Aarhus-forsker i spidsen for stort, europæisk Internet of Skills-projekt

Lektor Qi Zhang fra Institut for Elektro- og Computerteknologi ved Aarhus Universitet står i spidsen for det nye internationale, tværfaglige og tværsektorielle projekt TOAST, der skal uddanne ph.d.-kandidater og udvikle og opskalere teknologier til fremtidens såkaldt taktile internet, der også går under navnet Internet of Skills.
Projektet, der er støttet med 20,4 mio. kr. (2,74 mio. euro), samler i alt 11 europæiske universiteter og organisationer. Projektet udgør en stor satsning på det taktile internet, som omfatter kommunikation af berøring, tillader fysiske interaktioner og forbinder menneskers færdigheder, uanset afstand.
”Det primære fokus med TOAST er at opfostre den nødvendige tværfaglige forskning, der skal til for at udvikle det taktile internet. Og det handler ikke kun om kommunikationsnetværk, men om en lang række teknologier og anvendelsesområder, for at få hele systemet til at fungere,” siger Qi Zhang.
Det taktile internet er kort fortalt en slags fremtidens internet, hvor man fysisk kan interagere med fjerntliggende miljøer uden faktisk at være fysisk til stede. Via menneske-system brugerflader, fjernrobotter, tovejs haptisk kontrol og kommunikationsnetværk kan man udføre komplekse opgaver i fjerne eller utilgængelige miljøer, som om man faktisk er fysisk til stede, selvom de handlinger, man foretager sig, finder sted mange kilometer væk. Eksempelvis teleoperationer eller blot følelsen af at trykke en anden person i hånden.
Det taktile internet tillader fysisk interaktion på tværs af afstand og adgang til manipulationsfærdigheder og ekspertise og kan dermed sprede viden og færdigheder til hele verden hurtigt og effektivt.
Teknologien forventes at blive en nøglekomponent i fremtidens digitaliserede verden. Men det kræver forskere med tværfaglig viden såsom haptisk kommunikation, networking, edge computing, machine learning og menneskelig perception.
TOAST-projektet, som er finansieret af Horizon Europes Marie Skłodowska-Curie Actions-program, har til formål at uddanne kreative og entreprenante ph.d.-kandidater med tværfaglige kompetencer og sætte dem i stand til at udføre forskning inden for det taktile internet.
"Projektet tilbyder et unikt uddannelsesprogram for ti ph.d.-studerende på forskellige universiteter i Europa. På Aarhus Universitet rekrutterer vi tre ph.d.'er til projektet med primært fokus på edge intelligence. Som vi ved, oplever kommunikationsnetværk ofte problemer som f.eks. kommunikationsforsinkelse og pakketab - især ved kommunikation over store afstande - hvilket kan bringe stabiliteten og kontrolgennemsigtigheden i fare og endda forårsage cybersyge. For at sikre en fordybende brugeroplevelse i det taktile internet, under de fysiske begrænsninger i kommunikationsnetværk, har vi brug for at udnytte kunstig intelligens ved edge for at kompensere for ufuldkommen kommunikation og lave en fælles optimering af kommunikation og beregning,” siger Qi Zhang.
Ud over Aarhus Universitet er følgende parter involveret i projektet: Det tekniske universitet i München, det tekniske universitet i Dresden, universitetet i Siena, CentraleSupélec ved Paris-Saclay Universitetet, det polytekniske universitet i Valencia, det Nationale Center for Videnskabelig Forskning ved Lorraine Universitetet samt virksomhederne Wandelbots GmbH, Ericsson AB, Orange S.A. og WEART.
Nøgleord
Kontakter
Lektor Qi Zhang
Institut for Elektro- og Computerteknologi
Mail: qz@ece.au.dk
Tel.: +4541893253
Billeder

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
Forskere sætter hvepse ind i kampen mod skadedyr på kål27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Du er garanteret også skide irriteret over hvepse, der går i din marmelademad eller din øl, når du sidder og nyder sommeren. Nu undersøger forskere, om man kan spinde guld på det lille ’møjdyr’, ved at bruge hvepse til en mere bæredygtig produktion af kål og andre afgrøder, der plages af sommerfuglelarver.
Din shampoo, balsam og sæbe kan være giftig for smådyr i vandet26.6.2025 11:46:58 CEST | Pressemeddelelse
Stofferne i plejeprodukterne er indtil nu fløjet under myndighedernes radar. Det har nemlig ikke været lovpligtigt at teste dem.
Nu kan alle hjælpe med at overvåge naturen i Lille Vildmose18.6.2025 07:28:31 CEST | Pressemeddelelse
I Lille Vildmose er en ny aktivitet i gang, hvor helt almindelige mennesker kan være med til at overvåge naturens udvikling. Aktiviteten er finansieret af projektet Wet Horizons og handler om at inddrage alle, der har lyst, i arbejdet med at genskabe og beskytte moserne.
Elvira vil gøre op med 40 år gamle tal: Vi skal opdatere den måde, vi udregner metanudledning fra grise17.6.2025 12:58:16 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt projekt på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab vil opdatere beregningsgrundlaget for metanudledning fra grise, så de nationale emissionsopgørelser i fremtiden bliver mere retvisende.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum