Metanfilter giver store CO2-afgiftsbesparelser og næsten lugtfri gylletanke

Når den første trækfugl lander, varsler det ikke blot forårets snarlige kommen, men også at gyllesæsonen er skudt i gang. Udover at være en irritation for sarte næsebor, så er gylle også en stor synder i forhold til den globale opvarmning. Biogasanlæg og gylletanke udleder nemlig metangas, som er en yderst potent drivhusgas. Et ton metan svarer til således til omkring 25 ton CO2.
Men nu er der gode nyheder på vej. Syddansk Universitet har sammen med virksomhederne BBK bio airclean A/S og PBJ Miljø ApS udviklet et biofilter til at fjerne metan fra luftudledninger fra biogasanlæg og gylletanke. Filteret har være afprøvet i laboratorieskala og pilotskala i et proof-of-concept projekt, og resultaterne er meget lovende.
”Biofilteret fungerer på samme måde som et lugtfilter på biogasanlæggene og indeholder bakterier, der nedbryder metanen. Nedbrydningen er afprøvet i både laboratorieskala og pilotskala, og forsøgene har vist, at metanen kan fjernes fuldstændigt ved opholdstider af luften i anlægget på bare én time,” fortæller professor Henrik Wenzel fra Institut for Grøn Teknologi.
Det betyder, at et metanfilter kan gøres relativt billigt, for almindelige gylletanke helt ned til 150.000 kr. Med den årlige metanudledning fra gylletanke vil prisen for metanreduktionen blive så lav som godt 100 kr./ton CO2-ækvivalent.
”Med den forventede CO2-afgift på 750 kr./ton vil tilbagebetalingstiden på anlægget blive meget kort, og en god forretning for landbruget, når CO2-afgiften træder i kraft,” siger Henrik Wenzel.
Ud over metanreduktionen vil filteret også reducere lugt og ammoniakudledning. Tilsvarende god økonomi ses for reduktion af metanudledning fra biogasanlæg. Udover Henrik Wenzel, så har adjunkt Muhammad Tahir Ashraf og specialkonsulent Lars Yde stået for forskningen fra SDU’s side.
Projektet har været et såkaldt proof-of-concept projekt, og det har fuldt ud levet op til formålet om at vise konceptet.
BBK airclean A/S er nu gået i gang med at udvikle en kommercialiserbar løsning til gylletanke. Planen er yderligere at se på muligheden for at optimere lugtfiltrene på eksisterende biogasanlæg mod stor metanreduktion.
Kontakter
Henrik Wenzel
Professor·SDU Life Cycle Engineering
henrik.wenzel@igt.sdu.dk
Tlf: +4565507374
Muhammad Tahir Ashraf
Adjunkt Department of Green Technology (IGT)
Phone +4565504583
Email muta@igt.sdu.dk
Lars Yde
Institut for Grøn Teknologi
Specialkonsulent, SDU Life Cycle Engineering
Telefon +4565507284
E-mail lay@igt.sdu.dk
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Projektet er udført i løbet af 2022 af SDU i samarbejde med virksomhederne BBK bio airclean A/S og PBJ Miljø ApS. Det er støttet økonomisk med godt 400.000 kr. af Food & Biocluster Denmark (https://foodbiocluster.dk/) og medfinansieret med et tilsvarende beløb i form af egenfinansierede timer fra de deltagende virksomheder.
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Nobelprisvinder Joseph Stiglitz besøger SDU7.5.2025 14:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Han har vundet nobelprisen i økonomi, været rådgiver for Bill Clinton og Barack Obama og i årtier advaret mod den verdensorden, som vi står midt i med Trump som præsident. Onsdag 14. maj får Syddansk Universitet besøg af Joseph Stiglitz.
Knoglebrud koster mere med type 1 diabetes5.5.2025 13:50:52 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at sundhedsomkostningerne for patienter med knoglebrud er højere for personer med type 1 diabetes end for personer uden. Forebyggelse vil muligvis kunne nedbringe omkostningerne
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
Direktøren for Danish Advanced Research Academy tiltræder1.5.2025 14:59:31 CEST | Pressemeddelelse
Philip Hallenborg var en del af teamet bag fondsansøgningen. Nu skal han stå i spidsen for det nationale Ph.D.-akademi, Novo Nordisk Fonden har finansieret for at samle universiteterne om udvikling af danske forskningstalenter.
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet1.5.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år. DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum