HK Privat

3 nye overenskomster på plads for HK’ere i den grafiske branche

Del
Knap 3000 lønmodtagere inden for de grafiske fag kan blandt andet se frem til mere på lønsedlen, bedre vilkår for lokale lønforhandlinger og skærpede regler for natarbejde.

Efter et langt forhandlingsforløb på sammenlagt 48 timer har HK Privat sat underskrifter på hele tre nye overenskomstaftaler, der omfatter blandt andre funktionærer, grafiske teknikere, trykkere og bogbindere på mediegrafiske virksomheder.

Fælles for dem er, at de kan se frem til lønforbedringer på 2 procent i år og 2 procent igen til næste år. Derudover bliver tillidsrepræsentanterne styrket i de lokale lønforhandlinger, og reglerne for natarbejde skærpes.

Og det er vigtige forbedringer, siger formand for HK Privat, Simon Tøgern.

- Vi er landet et godt sted med alle 3 aftaler. Der er penge og procenter, som kan ses på lønsedlen, og så bliver de sundhedsmæssige konsekvenser ved natarbejde endelig taget mere alvorligt. Det har vi arbejdet for i årevis, siger han.

Han fremhæver dog især, at alle 3 aftaler udbygger og forbedrer tillidsrepræsentanternes muligheder, særligt når det gælder den lokale løndannelse. Blandt andet får de mulighed for at få indblik i virksomhedens økonomi.

- Tillidsrepræsentanterne får nogle værktøjer, som de ikke tidligere har haft på vores grafiske overenskomster. Det er vi rigtig tilfredse med, for det skulle gerne medvirke til mere reelle lønforhandlinger og bedre lokale lønresultater, siger Simon Tøgern.

3 forskellige overenskomster

Den største af de 3 overenskomstaftaler er Den Grafiske Timelønsoverenskomst, som omfatter blandt andet trykkere og bogbindere. Den er forhandlet mellem HK Privat, 3F Industri og arbejdsgiverorganisationerne Grakom og Dansk Erhverv.

Derudover er der tale om Digitalprint- og serigrafoverenskomsten og Funktionæroverenskomsten, som begge er forhandlet mellem HK Privat og Grakom. De to overenskomster dækker medarbejdere, som beskæftiger sig med blandt andet serigrafi, digitalprint og 3D-print samt administrative og tekniske funktionærer, herunder grafikere ansat i grafiske virksomheder.

Alle tre er minimallønsoverenskomster. Udover de centralt aftalte forbedringer, er der altså årlige lokale lønforhandlinger, hvor der enten kollektivt eller individuelt kan forhandles mere hjem i lønposen.

De nye overenskomster indeholder blandt andet:

  • Arbejdsgivers bidrag til pension stiger pr. 1. juni 2023 fra 8 procent til 10 procent, mens medarbejderbidraget sænkes fra 4 procent til 2 procent

  • Arbejdsgivers bidrag til fritvalgskontoen stiger fra 7 til 9 procent pr. 1. marts 2024. Dermed overstiger arbejdsgivers indbetaling til fritvalg hen over et år en månedsløn

  • Elevlønnen stiger med 4,5 procent pr. 1. marts 2023 og 3,5 procent pr. 1. marts 2024

  • Skærpede regler for natarbejde: Det skrives ind i overenskomsterne, at medarbejdere højst bør have 3 nattevagter i træk, have mindst 11 timer mellem to vagter og højst 9 timers arbejde per vagt. Derudover bør gravide kun have 1 nattevagt om ugen

  • Mulighed for lokale uddannelsesrepræsentanter. Uddannelsesrepræsentanten har til opgave at styrke kompetenceudvikling og uddannelse af medarbejdere på virksomheden

Nøgleord

Kontakter

Information om HK Privat

HK Privat
Weidekampsgade 8
2300 København S

70114545https://www.hk.dk/omhk/sektor/hk-privat

HK Privat er HK Danmarks største sektor med 110.000 medlemmer.

Følg pressemeddelelser fra HK Privat

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Privat

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye