REPUBLIQUE / REVOLVER

Nedslidte velfærdssoldater begår mytteri i højaktuel teaterforestilling på Revolver

Del
Det skal kunne betale sig at være omsorgsfuld, men det kan det ikke. I den nye højaktuelle teaterforestilling ’Til tjeneste’ af Astrup & Bordorff møder publikum en sygemeldt pædagog, en traumatiseret jordemoder, en tidligere afdelingssygeplejerske og en administrativ medarbejder fra kommunen, der ved et uheld bliver låst inde i tårnet på Københavns Rådhus. Det bliver hurtigt klart for dem, at den er helt gal i alle dele af velfærdssamfundet. Noget må gøres! Men hvad?
Fotograf Sara Galbiati
Fotograf Sara Galbiati

Forestillingen ’Til tjeneste’ sætter spørgsmålstegn ved de værdier, vi bygger vores velfærdssamfund på i dag. Sundhedsvæsnet er i knæ og den samme melding lyder hele tiden; der mangler hænder over alt. Den indsigt bliver skinnende tydeligt for vedfærdssoldaterne, når de ved et uheld må tilbringe nytårsnat alene i tårnet på Københavns Rådhus, hvor de deler deres erfaringer med hinanden. 

'Til tjeneste' trækker tråde fra 70’ernes kvindekampe til nutidens ligestillingsfeminisme og den kyniske kapitalisme, der kvæler omsorgen for de borgere, som den burde beskytte. ’Til tjeneste’ tvinger publikum til at tage stilling til, hvad der vil ske, hvis udpiningen af velfærdsstaten fortsætter i samme tempo som nu.  

Hvordan ender omsorgskrisen? 

Blandt inspirationskilderne til forestillingen er lektor Susanne Ekmans debatbog ’Giftig gæld og udpint velfærd’ fra 2022 og den blomstrende omsorgspolitiske debat på de sociale medier. Det er den anerkendte kunstnerduo Astrup & Bordorff, der står bag forestillingen. De er især kendte for deres unikke filmkabareter om det danske velfærdssamfund, og udstillinger på Statens Museum for Kunst, ARKEN, Munchmuseet samt den anmelderroste forestilling ”O’s historie” på Husets Teater i 2022. ’Til tjeneste’ er tredje værk i Revolvers undersøgelse af scenekunsten og billedkunstens sammensmeltning. 

“Forestillingen er en karikatur af den debat, der udspiller sig omkring vores offentlige omsorgsapparat og sundhedsvæsnet i disse år. For at der er noget galt, synes de fleste at kunne blive enige om, men hvorfor er det så så svært at gøre noget ved det? Kunne det tænkes, at der er noget helt grundlæggende i vores samfund, som forårsager den omsorgskrise, vi lige nu er vidner til i det globale nord?”, udtaler Astrup & Bordorff.   

Stærke kvinder på scenen 

På rollelisten ’Til tjeneste’ finder vi fire stærke kvinder. Den Reumert- og Bodil-vindende Özlem Saglanmak, spiller den traumatiserede jordemoder. Benedikte Hansen, som er kendt for et væld af roller i teaterforestillinger og tv-serier som 'Rejseholdet', 'Forbrydelsen' og 'Borgen', spiller den tidligere afdelingssygeplejerske. Skuespiller og tidligere medlem af Det Kongelige Teaters ensemble Sicilia Gadborg Høeg spiller den sygemeldte pædagog, mens den administrative kommunalmedarbejder spilles af Marie Dalsgaard, der tidligere var en fast del af ensemblet i Det Røde Rum på Det Kgl. Teater, og siden har medvirket i en lang række teaterforestillinger samt film og tv-serier.  

Titel: Til tjeneste 

Spillested: Revolver  

Spilleperiode: 30.3. – 29.4.2023 

Spilledage: Tirsdag - Fredag kl. 20.00 (Lørdag kl. 15.00) 

Medvirkende: Özlem Saglanmak, Sicilia Gadborg Høegh, Benedikte Hansen og Marie Dalsgaard 

Idé, instruktion, manuskript, musik, scenografi, kostumer og sangtekster: Astrup & Bordorff 

Nøgleord

Kontakter

Konsulent Kristina Sindberg: kristina.sindberg@gknordic.com / 24860184


Teaterchef Rikke Hedeager: rihe@osterbroteater.dk / 50559596

Billeder

Fotograf Sara Galbiati
Fotograf Sara Galbiati
Download
Fotograf Sara Galbiati
Fotograf Sara Galbiati
Download

Links

Information om REPUBLIQUE / REVOLVER

REPUBLIQUE / REVOLVER
REPUBLIQUE / REVOLVER
Østerfælled Torv 34
2100 København Ø

https://www.osterbroteater.dk/revolver/

Byder på kontemporær verdenslitteratur, spritnye tekster og musikoplevelser i skiftevis skramlede og grandiose formater. Teater har relevans og samfundsengagement og prøver at ændre verden én forestilling af gangen.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye