
Rapport: Viden om vægtstatus, mad- og måltidsvaner
Hvor meget er andelen af voksne med overvægt steget de seneste år? Hvor mange har usunde kostvaner? Og hvordan ser det egentlig ud med vores måltidsvaner?
Det kan du finde svar på i en netop udgivet rapport fra Rådet for sund mad. Formålet er at skabe et grundigt overblik over viden om danskernes vægtstatus, mad- og måltidsvaner.

Med denne rapport ønsker Rådet for sund mad at give et overblik over udviklingen i danskernes vægtstatus samt mad- og måltidsvaner på baggrund af undersøgelser fra 2000 til 2022. Dermed har vi lavet et udgangspunkt for at kunne følge udviklingen. Rapporten giver et overblik over den tilgængelige og relevante viden om vægtstatus, mad- og måltidsvaner.
Andelen af den voksne befolkning med overvægt er stigende, og ved seneste undersøgelse i 2021 var der flere med overvægt end med normalvægt. I 2021 havde 52,6 % danskere fra 16 år og op overvægt, hvoraf 18,5 % havde svær overvægt (Sundhedsstyrelsen, 2022 b). Fortsætter udviklingen, vil de tal i 2045 være henholdsvis 66 % og 30 % (Lund & Frederiksen, 2019).
Vi ser samtidig, at flere får usunde madvaner. I 2021 havde 17,7 % af danskere over 16 år usunde madvaner. I 2010 var det 13,3 % (Sundhedsstyrelsen, 2022 b).
Både overvægt og usunde madvaner er livsstilsrelaterede risikofaktorer sammen med f.eks. rygning, et stort alkoholforbrug og fysisk inaktivitet. Antallet af risikofaktorer, en person har, øger risikoen for at få hjertekarsygdom, kræft eller for at dø for tidligt (Sundhedsstyrelsen, 2022 a).
Denne rapport er afrapportering af projektet Viden om vægtstatus, mad- og måltidsvaner, der er gennemført i regi af Rådet for sund mad i 2021-22. En bred kreds af Rådets medlemsorganisationer anser det som en vigtig opgave for Rådet at samle viden om danskernes vægtstatus, mad- og måltidsvaner, herunder hvilke data, der systematisk indsamles.
Rapporten præsenterer viden fra ca. 70 forskellige kilder for at afdække og sætte fokus på, hvad vi allerede ved om danskernes vægtstatus, mad- og måltidsvaner og skabe grundlag for at følge udviklingen.
Rapporten henvender sig til alle, der til dagligt bruger mad- og måltider som løftestang til sundere liv.
I tillæg til rapporten er alle kilderne samlet i et søgbart overblik på raadetforsundmad.dk/viden, så interesserede nemt selv kan dykke ned i de kilder, der har særlig interesse.
Det hele ligger nu tilgængeligt på Rådet for sund mads hjemmeside, og er frit tilgængeligt for alle.
https://lnkd.in/eJ_4YDpb
Kontakter
Claus Egeris NielsenSekretariatschef
Tlf:+45 28 77 41 00claus.egeris@raadetforsundmad.dkBilleder

Rådet for sund mad
I Rådet for sund mad samarbejder vi om, at alle spiser sundere.
Rådet for sund mad er et offentligt-privat samarbejde på tværs af bl.a. myndigheder, kommuner, virksomheder, forsknings-og vidensinstitutioner, interesseorganisationer, faglige organisationer og andre organisationer.
I Rådet for sund mad samarbejder 30 medlemsorganisationer om, at alle spiser sundere i fremtidens Danmark. Det kan lykkes, fordi vi mobiliserer kræfterne om en national indsats for sund mad og sundere måltider.
Følg pressemeddelelser fra Rådet for sund mad
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Rådet for sund mad
Mad og måltider er en vigtig løftestang for et sundere liv12.6.2023 08:00:00 CEST | Presseinvitation
Det går den forkerte vej med vores sundhed og trivsel – og i dag har danskerne mere usunde madvaner end for 10 år siden. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at der er fokus på madens og måltidernes rolle for danskernes sundhed. Rådet for sund mad sætter sammen med 17 organisationer, virksomheder og myndigheder derfor vores mad og måltidskultur til debat på dette års Folkemøde med det formål at skabe sundere madvaner.
Vi tager for meget mad fra kantinens buffet20.3.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Bugnende buffeter og store portioner leder ofte til automatisk overspisning og madspild, hvilket øger risikoen for overvægt og belaster klimaet unødvendigt. Kender du også til at spise for meget, når du går ombord i buffeten? Så er du ikke alene. En YouGov-undersøgelse fra 2021 viser, at op mod halvdelen af kantinegæsterne for det meste spiser op, selvom de er mætte [1]. Når vi dag efter dag spiser mere, end vi behøver, kan det føre til overvægt. 53 pct. af os har overvægt, og det øger risikoen for en lang række sygdomme, bl.a. type 2 diabetes, 15 kræftformer og hjerte-kar-sygdomme. Hvis udviklingen fortsætter, vil 66 pct. have overvægt i 2045, og heraf næsten halvdelen endda svær overvægt. Kantinen kan bidrage til vores sundhed Kantinen er en relevant arena, både når det drejer sig om sundhed og madspild. Omkring 1.2 millioner danskere spiser dagligt i en kantine og får her 30-40 pct. af deres daglige energiindtag. Institutioner og kantiner står iflg. Miljøministeriet for 31.000 tons
Hele Danmark er inviteret med til Bælgfrugternes Dag på fredag8.2.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danskerne spiser for lidt bælgfrugter. På Bælgfrugternes Dag, fredag 10. februar, viser kokke og madprofessionelle vejen til velsmagende linser, bønner og ærter. Fødevareministeren fejrer dagen hos FOA, der serverer frokost med bælgfrugter.
Vær med til at fejre Bælgfrugternes Dag over hele landet, fredag 10. februar1.2.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danskerne spiser i gennemsnit 2 g bælgfrugter om dagen, og det er meget langt fra de 100 g, som De officielle Kostråd anbefaler at spise. Sammen med kokke, madprofessionelle og bælgfrugt-entusiaster over hele landet, vil Rådet for sund mad nu helt ind i danskernes køkkener og tilbyde opskrifter, tips og tricks – og vise, hvor let det er at forvandle tørrede ærter, bønner og linser til velsmagende retter.
Du behøver ikke spise det hele18.9.2022 10:11:00 CEST | Pressemeddelelse
Du er i virkeligheden mæt, men der er mere på tallerkenen, så du spiser op. Hvis du genkender det, så ligner du mere end halvdelen af danskerne. De fortsætter nemlig også med at spise, selvom maven er fuld, viser en ny Coop-analyse. Øs mindre op på tallerkenen – og lad være med at spise det hele, hvis portionen er for stor. Det kan være med til at forebygge overvægt i Danmark.