Syddansk Universitet

Metanfilter giver store CO2-afgiftsbesparelser og næsten lugtfri gylletanke

Del
Syddansk Universitet har sammen med virksomhederne BBK bio airclean A/S og PBJ Miljø ApS udviklet et biofilter til at fjerne metan fra luftudledninger fra biogasanlæg og gylletanke. Filteret har været afprøvet i laboratorieskala og pilotskala i et proof-of-concept projekt, og resultaterne er meget lovende.
Forsøgsopstillinger i pilotskala
Forsøgsopstillinger i pilotskala

Når den første trækfugl lander, varsler det ikke blot forårets snarlige kommen, men også at gyllesæsonen er skudt i gang. Udover at være en irritation for sarte næsebor, så er gylle også en stor synder i forhold til den globale opvarmning. Biogasanlæg og gylletanke udleder nemlig metangas, som er en yderst potent drivhusgas. Et ton metan svarer til således til omkring 25 ton CO2.

Men nu er der gode nyheder på vej. Syddansk Universitet har sammen med virksomhederne BBK bio airclean A/S og PBJ Miljø ApS udviklet et biofilter til at fjerne metan fra luftudledninger fra biogasanlæg og gylletanke. Filteret har være afprøvet i laboratorieskala og pilotskala i et proof-of-concept projekt, og resultaterne er meget lovende.

”Biofilteret fungerer på samme måde som et lugtfilter på biogasanlæggene og indeholder bakterier, der nedbryder metanen. Nedbrydningen er afprøvet i både laboratorieskala og pilotskala, og forsøgene har vist, at metanen kan fjernes fuldstændigt ved opholdstider af luften i anlægget på bare én time,” fortæller professor Henrik Wenzel fra Institut for Grøn Teknologi.

Det betyder, at et metanfilter kan gøres relativt billigt, for almindelige gylletanke helt ned til 150.000 kr. Med den årlige metanudledning fra gylletanke vil prisen for metanreduktionen blive så lav som godt 100 kr./ton CO2-ækvivalent.

”Med den forventede CO2-afgift på 750 kr./ton vil tilbagebetalingstiden på anlægget blive meget kort, og en god forretning for landbruget, når CO2-afgiften træder i kraft,” siger Henrik Wenzel.

Ud over metanreduktionen vil filteret også reducere lugt og ammoniakudledning. Tilsvarende god økonomi ses for reduktion af metanudledning fra biogasanlæg. Udover Henrik Wenzel, så har adjunkt Muhammad Tahir Ashraf og specialkonsulent Lars Yde stået for forskningen fra SDU’s side.

Projektet har været et såkaldt proof-of-concept projekt, og det har fuldt ud levet op til formålet om at vise konceptet.

BBK airclean A/S er nu gået i gang med at udvikle en kommercialiserbar løsning til gylletanke. Planen er yderligere at se på muligheden for at optimere lugtfiltrene på eksisterende biogasanlæg mod stor metanreduktion.

Kontakter

Henrik Wenzel
Professor·SDU Life Cycle Engineering
henrik.wenzel@igt.sdu.dk
Tlf: +4565507374


Muhammad Tahir Ashraf
Adjunkt Department of Green Technology (IGT)
Phone +4565504583
Email muta@igt.sdu.dk


Lars Yde
Institut for Grøn Teknologi
Specialkonsulent, SDU Life Cycle Engineering
Telefon +4565507284
E-mail lay@igt.sdu.dk

Billeder

Forsøgsopstillinger i pilotskala
Forsøgsopstillinger i pilotskala
Download
Forsøgsopstillinger i laboratorieskala
Forsøgsopstillinger i laboratorieskala
Download
Lars Yde, Muhammad Tahir Ashraf og Henrik Wenzel
Lars Yde, Muhammad Tahir Ashraf og Henrik Wenzel
Download

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Projektet er udført i løbet af 2022 af SDU i samarbejde med virksomhederne BBK bio airclean A/S og PBJ Miljø ApS. Det er støttet økonomisk med godt 400.000 kr. af Food & Biocluster Denmark (https://foodbiocluster.dk/) og medfinansieret med et tilsvarende beløb i form af egenfinansierede timer fra de deltagende virksomheder.

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

SDU-forskere er hovedforfattere på ny FN-klimarapport om byer: »Danmark burde gå forrest«6.6.2024 09:00:35 CEST | Pressemeddelelse

Professor Nicola Tollin og hans kollegaer fra UNESCO Chair on Urban Resilience (SDU.Resilience) fra Det Tekniske Fakultet på SDU har sammen med FN offentliggjort en ny rapport om byer i den internationale klimapolitik. Rapporten viser, at mange lande stadigvæk ikke har skrevet byerne ind i deres klimaplaner under Paris-aftalen (NDC'erne) – heller Danmark på trods af alle de klimaindsatser, der i øjeblikket finder sted i danske byer. Ifølge forfatterne udgør byerne et uudnyttet potentiale for klimahandling.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye