
TUBAs onlinerådgivning: Børn og unge fra misbrugsramte familier har brug for støtte på alle døgnets tidspunkter
”Den yngste, jeg har skrevet med, var cirka otte år. Når børn skriver ind, gør det altid særlig indtryk på mig,” fortæller Rebekka Huitfeld Jespersen, der er en af de frivillige rådgivere, som sidder bag skærmen i TUBAs onlinerådgivning.
Rebekka sidder sammen med cirka 20 engagerede, frivillige onlinerådgivere, som er med til at gøre en forskel for alle børn og unge, der i aftentimerne henvender sig til TUBA på chat, sms og i brevkassen.
Onlinerådgivningen er for dem, der har brug for hjælp til at få hjælp
TUBAs onlinerådgivning foregår anonymt og er åben for alle uanset alder. Det hører alligevel til sjældenhederne, at børn helt ned til otte år henvender sig, men det sker en gang imellem. TUBAs onlinerådgivere er uddannede til at facilitere og varetage den svære samtale.
”En af fordelene ved TUBAs onlinerådgivning er, at de unge kan gemme sig lidt bag skærmen. Det betyder, at dem, der har svært ved at række ud efter hjælp, stadig har mulighed for at række ud. Dem, der ikke har sat ord på deres opvækst og problemer før, men som skal bruge hjælp til at få hjælp, de kan bruge onlinerådgivningen,” siger Rebekka.
”At guide og fortælle dem, at det, de føler, er helt normalt for deres situation, og anerkende dem i, at det er en svær situation, har ofte en kæmpe effekt – og nogle gange bliver det dét, der skal til for, at den unge tager det næste skridt og opsøger en psykolog eller starter i et forløb hos TUBA,” fortæller Rebekka, der også understreger, at en af styrkerne ved chatten er, at man kan skrive ind og bevare sin anonymitet.
”Onlinerådgivning har sine klare begrænsningerne, og efter en samtale kan vi ikke være sikre på, hvad der sker efterfølgende, men jeg synes alligevel, at onlinerådgivningen gør det, den skal. Det er ofte her, de unge rækker ud for første gang, inden de overhovedet tør fortælle om deres oplevelser til en ven i skolen, en lærer eller en anden, der kan hjælpe dem videre,” fortæller Rebekka.
Børn og unge fra misbrugsramte familier skal have et sted at søge støtte og vejledning i aftentimerne
”Onlinerådgivningen er åben fra 18-21 i aftentimerne, hvor meget af samfundet er lukket ned. Det er både vigtigt og værdifuldt at kunne gribe de unge her – at kunne støtte dem på et smertefuldt tidspunkt med kaotiske tanker,” siger Pernille Rodbjerg, regionsleder og ansvarlig for TUBAs onlinerådgivning.
”Rådgiverne er med til at give de unge, der henvender sig, et håb om, at det er muligt at få det bedre. Det har vi alle sammen brug for, men særligt de børn og unge, som ikke har haft den støtte, opmærksomhed og kontakt igennem opvæksten,” fortæller Pernille Rodbjerg.
I december 2022 blev TUBAs onlinerådgivning genakkrediteret af RådgivningsDanmark.
”Det er et vanvittigt kvalitetsstempel, som fortæller, at vi er megadygtige til det, vi gør. TUBA skal have mange tilbud på hylderne, som kan hjælpe, støtte, vejlede og behandle de udfordringer, og den smerte, som de unge oplever. Med onlinerådgivningen – som med alt andet i TUBA – gør vi os utrolig stor umage, når de unge rækker ud efter hjælp hos os – og ikke nok med, at vi står der, så gør vi det også så ordentligt, omhyggeligt og kvalificeret som muligt,” fortæller Pernille Rodbjerg.
”Når nogen skriver ind og fortæller deres historie for første gang, kan man næsten mærke lettelsen hos dem gennem skærmen – både lettelsen over at få det sagt højt, men også lettelsen ved at række ud efter hjælp. Så føler jeg virkelig, at jeg er med til at gøre en forskel,” siger Rebekka.
Om TUBAs onlinerådgivning
For at blive onlinerådgiver i TUBA skal man igennem rådgiveruddannelsen, der består af fem moduler. Her undervises i de mest centrale temaer og senfølger, som TUBAs målgruppe henvender sig med, men også i de sjældne, men alvorlige, tilfælde med selvmordstanker, seksuelle overgreb, henvendelser fra børn m.m. Holdet af onlinerådgivere superviseres af en frivilligkoordinator og har desuden en anerkendt mentorordning tilknyttet. TUBAs onlinerådgivning er akkrediteret af RådgivningsDanmark og er et af Danmarks ældste rådgivningstilbud.
I 2022 modtog TUBAs onlinerådgivning 890 henvendelser via chat, sms eller brevkasse.
TUBAs overordnede ambition er, at ingen børn skal vokse op med fulde eller påvirkede forældre – og gør man alligevel det, skal man kunne få hjælp. TUBAs onlinerådgivning understøtter og supplerer opfyldelsen af denne ambition ved dels at være uden aldersbegrænsning, samt ved at være et anonymt tilbud, som kan benyttes uanset, hvor i landet brugeren befinder sig. Onlinerådgivningen betyder således, at TUBAs rækkevidde – med henblik på at nå brugere i alle aldersgrupper og i alle egne af landet – forøges betragteligt. Derudover giver rådgivningsydelserne brugerne et sted at henvende sig, når de står på venteliste til en plads i TUBAs terapeutiske tilbud, der flere steder i landet har lange ventelister.
Nøgleord
Kontakter
Sofie KousgaardKommunikationsmedarbejderTUBA Danmark
Tlf:21 82 35 57sok@tuba.dkBilleder
Links
Information om TUBA
TUBA tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug. Hjælpen er gratis, og alle ansatte og frivillige har tavshedspligt og er her for at hjælpe børn og unge.
TUBAs arbejde hviler på en solid faglig viden om, hvordan det kan være at vokse op i en familie med misbrugsproblemer, samt hvordan man får det bedre, hvis man har det svært.
TUBA har afdelinger landet over, hvor vi blandt andet tilbyder individuel terapi og gruppeterapi samt mange aftenarrangementer med undervisning eller socialt indhold.
Desuden har TUBA onlinerådgivning og kurser og foredrag til fagpersoner og skoleklasser.
TUBA er en selvstændig organisation ejet af Blå Kors Danmark.
Følg pressemeddelelser fra TUBA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TUBA
Nye tal fra TUBA: Misbrug går i arv27.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvis dine forældre har et misbrug af alkohol eller stoffer, har dine bedsteforældre sandsynligvis også haft det. Nye tal fra organisationen TUBA viser, at misbrugsproblemer går i arv. Organisationen peger på, at der er brug for en styrket forebyggende indsats for at støtte unge i at bryde den negative sociale arv.
TUBA åbner i Vejle og Billund: Nu kan unge fra misbrugsramte familier få hjælp15.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er godt nyt for de mange unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug i Vejle og Billund. Et samarbejde med organisationen TUBA, der giver specialiseret terapi og rådgivning, skal nemlig sikre, at flere unge kan få den hjælp, de har brug for.
TUBA: Det er ikke alle børn, der glæder sig til jul18.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvert 10. barn i Danmark vokser op i en familie med et alkoholmisbrug. Her er julen sjældent børnenes fest. I stedet er højtiden fyldt med bekymring, uforudsigelighed og dårlige minder. TUBA, der tilbyder gratis terapi og rådgivning til børn og unge fra familier med misbrug, giver seks råd til, hvordan du kan støtte et udsat barn eller ung.
Vil gøre op med ensomhed: Nu donerer de stort beløb til TUBA20.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
2.300 kilometer, 68 dage, tre ildsjæle og én fælles mission. De vil sætte fokus på ensomhed – og hjælpe nogle af dem, der er hårdest ramt.
Michelle er vokset op med misbrug: Vi skal være bedre til at se tegnene og hjælpe tidligere1.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En opvækst med alkohol- og stofmisbrug kaster lange skygger ind i voksenlivet. Derfor skal fagpersoner være bedre til at spotte tegn på misbrug i familien, og børn og unge skal have ret til hurtig hjælp. Sådan lyder nogle af anbefalingerne i den seneste svigtrapport fra Børns Vilkår. Organisationen TUBA bakker op.