Cepos

CEPOS: Det er faldende effektivitet og ikke mangel på hænder, der er den primære årsag til de akutte problemer med ventelister i sundhedsvæsnet

Del

CEPOS' forskningschef Karsten Bo Larsen har følgende kommentarer til regeringens nye sundhedsstrukturkommission

Karsten Bo Larsen. Foto: Jakob Melgaard
Karsten Bo Larsen. Foto: Jakob Melgaard Jakob Melgaard

”Sundhedsministeriets egne opgørelser viser, at der siden 2019 er kommet ca. 7 procent flere fuldtidsansatte på sygehusene. Samtidig har der været et betydeligt fald i antallet af behandlinger med ca. 4 procent. Det er således faldende effektivitet og ikke mangel på hænder, der er den primære årsag til de akutte problemer med ventelister,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS. 

”På længere sigt vil mindre ungdomsårgange og flere ældre indebære, at man ikke kan rekruttere sig ud af problemerne. Derfor er stigende effektivitet på længere sigt også den eneste vej til løsningen af problemerne i sundhedsvæsenet,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

”Øget effektivitet er altså det eneste, der kan løse både de kortsigtede og langsigtede problemer i sundhedsvæsenet. Det ønsker regeringen helt klart ikke at sige direkte, da det ikke er et populært budskab blandt store grupper af ansatte i sundhedssektoren. Tilsvarende vil løsningerne på effektivitetsproblemerne også være upopulære blandt medarbejderne. Desuden vil det tage lang tid at implementere ændret organisering med videre, og resultaterne kommer først på længere sigt,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

”Nu har regeringen heldigvis et år til at overveje, hvordan de politiske implementeringsudfordringer skal håndteres, så sundhedsstrukturkommissionens forslag ikke får samme skæbne, som de to seneste forsøg på at lave en grundlæggende sundhedsreform,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS. 

Karsten Bo Larsen kan kontaktes på 41 22 04 76 for uddybende kommentarer.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Karsten Bo Larsen. Foto: Jakob Melgaard
Karsten Bo Larsen. Foto: Jakob Melgaard
Download

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye