giver således i sin helhed et nuanceret billede af aktuelle samfundsdebatter, der i stigende grad udfolder sig på de sociale medier.

William Atak, der er shitstorm-ekspert og direktør i ATAK Nordic, som beskæftiger sig med krisekommunikation og online reputation management, udtaler om årets shitstorm-analyse:

“2022 er endnu et år, hvor shitstorms har præget nyhedsbilledet i stor stil, og flere af de store danske brands, såsom SAS, Carlsberg og Ecco, har været i offentlighedens søgelys og skabt debat.”

William Atak påpeger desuden, at der er sket en væsentlig ændring i forhold til fokus og temaer for de største shitstorms fra 2021 til 2022:

“Der er en mindre vægt på politiske skandaler og seksuelle krænkelser end tidligere, mens der i årets analyse er en større vægt på virksomheders og kongehusets kontroverser. Hertil er det selvfølgelig vigtigt at påpege, at forskellige faktorer som samfundsforhold, teknologi og medieopmærksomhed naturligvis kan påvirke og forstærke disse shitstorms.” 

Top 10 over de største shitstorms i 2022: 

  1. Strejke i SAS - aflyste ferier, skuffede danskere og rejsekaos i lufthavnene.
  2. Herlufsholms hemmeligheder - afsløringer om vold, mobning og seksuelle krænkelser.
  3. FIFAs VM-kaos i Qatar - katastofale arbejdsforhold for migrantarbejdere, manglende LGBTQ+-rettigheder og hemmelighedskræmmeri.
  4. Søren Pape-historier - afsløringer, (u)sandheder og beskyldninger om karaktermord op til valget.
  5. Spies og morgenbolledamerne - Simon Spies’ forhold til purunge piger.
  6. Fratagelse af kongelige titler - Prins Joachims børn mister deres titler som prinser og prinsesser.
  7. Will Smith vs. Chris Rock - Will Smiths lussinge-overfald på Chris Rock under Oscar-showet.
  8. ECCO i Rusland - Ecco driver fortsat forretning i Putins Rusland.
  9. Carlsberg i Rusland - Den danske bryggerikoncern Carlsberg producerer og sælger fortsat øl i Rusland, hvor Carlsberg hyldes som årets eksportbryggeri.
  10. Nadia Nadim som VM-ambassadør - Kritik for betalt VM-ambassadørskab i Qatar.

Tendenser i årets shitstorm-analyse

Analysen viser, at størstedelen af de udvalgte nyhedsmedier er blevet mere flittige til at dele Facebook-opslag om shitstorms, end de tidligere har gjort. Dog er der færre af mediernes følgere, der interagerer med opslagene, end det f.eks. var tilfældet i 2021.

De største shitstorms fra 2022 er i høj grad præget af skandaler og mediestorme mod virksomheder, kongehuset og brands. Det står i skærende kontrast til analysen fra 2021, hvor mediernes opmærksomhed i højere grad rettede sig mod de personbårne historier. Samtidig viser analysen, at der kan være stor forskel på, hvad medierne dækker intensivt - og hvad danskerne debatterer flittigst på sociale medier. Et eksempel er, at historien om Simon Spies og morgenbolledamerne ligger i toppen af shitstorms, som danskerne har interageret med på Facebook. Hvis man derimod udelukkende kigger på mediernes dækning af de største shitstorms, ryger Spies-sagen helt ned på en 9. plads, mens det er SAS-strejken, Herlufsholm-sagen og VM i Qatar, der her ligger i top 3.

Kongehuset er i årets analyse involveret i hele to af de største shitstorms - nemlig i sagen om fratagelsen af kongelige titler og i sagen om Herlufsholm, hvor kronprinsparret endte med at udmelde prins Christian fra den ellers så prestigefyldte skole. Også VM i herrefodbold fylder i to sager på årets top 10. Et andet sted, hvor 2022-listen skiller sig markant ud fra 2021-listen, er ved mængden af politikere, der er involverede i de største shitstorms. I 2022 er der kun en enkelt politiker på listen i form af Søren Pape Poulsen, mens der i 2021 var to politikere, der indtog tre ud af de 10 positioner. Derudover har seksuelle krænkelser haft en mindre fremtrædende rolle i 2022, hvis vi sammenligner med 2021. I årets analyse er Simon Spies og morgenbolledamerne det eneste eksempel på denne type sag, mens der i 2021 var flere sager af lignende karakter.

Den fulde analyse af de største shitstorms fra 2022 kan findes her.

Lyt til podcasten “Den Perfekte Shitstorm”, hvor kommunikationsstrategien og håndteringen af SAS-strejken diskuteres. Få det fulde overblik på shitstorm.dk.

---

ATAK Nordic har analyseret omtalen af en lang række shitstorms på følgende nyhedsmediers hjemmesider samt Facebook-sider: B.T., Berlingske, Børsen, DR Nyheder, Ekstra Bladet, Finans, Information, Jyllands-Posten, Politiken og TV 2 Nyheder. Artiklerne og Facebook-opslagene er udgivet i perioden 1. januar 2022 til 31. december 2022.

ATAK Nordic er et digitalt kommunikationsbureau, der er førende specialister inden for shitstorm-håndtering og krisekommunikation med over 15 års erfaring.

Kontakter

Pressekontakt: William Atak, direktør ATAK Nordic A/S
Tlf.: 20 67 95 95 - Mail: william@atak.dk

Information om Escalate

Escalate
Ryesgade 106A, 2.
2100 København Ø

28345242https://escalate.dk

Følg pressemeddelelser fra Escalate

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Escalate

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye