Forsikrings- og pensionsbranchen: Arbejdsgiverne betaler større del af pensionen
Lønmodtagerne har netop stemt ’Ja’ til overenskomstaftalerne på FH/DA-området i den private sektor. Det betyder, at de kommende to års løn- og ansættelsesrammer er fastlagt for knap 600.000 fuldtidsansatte lønmodtagere. Udover forbedringer på fx løn og barsel, indeholder overenskomsterne også flere positive tiltag på pensionsområdet.
- Det har stor betydning både for pensionsopsparerne og for dansk økonomi, at arbejdsmarkedets parter også denne gang har haft fokus på betydningen af et stabilt pensionssystem. Og rigtig mange lønmodtagere vil fremover mærke i husholdningsbudgettet, at arbejdsgiverne betaler en større del af pensionsbidraget, så de selv skal betale mindre, siger Karina Ransby.
Overenskomstresultatet betyder, at arbejdsgiverne frem over betaler 10 pct. af pensionsbidraget, og lønmodtagerne kan nøjes med at betale 2 pct – hvor fordelingen før var henholdsvis 8 og 4 pct.
- Jo større pension den enkelte dansker har, jo bedre er mulighederne for et aktivt seniorliv. Men det gavner også de offentlige finanser, at vi sparer mere op selv og bliver mindre afhængige af offentlige ydelser, så alle vinder på en styrket pensionsopsparing, siger underdirektør Karina Ransby i F&P.
Der er særligt tre forbedringer for pensionsopsparerne:
Pensionsbidrag uændret, men ændret betaling
En del af lønstigningen for lønmodtagerne er udmøntet som en stigning i den del af pensionsindbetalingen, arbejdsgiverne betaler. Det betyder, at arbejdsgivers bidrag hæves med 2 procentpoint, og lønmodtagers bidrag reduceres med 2 procentpoint pr. 1. juni 2023. Det samlede bi-drag er uændret på 12 pct. af lønnen, men arbejdsgiverne skal fremover betale en større del af kagen.
Fritvalgskonto hæves
Frivalgskontoen (eller tilsvarende), som lønmodtagerne kan bruge til fritid, løn eller pension hæves med 2 procentpoint fra 1. marts 2024. Det betyder, at kontoen pr. 1. marts 2024 vil være på 9 pct. af lønnen, og at der derfor vil være yderligere muligheder for at sætte penge til side til pension.
ATP-bidraget vokser
Endelig hæves ATP-bidraget for første gang siden 2016. Fra 1. januar 2024 anbefaler DA og FH, at det samlede A-bidrag bliver 3.564 kr. om året, hvoraf medarbejderen betaler 1/3 af bidraget og arbejdsgiveren 2/3. Det er en stigning på 156 kr. for en fuldtidsansat.
Kontakter
Nicolai Schacke, 24 24 04 02 / nis@fogp.dk
Information om Forsikring & Pension
F&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Rekord: 80.000 danskere arbejder efter folkepensionsalderen21.4.2025 12:58:07 CEST | Pressemeddelelse
I morgen tirsdag skal Folketinget igen træffe beslutning om velfærdsaftalen, som denne gang hæver folkepensionsalderen til 70 år fra 2040. De seneste års udvikling viser da også en markant stigning i danskere, der arbejder frem til – og efter – folkepensionsalderen.
Nye tal: Region Syddanmark har flest skader efter skybrud i 202411.4.2025 11:12:16 CEST | Pressemeddelelse
2023 var det vådeste år nogensinde, og 2024 følger lige efter. Nu viser nye tal fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen, at Region Syddanmark indtager en tvivlsom førsteplads blandt alle regioner i antal skybrudsskader.
Regeringens psykiatriplan – en nødvendig plan for et nødlidende område8.4.2025 11:36:39 CEST | Pressemeddelelse
Godt at der er politisk fokus på at styrke psykiatrien. Det mener forsikrings- og pensionsbranchen, der længe har mærket, at den offentlige psykiatri er under alvorligt pres og gennem de seneste år, har hjulpet tusindvis af danskere.
Forsikringsbranchen: Konkurrencen på forsikringsmarkedet er stærk og velfungerende1.4.2025 08:59:22 CEST | Pressemeddelelse
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har netop offentliggjort sin rapport om konkurrencen inden for private skadesforsikringer. Næsten 500.000 danskere skifter forsikring hvert år, og efter tre års analysearbejde har styrelsen da heller ikke identificeret nogen barrierer for konkurrencen. Forsikringsmarkedet er i høj grad også kendetegnet ved at være velfungerende og mangfoldigt, understreger Forsikring & Pension. Branchen arbejder samtidig for, at endnu flere danskere løbende tjekker op på deres forsikringer og dækning
Finanssektoren efterspørger finansieringen til efteruddannelse i den nye uddannelsesreform26.3.2025 13:16:27 CET | Pressemeddelelse
Reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser er efter et meget langt tilløb nu landet, men mangler afgørende finansiering til efteruddannelse. Det mener organisationer på tværs af den finansielle sektor.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum