ArbejdermuseetArbejdermuseet

Verdens største lockout-perleplade på museum

Del
I anledning af 10-året for den store lærerlockout udstiller Arbejdermuseet en helt usædvanlig genstand – en 13 meter lang perleplade.

Under lærerlockouten var 69.000 lærere og undervisere på den statslige og kommunale overenskomst lockoutet i næsten en måned, og omtrent 775.000 elever blev berørt og måtte hjemmeskoles. Lærerlockouten er en af nyere tids største arbejdsmarkedskonflikter.

”Den enorme perleplade fortæller, hvordan fagligt aktive, lærere, elever og forældre oplevede lockouten med både kampgejst, kreativitet og masser af sammenhold. På den måde er den et enestående og helt usædvanligt vidnesbyrd om en af de vigtigste arbejdskonflikter i flere årtier. Det er en genstand, der sætter gang i erindringer og diskussioner. Og derfor er vi rigtig glade for at kunne vise den frem på Arbejdermuseet.” (Søren Bak-Jensen, direktør Arbejdermuseet).

 Lockout-perlepladen er skabt af mere end 150 lærere og børn fra hele landet. Igennem billedfortællinger viser den lockoutens op- og nedture med små kommentarer og refleksioner over oplevelsen af at være lockoutet. Lærerne har selv omtalt perlepladeværket som ”lockoutens Bayeaux-tapet”.

En historisk arbejdskonflikt

Lærerlockouten fra 1. april til 25. april 2013 er blevet en af de mest kendte arbejdskonflikter i Danmark. Både fordi den berørte så store dele af befolkningen mens den stod på, men også fordi den udstillede lønmodtagernes udfordringer, når den danske forhandlingsmodel skulle udfolde sig på det offentlige område. Hvordan kunne man tale om frie forhandlinger, når arbejdsgiverparten ikke havde noget økonomisk incitament til at afslutte konflikten, og når stærke politiske interesser var involveret?

Lockouten var historisk på mange måder. Det var første gang i Danmarkshistorien, at offentlige arbejdsgivere (Kommunernes Landsforening og Finansministeriet) iværksatte en lockout uden forudgående strejkevarsel fra arbejdersiden. Og det var første gang nogensinde, at alle overenskomstansatte lærere blev lockoutet.

En tredje grund til, at lærerlockouten står så stærkt i eftertiden, er lærernes kreative og positive aktivisme. Opfindsomheden gjorde, at en forsker døbte den “den mest farvestrålende konflikt i historien”. Under lockoutens 25 dage holdt de lockoutede lærere et utal af møder, demonstrationer og happenings. Der blev lavet en menneskekæde fra Roskilde til København, arrangeret støttekoncerter og det hele kulminerede med cirka 40.000 demonstrerende på Christiansborg Slotsplads d. 11. april 2013 med lærere fra hele landet.

 Perlepladen er en en af Arbejdermuseets samling

En lærerkreds i Albertslund var initiativtager til pladen, og fik arrangeret perlepladeværksted i Beta ved Amager Bio i København. Efter lockouten overdrog Københavns Lærerforening perlepladen til Arbejdermuseet som led i museets store indsamlings- og dokumentationsarbejde under lærerkonflikten.

Protestperleplade værksted i påskeferien

Arbejdermuseet indbyder i påsken til perlepladeværksted, «Sig det med perler», hvor ung som gammel med inspiration fra lockout-perlepladen kan dele håb for fremtiden og budskab til verden. Det er gratis for børn at være med. 

Læs mere om påskeaktiviteten 

Samtale med Anders Bondo i festsalen

I anledning af 10-året for konflikten har Arbejdermuseet sat Anders Bondo Christensen stævne til en samtale om at være i krydsilden, og den betydning konflikten har haft for lærerfaget. Anders Bondo Christensen var formand for Danmarks Lærerforening og lærernes forhandler under konflikten. Det sker 30. marts i festsalen. 

Læs mere om arrangementet 

 

Nøgleord

Billeder

Download
Download
Download
Foto fra en demonstration 11. april foran Christiansborg under lærerlockouten 2013
Foto fra en demonstration 11. april foran Christiansborg under lærerlockouten 2013
Download
Download
Udsnit af 13 meter lang perleplade fra Arbejdermuseets samling, som stammer fra lærerlockouten 2013. Produceret af lærere fra Københavns lærerforening og deres børn.
Udsnit af 13 meter lang perleplade fra Arbejdermuseets samling, som stammer fra lærerlockouten 2013. Produceret af lærere fra Københavns lærerforening og deres børn.
Download

Links

Information om Arbejdermuseet

Arbejdermuseet
Arbejdermuseet
Rømersgade 22
1362 København K

+45 3393 2575https://www.arbejdermuseet.dk/

Et statsanerkendt museum for arbejdernes og de brede befolkningslags hverdag og arbejdsliv og for arbejderbevægelsens historie.
Et specialiseret forskningsbibliotek for arbejderhistorie
Et af Danmarks største landsdækkende privatarkiver med fokus på den politiske venstrefløjs partier, organisationer og enkeltpersoner

Følg pressemeddelelser fra Arbejdermuseet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Arbejdermuseet

Jubel på Arbejdermuseet – Københavns Kommune fortsætter opbakningen13.9.2023 12:01:18 CEST | Pressemeddelelse

Arbejdermuseet har haft et fantastisk 2023. 40% flere besøgende har været igennem udstillingerne i Rømersgade og over 13.000 børn har allerede været med skolen til undervisning i det stemningsfulde museum. I foråret modtog Arbejdermuseet Europarådets Museumspris som det første danske museum nogensinde. Og nu giver Københavns Kommune et vigtigt tilskud til den videre udvikling.

Fri leg til frie børn i baggården14.6.2023 11:56:01 CEST | Pressemeddelelse

En vaskeægte baggård fra gamle dage. Arbejdermuseet bringer nu et stykke glemt bykultur tilbage og giver familier og skoleelever mulighed for at opleve en autentisk baggård, som den så ud i 1930’ernes København. Trang og smal og fuld af forbud for børn, men med rum til nysgerrighed, leg og fri fantasi. Børnenes Baggård er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med 5,3 mio. kr. og har åbningsweekend for publikum d. 24. og 25. juni 2023.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye