Røde Kors

Tropisk storm risikerer at forværre dødeligt koleraudbrud i Malawi

Del
Lige nu kæmper befolkningen i Malawi mod det værste koleraudbrud nogensinde. Udbruddet risikerer at eskalere markant efter weekenden, hvor den tropiske storm Freddy rammer.
Foto: Victor Lacken / IFRC
Foto: Victor Lacken / IFRC

Befolkningen i det sydlige Malawi troede, de kunne ånde lettet op, da den tropiske storm Freddy gik forbi dem for et par uge siden. Men nu vender stormen tilbage, og i løbet af weekenden rammer den Malawi. Med den tropiske storm følger voldsom regn, som risikerer at forværre et voldsomt koleraudbrud.

Koleraudbruddet er det værste nogensinde målt i Malawi. Indtil videre er 52.455 smittet og 1.623 har mistet livet, hvilket slår den kedelige rekord fra 2002 med knap 20.000 flere smittede og 600 flere døde. Kolera er en vandbåret sygdom, og derfor vil voldsom regn og oversvømmelser forværre udbruddet.

”Malawi står allerede i en akut sundhedskatastrofe, og jeg er meget bekymret for den tropiske storm. I det sydlige Malawi flyder floderne sammen. Det skaber oversvømmelser, og oversvømmelserne vil uden tvivl eskalere katastrofen,” siger Eva Jordung Nicolson, landechef i Malawi for Røde Kors.

Adgang til rent drikkevand

Når det regner voldsomt, risikerer folks adgang til rent drikkevand at blive brudt. Både fordi, det bliver farligere at gå i bjerge og mudder for de familier, der har langt til en brønd eller vandpost. Og fordi brønde risikerer at blive oversvømmet med beskidt vand. Det giver kolera nemmere betingelser.

Hvis den voldsomme regn oversvømmer floderne i det sydlige Malawi, vil det også få store konsekvenser for de mennesker, der bor i lavtliggende områder. I foråret 2022 blev næsten 1 million mennesker fordrevet efter de tropiske storme Ana og Gombe, fordi oversvømmelserne ødelagde deres hjem.

”Situationen er meget værre nu end i 2022, fordi infrastrukturen kun er blevet repareret midlertidigt efter de seneste års storme. Så der skal ikke meget til, før vejene bliver umulige at køre på. Det gør det sværere at komme frem med rent vand og nødhjælp,” siger Eva Jordung Nicolson.

Et usædvanligt koleraudbrud

Koleraudbruddet i Malawi er ikke kun det værste nogensinde målt, det er også usædvanligt. Normalt vil koleraudbrud sprede sig under regntiden, fordi brønde bliver oversvømmet, og adgangen til rent drikkevand bliver brudt. Men dette udbrud har spredt sig midt i den tørre periode i Malawi.

Derfor var sundhedssystemet allerede under et stort pres, da Malawi gik ind i regntiden, og nu risikerer den tropiske storm at øge sundhedstruslen. Mange familier i landdistrikterne kan have langt til den nærmeste sundhedsklinik. Røde Kors har allerede iværksat katastrofearbejdet forud for den tropiske storm og har siden koleraudbruddet spredte sig arbejdet for at øge befolkningens adgang til behandling.

”Forud for den tropiske storm har vi iværksat en tidlig indsats for at evakuere udsatte befolkninger og minimere konsekvenserne. Men vi arbejder samtidig også for at styrke sundhedssystemet, få vacciner mod kolera frem og behandle smittede med sukker- og saltblandinger,” siger Eva Jordung Nicolson.

Fakta: Sundhedskatastrofen i Malawi

  • Den tropiske storm Freddy er den længste tropiske storm nogensinde målt, og i februar ramte den Madagaskar og Mozambique. Nu vender den tilbage mod Mozambique og Malawi.
  • Den tropiske storm forventes at påvirke over 55.000 mennesker i Malawi, men det er konsekvenserne for koleraudbruddet i landet, som udgør den største trussel.
  • Sundhedsministeriet i Malawi erklærede udbrud af kolera den 3. marts 2022.
  • Regeringen i Malawi erklærede at udbruddet af kolera er en katastrofe den 3. december 2022.
  • Den 9. marts 2023 har kolera spredt sig til alle 29 distrikter, 52.455 er blevet smittet og 1.623 har mistet livet. Det er en dødsfaldsrate på 3,09%, og den er normalt under 1%.
  • Udbruddet har spredt sig under en tør periode i Malawi. Det er nu regntid indtil marts, og her risikerer udbruddet hurtigt at eskalerer, fordi landsbyer bliver oversvømmet.
  • Lige nu er der 250-500 nye tilfælde om dagen. I starten af november, hvor regntiden officielt startede, var der omkring 100 nye tilfælde om dagen. Det er fem gange så mange tilfælde.
  • Røde Kors vil nå 566.822 mennesker med direkte hjælp og 1.453.688 mennesker indirekte.

Nøgleord

Kontakter

For henvendelser kontakt Røde Kors’ pressetelefon:


3529 9699
Røde Kors.dk/presse

Billeder

Foto: Victor Lacken / IFRC
Foto: Victor Lacken / IFRC
Download
Foto: Victor Lacken / IFRC
Foto: Victor Lacken / IFRC
Download
Foto: Victor Lacken / IFRC
Foto: Victor Lacken / IFRC
Download

Information om Røde Kors

Røde Kors
Røde Kors
Blegdamsvej 27
2100 København Ø

+45 35 25 92 00https://www.rodekors.dk/

Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.

192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye