AIDS-Fondet

Gonorré i kraftig stigning blandt unge

Del
Statens Serum Institut har registreret en markant stigning i gonorré blandt unge i København og Nordjylland. Stigningen vækker bekymring i AIDS-Fondet, som er nødt til at lukke testklinikker.

I København har man siden januar 2022 set en markant stigning i antallet af unge kvinder, som har fået konstateret gonorré. Senere samme sommer ses stigning blandt både unge kvinder og mænd i Nordjylland.

Det viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut, som har analyseret de stigende gonorrétal i forhold til køn, alder og geografi.

Her ser man, at der sket en markant stigning blandt 15 til 24-årige kvinder i København, og stigningen gælder til en vis grad også blandt de 25 til 34-årige kvinder i København.

I Nordjylland ses stigningen både blandt kvinder og mænd i alderen 15 til 24 år.

Testklinikker lukker
Den markante stigning i unge, som får konstateret gonorré, vækker bekymring i AIDS-Fondet, som står overfor markante nedskæringer, hvis man ikke kommer på Finansloven.

- Vi er ved at lukke vores testklinikker i Aalborg og Odense, mens vi må skære markant i åbningstiderne i København og Aarhus, siger Lars Christian Østergreen, der er direktør i AIDS-Fondet.

Sidste år fandt AIDS-Fondets testklinikker, Checkpoint, på landsplan 369 personer med gonorré og 1464 med klamydia, mens 68 af de testede personer havde begge sygdomme.

- Det gør ondt helt ind hjertet, hvis vi bliver nødt til at skære ned, når vi kan se, at stigninger i stort set alle sexsygdomme. Samtidig er klinikken i Aalborg det sted, hvor vi finder allerflest smittede. Det er hver fjerde af dem, vi tester der, som får en positiv diagnose og en recept, siger Lars Christian Østergreen.

Usikker økonomi
I begyndelsen af året blev AIDS-Fondet reddet af en midlertidig bevillingfor årets første kvartal, men nu er tilbuddet om gratis rådgivning og test for sexsygdomme for unge og LGBT+ personer igen truet.

I sidste uge kom det nemlig frem, at Checkpoint ikke er kommet på regeringens udkast til Finansloven, og det betyder nedskæringer, hvis det ikke lykkes at komme på Finansloven. ​

Satspuljerne, hvor AIDS-Fondet ellers har fået penge til test og rådgivning fra, udløb nemlig med udgangen af 2022.

- Vi kommer til at afvise op mod 6.000 personer, som gerne vil have rådgivning og test i forhold til sexsygdomme. Det er næsten ikke til at bære, siger Lars Christian Østergreen.

Tallene for klamydia og gonorré kommer ind med lidt forsinkelse, og Statens Serum Institut kan derfor ikke sige, om stigningen fortsætter ind i 2023.

- Vi kommer til at følge det nøje, og vi kommer til at kæmpe benhårdt for at skaffe finansiering til vores test- og rådgivningstilbud. Det er så vigtigt, at vi ikke sviget vores unge, siger Lars Christian Østergreen.

Kontakter

Billeder

Information om AIDS-Fondet

AIDS-Fondet
AIDS-Fondet
Vestergade 18E
1456 København K

88 33 56 00https://aidsfondet.dk/

AIDS-Fondet er en humanitær organisation, som arbejder for en verden, hvor ingen smittes med hiv, og hvor man kan have et godt liv, hvis man lever med hiv.
Organisationen blev stiftet i 1985, hvor der var behov for en privat organisation, der kunne rejse penge til forskning, information og patientstøtte.
Gennem årene er flere indsatser kommet til, og AIDS-Fondet er i dag den danske organisation, der arbejder dedikeret med bekæmpelse af hiv/aids – både nationalt og internationalt.

AIDS-Fondets formål er at:

  • forebygge hiv/aids
  • styrke forskningen i sygdommen
  • arbejde for bedre vilkår for mennesker, der lever med hiv
  • informere og rådgive befolkningen om hiv/aids til befolkningen
  • arbejde for sundheden blandt fondets målgrupper

Følg pressemeddelelser fra AIDS-Fondet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AIDS-Fondet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye