Fagbevægelsen: Stram finanslov leverer på vigtigt område
Med folketingsvalg i november og regeringsdannelse langt ind i december blev finansloven for i år noget forsinket, og regeringens forslag fremstår da også stramt og driftsorienteret.
Men der er heldigvis blevet plads til enkelte gode elementer. Vigtigst er, at der bliver sat 1,3 milliarder kroner af til en ny arbejdsmiljøaftale. Den skal over de næste fire år skabe ro om Arbejdstilsynet og sikre en effektiv kontrol, der gør op med farligt og nedslidende arbejdsmiljø, herunder nedbringe det historisk høje antal alvorlige arbejdsulykker.
”Det er et område, skiftende regeringer har ignoreret med katastrofale følger. Alt for mange danskere har et dybt kritisabelt fysisk og/eller psykisk arbejdsmiljø, blandt andet fordi kontrollen har været underfinansieret på midlertidige bevillinger. Det er på høje tid, der bliver sat politisk vilje bag at tackle det her problem,” siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).
Også kontrollen med social dumping var truet af udløbende finansiering, men den holder regeringen ligeledes hånden under i oplægget til arbejdsmiljøaftalen.
”Vi har historisk mange udenlandske kolleger i Danmark. Derfor er det virkelig godt, at overenskomstparterne har taget vigtige skridt i kampen mod social dumping i de forlig, der er indgået over de seneste uger. Og det er også godt, at regeringen nu tager sin del af ansvaret ved at sikre en fortsat økonomi til kontrol med arbejdspladserne,” siger Lizette Risgaard.
Dagpenge til uddannelsesløft skal gøres permanent
Finanslovsforslaget indeholder også en genindførelse af uddannelsesløftet, så ufaglærte og faglærte på over 30 år kan tage en uddannelse til et mangelområde med 110 procent af den højeste dagpengesats. Det er aktuelt 21.700 kroner.
”Erfaringen med ordningen er, at den virker. Derfor er det rigtig godt, at den i første omgang kommer tilbage i andet halvår af 2023. Der er dog behov for, at regeringen prioriterer uddannelse og specielt til dem, som har de korteste uddannelser. Og det, når vi skal sikre en arbejdsstyrke med de rette kompetencer. Derfor er det også rigtig ærgerligt, at tilgangen til ordningen har været sat på pause første halvdel af 2023, og det er afgørende, at regeringen gør alvor af at permanentgøre ordningen ved førstkommende lejlighed og ikke fortsætter med ’stop and go’-løsninger,” siger Lizette Risgaard.DAGPENG
Fra august 2020 til august 2022 var der næsten 4.000 ufaglærte, der påbegyndte et uddannelsesløft. Og en undersøgelse har fastslået, at muligheden for at få 110 procent dagpenge er en forudsætning for ni ud af ti, der starter.
Med andre ord er ordningen helt afgørende for, at ufaglærte videreuddanner sig til for eksempel SoSu, elektriker, industritekniker eller en anden funktion, vi har akut mangel på.
Løft af FGU
Endnu et positivt element i regeringens finanslovsforslag, og noget fagbevægelsen har arbejdet for skulle ske, er det økonomiske løft af forberedende grunduddannelse (FGU). Det blev der inden valget indgået en politisk aftale om.
”Jeg er glad for, at finansloven løfter FGU-skolernes økonomi fra 2023. Navnlig, fordi det jo har vist sig, at FGU siden starten i 2019 har været underfinansieret. Det er helt afgørende for FGU-eleverne, der ikke følger den direkte vej igennem uddannelsessystemet, at de får et solidt tilbud og med den støtte, de har brug for,” fastslår Lizette Risgaard.
Kontakter
FH's pressetelefon
Tlf:26119710Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Nyt tal slår fast: Spareforslag vil give kæmpe underskud11.12.2024 09:05:26 CET | Pressemeddelelse
Et forslag om besparelser på uddannelse til arbejdsløse vil sænke beskæftigelsen med næsten 3000 og skabe et stort hul i statskassen, viser ny rapport lavet for FH.
FH om FL25: Ros til uddannelsesprioriteringer og skolemad – men bekymring for arbejdsmiljøområdet22.11.2024 10:03:03 CET | Pressemeddelelse
Fra Fagbevægelsens Hovedorganisation er der ros for penge til uddannelsesområdet og skolemad, men finansloven for 2025 efterlader mange ønsker tilbage på arbejdsmiljøområdet i en tid med stress og nedslidning.
En sundhedsreform med gode ambitioner15.11.2024 11:08:40 CET | Pressemeddelelse
Den kommende sundhedsreform sætter store skibe i søen, som kan styrke nærheden, forebyggelsen og det tværgående samarbejde. For Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er det afgørende, at medarbejderne sidder med ved bordet, når detaljerne skal udformes og reformen implementeres.
Nyt udspil fra FH: Sådan skaber vi et trygt, retfærdigt og ansvarligt pensionssystem4.11.2024 07:39:36 CET | Pressemeddelelse
I et nyt udspil foreslår Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) blandt andet at styrke Arne-pensionen, investere massivt i arbejdsmiljø og sporskifte.
Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig21.10.2024 10:11:16 CEST | Pressemeddelelse
Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal vi skrue op for uddannelsesambitionerne og sikre, at lønmodtagerne får økonomisk tryghed og stærke jobmuligheder. Mange lønmodtagere er i dag bekymrede for konsekvenserne af omstillingen, og det skal tages alvorligt. Derfor præsenterer Fagbevægelsens Hovedorganisation nu et udspil, der sikrer social retfærdighed i den grønne omstilling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum