Sikkerhedsstyrelsen

Få tjekket elinstallationen i dit nye hus

Del
Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer hvert år elinstallationerne i et udsnit af de nybyggede boliger i Danmark. Bor du i et hus eller lejlighed, som er opført inden for det seneste år, kan du kontakte Sikkerhedsstyrelsen om et tilsyn.

Da Sikkerhedsstyrelsen i 2022 kontrollerede elinstallationerne i 104 boliger, der var mindre end et år gamle, var der kun 22 boliger, hvor installationerne var 100 procent i orden. 80 steder blev der vejledt om mangler, der skulle rettes, og to steder var fejlene så alvorlige, at husejerne fik påbud om at få bragt installationerne i orden.

De boligejere, der får gennemgået deres få måneder gamle installationer, bliver orienteret om, hvilke fejl der er i installationerne. Dermed har de mulighed for at kontakte den elinstallatørvirksomhed, der har udført installationen og få fejlene udbedret.

Samtidig giver tilsynene med nye boliginstallationer Sikkerhedsstyrelsen indblik i, om der er autoriserede elinstallatørvirksomheder, der leverer fejlbehæftede installationer.

Husejerens ansvar

Det er boligejerens ansvar, at elinstallationen er i orden. Hvis der er væsentlige mangler, kan Sikkerhedsstyrelsen give påbud om at få bragt installationerne i orden inden for en begrænset tidsfrist. I de to tilfælde i 2022, hvor boligejerne fik et påbud, manglede der jordforbindelse i stikkontakter, som der er krav om ifølge elsikkerhedsreglerne. Derudover var der en række andre mangler ved installationerne, og det blev der vejledt om at få rettet op på.

Ved 80 tilsyn var der behov for at vejlede boligejeren om fejl og mangler ved elinstallationerne. Et problem i to ud af tre boliger var, at transportable elektriske brugsgenstande (f.eks. en elkedel) ikke havde korrekt jordforbindelse, og hvert syvende sted havde stationære eller fastmonterede brugsgenstande (f.eks. et køleskab) ikke jordforbindelse.

-  Det er et generelt problem, at de stikkontakter, der monteres i nye boliger, ikke giver jordforbindelse til den stikprop, som de fleste elapparater er forsynet med. Dermed risikerer man at få stød, hvis der er en fejl i elapparatet. Det er en fejl, der let kan løses ved at benytte en adapter. Men generelt er nye boligejere ikke klar over mulighederne for at vælge en løsning, der sikrer, at elapparaterne tilsluttes til jordforbindelsen som krævet, fx med en adapter eller et kompatibelt stikkontaktsystem, siger vicekontorchef Evy Boe Madsen fra Sikkerhedsstyrelsen.

--- 

Har du en bolig, der er mindre end et år gammel, kan du kontakte Sikkerhedsstyrelsen med en email til sik@sik.dk, hvis du er interesseret i at få et tilsyn. Oplys boligens adresse og dine kontaktoplysninger (navn, tlf., email).

Kontakter

Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye