Flere vil være sygeplejerske i Silkeborg
Da fristen for at søge ind på de videregående uddannelser i kvote 2 lukkede i dag kl. 12.00, havde VIA i Silkeborg modtaget i alt 281 ansøgninger til henholdsvis sygeplejerske- og læreruddannelsen. Det er samlet en tilbagegang på 22 procent i forhold til sidste år, hvor uddannelserne modtog i alt 361 ansøgninger.
Sygeplejerskeuddannelsen har i alt modtaget 153 af de indkomne ansøgninger i forhold til 191 sidste år. Heraf er de 32 førsteprioritetsansøgninger; det svarer til en fremgang på 28 procent i forhold til sidste år.
Læreruddannelsen har modtaget i alt 128 ansøgninger i forhold til 170 sidste år; heraf 46 førsteprioriteter, der svarer til 5 færre ansøgninger end sidste år.
Der er behov for flere velfærdsprofessionelle
”Uddannelserne til sygeplejerske og lærer har i flere år været på top-10 over landets mest søgte videregående uddannelser. De er et uundværligt fundament under velfærdssamfundet, siger prorektor Gitte Sommer Harrits, der er den øverst ansvarlige for alle VIAs uddannelser.
Hun slår fast, at Danmark har brug for, at søgningen går yderligere op på grund af de store rekrutteringsudfordringer på arbejdsmarkedet. VIA håber derfor på flere ansøgninger til sommer gennem kvote 1, så flest mulige studiepladser bliver fyldt op.
I dag er det samlet set tæt på hver fjerde opslåede stilling til sygeplejerske og lærer, der ikke bliver besat, fordi der mangler uddannet arbejdskraft.
Større prestige til velfærdsfagene
Og rekrutteringsudfordringerne fortsætter. Ifølge Damvad Analytics vil der i 2030 alene i Region Midtjylland mangle 2.200 sygeplejersker og 1.400 lærere – primært på grund af den demografiske udvikling med markant flere småbørn og ældre. På landsplan forudsiger Damvad Analytics, at der i 2030 vil mangle 35.600 ansatte med en af de fire store velfærdsuddannelser – sygeplejerske, lærer, pædagog og socialrådgiver.
”Det er vigtigt, at velfærdsfagene kommer til at opleve større prestige og bliver talt op i den offentlige debat. Det er vigtige fag, der i høj grad giver mening og samtidig byder på arbejdsliv med masser af udviklingsmuligheder. Desuden er der stor tilfredshed med uddannelserne blandt de studerende,” fremhæver Gitte Sommer Harrits, der desuden peger på, at der er brug for politisk handling.
Mange indsatser er allerede i gang
”Regeringen har lovet dialog med uddannelsessektoren, og det ser vi frem til. Vi opfordrer regeringen til at gå sammen med uddannelsessektoren om at finde løsninger, der sikrer et samfund, hvor det er ligeså attraktivt at uddanne sig til at arbejde med børn, ældre, patienter og udsatte borgere som at varetage et akademisk job bag et skrivebord,” siger Gitte Sommer Harrits og fortsætter:
”Rekrutteringsudfordringerne kræver tiltag fra mange fronter, og heldigvis oplever vi i VIA også øget engagement for at tackle den fælles samfundsopgave,” siger Gitte Sommer Harrits.
Fx er VIA i god dialog med gymnasierne i Region Midtjylland om initiativer, der kan få flere end de nuværende 17 procent af eleverne fra det almene gymnasium til at vælge at uddanne sig til sygeplejerske, pædagog, lærer eller socialrådgiver. Det kan fx være gennem nye fag med fokus på pædagogik og sundhed og gennem mere studievejledning om professionsuddannelserne.
Gitte Sommer Harrits roser tillige, at mange arbejdsgivere er blevet mere opmærksomme på at sikre en god overgang fra studie- til arbejdslivet for nyuddannede – blandt andet i form af mentorordninger, hvor unge sygeplejersker og pædagoger bliver knyttet til mere erfarne kolleger.
På VIAs campusser er der også søsat en række initiativer for at tiltrække flere studerende – særligt uden for Aarhus, hvor der er mange ledige studiepladser.
Mere praktik og faglige profiler på læreruddannelsen
Netop for at tiltrække flere studerende til læreruddannelsen har VIA udviklet særlige fagprofiler, som ikke findes andre steder i landet. Der er tale om profiler inden for miljø, udeliv, kreativitet, idrætstræner og efterskolelærer.
”Sammen med landets øvrige professionshøjskoler har vi arbejdet målrettet på at få politikerne til at styrke læreruddannelsen. Og det glæder os, at der politisk er afsat et stort millionbeløb til at give læreruddannelsen et løft og sikre forbedringer som fx de faglige profiler, mere praktik og bedre sammenhæng mellem undervisning og praktik. Vi tror på, at den nye læreruddannelse vil resultere i flere ansøgere og dermed afhjælpe manglen på læreruddannede,” lyder det fra Gitte Sommer Harrits.
Sådan fordeler kvote 2-ansøgningerne sig på VIAs Campus Silkeborg
Lærer
Antal ansøgninger i 2023: 128
Antal førsteprioritetsansøgninger 2023: 46
Antal ansøgninger i alt i 2022: 170
Antal førsteprioritetsansøgninger 2022: 51
Sygeplejerske
Antal ansøgninger i alt i 2023: 153
Antal førsteprioritetsansøgninger 2023: 32
Antal ansøgninger i alt i 2022: 191
Antal førsteprioritetsansøgninger 2022: 25
Hvad er kvote 2?
I kvote 2 er det en samlet bedømmelse af karakterer og livserfaringer fra eksempelvis jobs, højskoleophold, rejser og frivilligt arbejde, der afgør, om ansøgerne bliver optaget på de videregående uddannelser, de har søgt ind på.
Der er hvert år ansøgningsfrist gennem kvote 2 den 15. marts kl. 12.00.
Ansøgningsfristen gennem kvote 1 er 5. juli kl. 12.00. I kvote 1 bliver ansøgerne alene vurderet på basis af deres karaktergennemsnit fra gymnasiet.
Både kvote 2- og kvote 1-ansøgerne får den 28. juli 2023 besked på, om de er blevet optaget på en søgt videregående uddannelse.
Fakta om VIA University College
- VIA er tre gange kåret som Årets Entreprenante Uddannelsesinstitution af Fonden for Entreprenørskab.
- VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerede og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 byer i Region Midtjylland.
- VIA uddanner blandt meget andet til sygeplejerske, lærer, pædagog, socialrådgiver, ingeniør, bygningskonstruktør, designer, filmanimator, administrationsbachelor, fysioterapeut og bioanalytiker.
- VIA har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer enkelt-uddannelser i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
- VIAs uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
- VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling i form af bl.a. kurser og diplomuddannelser til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
- VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Aktiviteterne foregår i tæt samarbejde med virksomheder, offentlige institutioner og organisationer.
Billedtekst:
Der er ansøgningsfrist til de videregående uddannelser gennem kvote 1 den 5. juli. Derfor er det først til sommer, at VIA får overblik over årets samlede antal ansøgninger. Ansøgerne gennem både kvote 1 og 2 får besked tirsdag den 28. juli, om de er optaget på en ønsket videregående uddannelse eller ej.
Kontakter
For yderligere oplysninger og interview er det i dag nedenstående to uddannelsesdekaner hos VIA University College, der er til rådighed:
Uddannelsesdekan Susanne Tellerup. Mobiltelefon: 87 55 35 50. E-mail: sute@via.dk
Uddannelsesdekan Helle Kruuse-Andersen. Mobiltelefon: 87 55 23 47. E-mail:hkru@via.dk
Øvrig kontakt: Hanne Duus, journalist i VIA. Mobiltelefon: 87 55 14 10. E-mail: hd@via.dk
Se skemaer med tal for årets kvote 2-søgning til VIAs uddannelser her: https://www.via.dk/om-via/presse/kvote-2
Læs mere om uddannelserne på Campus Silkeborg her: via.dk/silkeborg
Billeder
Links
Information om VIA University College
Fakta om VIA University College:
- VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
- VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
- VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
- VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
- VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
- VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.
Læs mere om VIA University College på www.via.dk
Følg pressemeddelelser fra VIA University College
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIA University College
Grønt lys til fuld læreruddannelse i Holstebro3.12.2024 14:17:08 CET | Pressemeddelelse
Fra sommeren 2025 kan lærerstuderende på læreruddannelsen i Holstebro tage en fuld uddannelse i byen. Det har Uddannelses- og Forskningsministeriet netop givet grønt lys til.
Ny uddannelsesleder for HF i Nørre Nissum28.11.2024 08:48:01 CET | Pressemeddelelse
Søren Højris Jensen er ny uddannelsesleder for HF i Nørre Nissum. Han er i forvejen et kendt ansigt, da han siden 2012 har været tilknyttet stedet, først som underviser og siden 2018 som faglig-pædagogisk leder. Karen Haahr Larsen er desuden fastansat i stillingen som kostskoleleder.
VIA vil arbejde for fortsat ungdomsuddannelse i Nr. Nissum11.10.2024 11:17:31 CEST | Pressemeddelelse
Med regeringens reformudspil for ungdomsuddannelserne lægges der op til at lukke det nuværende HF. Men står det til VIA University College, bør ungdomsuddannelsen i Nr. Nissum alligevel have mulighed for at fortsætte.
VIA University College: Nye reformudspil baner vejen for et vigtigt løft af professionsuddannelserne8.10.2024 15:47:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er gode takter i regeringen udspil til en reform af de erhvervs- og professionsrettede uddannelser. Det mener Gitte Sommer Harrits, rektor for VIA University College, som kommenterer på reformudspillet her.
Fejring og reception for den nye XR-softwareuddannelse i Viborg1.10.2024 08:41:36 CEST | Pressemeddelelse
Kom med, når vi fejrer af åbningen af Viborgs nye softwareuddannelse med fokus på XR. Du får her mulighed for at møde de nye studerende, undervisere og samarbejdspartnere, og får et indblik i de teknologier, der arbejdets med på uddannelsen. Samtidig får du eksempler på, hvordan teknologien kan benyttes i industrien nu og i fremtiden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum