Farlige og skjulte fejl fundet i 8 ud af 10 landbrug: Sådan undgår du dem

Elinstallationer, der ikke er blevet tjekket og håndteret korrekt, kan ikke bare være skjulte brandfælder, de kan også være potentielt livsfarlige for dem, der benytter dem og arbejder med dem dagligt.
Det viser en gennemgang af de termografiske undersøgelser, som er blevet lavet blandt kunder hos landbrugets største forsikringsselskab, Topdanmark.
Der er blevet fundet fejl, som bør udbedres, på elinstallationer i hele 8 ud 10 (84 procent) af undersøgelserne. I syv procent af tilfældene er der blevet spottet så alvorlige fejl, at strømmen umiddelbart blev afbrudt, eller at fejlen skulle repareres inden for 24 timer. I begge tilfælde har Topdanmark fulgt op og sikret, at fejlene på elinstallationerne er udbedret.
”Tallene taler næsten for sig selv. Man skal tage opgaven med at tjekke og vedligeholde elinstallationer og eltavler alvorligt, og man kan ikke regne med, at der ingen fejl er hos en selv. Tværtimod. Fejl er udbredt, meget udbredt endda,” siger Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark.
Selv banale fejl kan resultere i dødsulykker
Ifølge Topdanmarks skadestatistik starter omkring hver fjerde brand i elinstallationer, og gennemgangen af de termografiske undersøgelserne viser, at de typiske fejl, som også er de farligste, er løse forbindelser i eltavler, defekte afdækninger, utætte kabelgennemføringer og manglende jordforbindelse.
”Fejlene kan lyde banale, men der kan være stor risiko for både en altødelæggende brand og alvorlige personskader, og i værste tilfælde resultere i dødsulykker. Derudover kommer generne ved driftsforstyrrelser, der kan opstå på grund af fejlen, eksempelvis hvis malkning af dyrene må pauses,” siger Preben Rasmussen.
”Heldigvis kan man gøre noget for at undgå de triste situationer, blandt andet at få foretaget en termografisk undersøgelse af sine elinstallationer, som afslører fejl, som er umulige at se med det blotte øje. Derfor anbefaler vi også vores landbrugskunder at få lavet netop en sådan undersøgelse, og at de får repareret og udbedret fejlen, før det er for sent,” siger han.
Termografering er en undersøgelse af temperaturforskelle. Undersøgelsen udføres med et særligt kamera, der måler temperaturen på komponenter i eltavler og -apparater, og termografibilledet viser områder med uhensigtsmæssig varmeudvikling.
Top 5: Her er de typiske fejl
- Løse forbindelser i eltavlers terminaler og klemmer, som betyder risiko for kortslutning og dermed brand i bygninger.
- Defekte afdækninger af eltavler og installationer, som ikke bare udgør en betydelig fare for at få personskader ved berøring, det udgør også en risiko for brand, fordi fugt, skidt og støv trænger ind i installationsmateriel, som kan give lysbue og kortslutninger.
- Installationer hvor sikringsstørrelsen i gruppeafbrydere ikke er korrekt.
- Gnaverskader og utætte kabelgennemføringer.
- Manglende jordforbindelse på el-apparater, fx køleskab og opvaskemaskiner i personalerum i staldene, som betyder, at man risikerer at få stød, hvis der er fejlstrøm i apparatet. I yderste konsekvens risikerer man at omkomme af stødet.
Nøgleord
Kontakter
Troels KarlskovPressechef
Tlf:+45 30 30 15 00tkj@topdanmark.dkSøren Martin OlsenPresserådgiver
Tlf:+45 25 45 65 75smo@topdanmark.dkBilleder
Links
Information om Topdanmark A/S
Topdanmark er et af landets største forsikringsselskaber.
Vi er 2.100 medarbejdere, der hjælper flere end 110.000 erhvervs- og landbrugskunder og 600.000 privatkunder i hele landet. Det har vi gjort siden 1898, hvor grundstenen til Topdanmark blev lagt.
Følg pressemeddelelser fra Topdanmark A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Topdanmark A/S
Forsikringsselskaber advarer: Drop ukrudtsbrænderen18.5.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Det knastørre vejr får nu forsikringsselskaberne If og Topdanmark til at advare mod brug af ukrudtsbrænder. ”Vi vil på det kraftigste fraråde danskerne at bruge ukrudtsbrænder, når det er så tørt som nu. Selv en lille gnist kan lynhurtigt antænde en brand,” siger Lama Chehade, skadesdirektør i Ifs danske forretning. Ukrudt pibler i øjeblikket frem i haven, og det får hvert år nogle haveejere til at ty til andre metoder end lugejern og mælkebøttejern. Men brugen af ukrudtsbrændere kan være særdeles farlig under de nuværende tørkeforhold. Fredag og lørdag nåede DMIs tørkeindeks over 9, hvilket betød, at vi fik sæsonens første to nationale tørkedøgn. Det er ikke set så tidligt på året i de 21 år, som DMI har data fra. Det betyder, at der i gennemsnit mangler cirka 90 millimeter nedbør i de øverste jordlag i hele landet, men de nuværende prognoser viser ikke meget regn i den nærmeste fremtid. ”Vi forventer i den kommende periode at se anmeldelser om brande i huse, skure og carporte, der er
Tusindvis af danskere ramt af tyggeskader24.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Topdanmarks kunder gør i høj grad brug af muligheden for at få dækket skader på tænderne gennem ulykkesforsikringen, og det er særligt en type tandskade, der fylder i statistikkerne. Det viser tal fra Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber. I efteråret 2023 gjorde forsikringsselskabet det muligt for sine kunder at få dækket tyggeskader under ulykkesforsikringen. Det har ført til, at antallet af skader på Topdanmarks ulykkesforsikring er steget markant fra 2023 til 2024, hvor tyggeskader stod for knap 25 pct. af alle skader på ulykkesforsikringen. ”Vi oplever, at kunderne gør hyppigt brug af denne dækning, og at de er meget tilfredse med den. Det er vi rigtig glade for, men vi vil samtidig opfordre danskerne til at være forsigtige, når de sætter tænderne i en række fødevarer,” siger Rasmus Ruby-Johansen, skadesdirektør i Topdanmark. I Topdanmark er det erfaringen, at fødevarer som stegt flæsk, slik, som er hårdt, og brød med kerner giver danskerne tyggeskader. ”Man bør v
Topdanmark med løftet pegefinger: Tusindvis kommer til skade, når de laver havearbejde16.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Ifølge DMI kan påsken byde på varmt vejr, og det kan få mange danskere til at gå i haven for at slå græsset eller klippe hækken. Men gør det med omtanke, lyder opfordringen fra Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber. Topdanmark modtager hvert år anmeldelser fra kunder, der er kommet til skade i haven, og de mange ulykker i haven mærker Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus også til – særligt i foråret og sommeren. Tal fra Ulykkes Analyse Gruppen fra Odense Universitetshospital viser, at akutmodtagelsen ved Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus registrerede 828 tilskadekomne efter havearbejde i 2024. Det svarer til ca. 12.500 årligt på landsplan. ”Vi ser desværre mange ulykker relateret til havearbejde, fordi folk ikke er vant til så hårdt fysisk arbejde, og fordi de ikke er forsigtige eller opmærksomme nok. Man kan komme rigtig galt afsted, og man bør derfor tænke sig om en ekstra gang, før man flytter et ton fliser eller klipper hæk i flere meters
Peter Hermann har valgt at stoppe, når Topdanmarks integration i If er gennemført6.2.2025 07:40:32 CET | Pressemeddelelse
Peter Hermann har valgt at stoppe som adm. direktør i Topdanmark og viceadm. direktør i If, når Topdanmark er integreret i If 1. juli 2025. Integrationen betyder, at Topdanmark bliver en del af Nordens største forsikringsselskab og det næststørste forsikringsselskab i Danmark med en markedsandel på 21 procent. ”Jeg er stolt over den transformation, som Topdanmark er lykkedes med de seneste syv år. Sammen med dygtige medarbejdere har vi trods store forandringer formået at skabe stærke resultater med en solid kerneforretning, ansvarlig vækst og stigende tilfredshed blandt medarbejdere og kunder. Det betyder, at Topdanmark i dag er et fokuseret, moderne og veldrevet forsikringsselskab, der skaber værdi for kunder, aktionærer og samfundet,” siger Peter Hermann. Sampo-koncernens købstilbud på Topdanmark i august 2024 indledte Topdanmarks integration i If, som er ejet af Sampo. ”Det har været vigtigt for mig at bidrage til integrationen, og sammen har vi lagt en klar plan frem mod den juridi
Topdanmark i opråb: Afgørende at tjekke dette før skiferien30.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Tusindvis af danskere får snart travlt med at pakke kufferten for at komme afsted på ski. Uge 7 og 8 er to meget populære skiuger, som normalt plejer at give travlhed hos Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber. ”Vi kan allerede se nu, at danskerne kommer til skade på ski og snowboard. Vi forventer især at få travlt med at hjælpe vores kunder i de klassiske vinterferieuger, som er højsæson for skiferier,” siger Rasmus Ruby-Johansen, skadedirektør i Topdanmark. Topdanmarks kunder har foreløbigt anmeldt knap 190 skiskader i år. I januar og februar sidste år blev der anmeldt knap 700 skiskader. Ifølge SOS International, som Topdanmark samarbejder med, var det henholdsvis de 50-59-årige og 20-29-årige, der tegnede sig for flest skiskader i forbindelse med sidste års skisæson. Begge aldersgrupper stod for ca. 20 procent af skiskaderne hver. ”Det er især skader i knæ og underben, der giver mange danskere problemer på skiferien, men vi ser også altid en del, som slår skulderen,
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum