Verdens største lockout-perleplade på museum
Under lærerlockouten var 69.000 lærere og undervisere på den statslige og kommunale overenskomst lockoutet i næsten en måned, og omtrent 775.000 elever blev berørt og måtte hjemmeskoles. Lærerlockouten er en af nyere tids største arbejdsmarkedskonflikter.
”Den enorme perleplade fortæller, hvordan fagligt aktive, lærere, elever og forældre oplevede lockouten med både kampgejst, kreativitet og masser af sammenhold. På den måde er den et enestående og helt usædvanligt vidnesbyrd om en af de vigtigste arbejdskonflikter i flere årtier. Det er en genstand, der sætter gang i erindringer og diskussioner. Og derfor er vi rigtig glade for at kunne vise den frem på Arbejdermuseet.” (Søren Bak-Jensen, direktør Arbejdermuseet).
Lockout-perlepladen er skabt af mere end 150 lærere og børn fra hele landet. Igennem billedfortællinger viser den lockoutens op- og nedture med små kommentarer og refleksioner over oplevelsen af at være lockoutet. Lærerne har selv omtalt perlepladeværket som ”lockoutens Bayeaux-tapet”.
En historisk arbejdskonflikt
Lærerlockouten fra 1. april til 25. april 2013 er blevet en af de mest kendte arbejdskonflikter i Danmark. Både fordi den berørte så store dele af befolkningen mens den stod på, men også fordi den udstillede lønmodtagernes udfordringer, når den danske forhandlingsmodel skulle udfolde sig på det offentlige område. Hvordan kunne man tale om frie forhandlinger, når arbejdsgiverparten ikke havde noget økonomisk incitament til at afslutte konflikten, og når stærke politiske interesser var involveret?
Lockouten var historisk på mange måder. Det var første gang i Danmarkshistorien, at offentlige arbejdsgivere (Kommunernes Landsforening og Finansministeriet) iværksatte en lockout uden forudgående strejkevarsel fra arbejdersiden. Og det var første gang nogensinde, at alle overenskomstansatte lærere blev lockoutet.
En tredje grund til, at lærerlockouten står så stærkt i eftertiden, er lærernes kreative og positive aktivisme. Opfindsomheden gjorde, at en forsker døbte den “den mest farvestrålende konflikt i historien”. Under lockoutens 25 dage holdt de lockoutede lærere et utal af møder, demonstrationer og happenings. Der blev lavet en menneskekæde fra Roskilde til København, arrangeret støttekoncerter og det hele kulminerede med cirka 40.000 demonstrerende på Christiansborg Slotsplads d. 11. april 2013 med lærere fra hele landet.
Perlepladen er en en af Arbejdermuseets samling
En lærerkreds i Albertslund var initiativtager til pladen, og fik arrangeret perlepladeværksted i Beta ved Amager Bio i København. Efter lockouten overdrog Københavns Lærerforening perlepladen til Arbejdermuseet som led i museets store indsamlings- og dokumentationsarbejde under lærerkonflikten.
Protestperleplade værksted i påskeferien
Arbejdermuseet indbyder i påsken til perlepladeværksted, «Sig det med perler», hvor ung som gammel med inspiration fra lockout-perlepladen kan dele håb for fremtiden og budskab til verden. Det er gratis for børn at være med.
Samtale med Anders Bondo i festsalen
I anledning af 10-året for konflikten har Arbejdermuseet sat Anders Bondo Christensen stævne til en samtale om at være i krydsilden, og den betydning konflikten har haft for lærerfaget. Anders Bondo Christensen var formand for Danmarks Lærerforening og lærernes forhandler under konflikten. Det sker 30. marts i festsalen.
Nøgleord
Billeder
Links
Information om Arbejdermuseet
Et statsanerkendt museum for arbejdernes og de brede befolkningslags hverdag og arbejdsliv og for arbejderbevægelsens historie.
Et specialiseret forskningsbibliotek for arbejderhistorie
Et af Danmarks største landsdækkende privatarkiver med fokus på den politiske venstrefløjs partier, organisationer og enkeltpersoner
Følg pressemeddelelser fra Arbejdermuseet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Arbejdermuseet
Regeringen: Museer skal løfte fortællingen om Danmark som produktionsland28.8.2024 15:42:30 CEST | Pressemeddelelse
Med en millionbevilling på finansloven over de næste tre år til Produktionens Danmark skal danskerne øge kendskabet til landets industri, til produktionsvirksomhederne og til livet som faglært. Opgaven hviler på danske museer med Industrimuseet og Arbejdermuseet i spidsen. Gennem formidlingsaktiviteter, undervisning og opsamling af viden skal historien om Danmark som et produktionsland nyskrives.
Arbejdermuseet vil skrive flere kvinder ind i historien med ny udstilling29.9.2023 14:34:57 CEST | Pressemeddelelse
Der venter publikum en sanselig, rørende og stærk udstilling om arbejderhistoriens kvinder. Om hverdagsliv, om kampe, om retten til en egen krop og til en plads i bevægelsen. Arbejdermuseet åbner snart KVINDELIV, der vil skrive både kendte og ukendte kvinder ind i historien.
Jubel på Arbejdermuseet – Københavns Kommune fortsætter opbakningen13.9.2023 12:01:18 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdermuseet har haft et fantastisk 2023. 40% flere besøgende har været igennem udstillingerne i Rømersgade og over 13.000 børn har allerede været med skolen til undervisning i det stemningsfulde museum. I foråret modtog Arbejdermuseet Europarådets Museumspris som det første danske museum nogensinde. Og nu giver Københavns Kommune et vigtigt tilskud til den videre udvikling.
Fri leg til frie børn i baggården14.6.2023 11:56:01 CEST | Pressemeddelelse
En vaskeægte baggård fra gamle dage. Arbejdermuseet bringer nu et stykke glemt bykultur tilbage og giver familier og skoleelever mulighed for at opleve en autentisk baggård, som den så ud i 1930’ernes København. Trang og smal og fuld af forbud for børn, men med rum til nysgerrighed, leg og fri fantasi. Børnenes Baggård er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med 5,3 mio. kr. og har åbningsweekend for publikum d. 24. og 25. juni 2023.
Dansk museum hædres i udlandet med stor international pris6.12.2022 09:53:55 CET | Pressemeddelelse
Arbejdermuseet er som første danske museum nogensinde netop udpeget som vinder af Europarådets museumspris, The Council of Europe Museum Prize. En prestigefyldt pris til særlige museer, som med afsæt i europæisk kulturhistorie, fremmer forståelsen for menneskerettigheder, demokratisk medborgerskab og engagement.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum