Flere krav til ventilation kan løse virusproblem

Det er en ganske klar melding fra en række af forskere: Coronasmitte bliver spredt gennem luften, og hvis det skal blive bedre, så er der behov for at forbedre luftskiftet i skolerne blandt andet. Sådan lyder det i et fælles debatindlæg fra 20 forskere, som TEKNIQ Arbejdsgiverne ikke kunne være mere enig i.
- Smittespredning er et problem, hvor mange mennesker er samlet på et sted – for eksempel i klasseværelserne. Flere undersøgelser har løbende vist, at mekanisk ventilation virker, men desværre ser vi også alt for ofte, at der ikke bliver investeret i de rette løsninger ude i kommunerne, siger Maria Rizzo, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer cirka 4.100 virksomheder i installationsbranchen og metalindustrien.
Forskerne fra Statens Serum Institut og en række danske universiteter slår blandt andet fast, at smitte kan blive hængende lang tid i luften og trænge ned i luftvejene. De såkaldte ”aerosoler” kan dog få kamp til stregen med god ventilation, som forskerne lægger op til at prioritere - ikke kun i skolerne - men også i institutioner, sundheds- og plejesektoren samt arbejdspladser. Det er vigtigt – ikke kun i forhold til coronasmitte – men også i forhold til kommende epidemier og pandemier, lyder det.
TEKNIQ Arbejdsgiverne efterlyser handlig for at få skred i det arbejde.
- Der er behov for, at kommunerne prioriterer indeklimaet i deres bygninger. Vi foreslår konkret, at der sættes maksimalt krav til CO2-indholdet alle eksisterende kommunale bygninger. Den ekstra udgift er godt givet ud i form af færre sygedage blandt både skolebørn, medarbejdere og beboere på plejehjem, hvor et smitteudbrud kan have alvorlige konsekvenser. Samtidig ved vi, at velventilerede rum øger trivslen generelt og giver skoleeleverne de bedste forudsætninger for at lære noget i løbet af skoledagen, siger Maria Rizzo.
Forskerne nævner blandt andet et italiensk studie, der tyder på, at nyinstalleret mekanisk ventilation i klasseværelserne kan mindske coronasmitte.
Sidste år viste Masseeksperimentet på landets skoler, at koncentrationerne af CO2 i de målte klasselokaler var over det anbefalede niveau på 1000 ppm i mere end halvdelen af tilfældene. I næsten hver femte lokale var niveauet dobbelt så højt som anbefalet. Dengang pegede undersøgelsen, som blandt andre DTU stod bag, også på behovet for et velfungerende ventilationssystem med både indsugning og udblæsning.
Kontakter
Michael DegnPresseansvarlig
Tlf:77424227mdc@tekniq.dkBilleder
Information om TEKNIQ
Erhvervsorganisationen TEKNIQ repræsenterer en stor del af virksomhederne i det tekniske erhvervsliv, der er drivkraften i den bæredygtige og digitale vækst i Danmark. Virksomhederne beskæftiger cirka 55.000 medarbejdere og har en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ
Lav efterspørgsel i metalindustrien24.4.2025 09:35:11 CEST | Pressemeddelelse
Særligt metalindustrien er ramt af en tendens med færre ordrer og mindre mangel på medarbejdere, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er en træls udvikling for både virksomheder og samfund, lyder det fra erhvervsorganisationen TEKNIQ.
Grønt gearskifte i erhvervslivet: Flere vælger elvarebiler16.4.2025 07:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af elvarebiler i Danmark er steget markant det seneste år – erhvervsorganisationen TEKNIQ roser det grønne valg, men advarer mod stopklodser.
TEKNIQ: Nødvendigt opgør med jobcenterregimet9.4.2025 12:37:42 CEST | Pressemeddelelse
Den nye aftale på beskæftigelsesområdet er et vigtigt skridt mod et system, der sætter mennesker før proces. Ifølge erhvervsorganisationen TEKNIQ er tiden inde til at rydde op og give både borgere og virksomheder en mere enkel og meningsfuld indsats.
TEKNIQ: Trumps told kan bremse fremdriften2.4.2025 22:37:53 CEST | Pressemeddelelse
Trumps gengældelsestold kan få store konsekvenser for erhvervslivet og bremse den grønne og digitale omstilling af samfundet, frygter erhvervsorganisationen TEKNIQ.
TEKNIQ: Nye søgetal bekræfter stor udfordring1.4.2025 10:08:29 CEST | Pressemeddelelse
Kun 20 procent har igen i år valgt en erhvervsuddannelse efter grundskolen. Det tal har ikke rykket sig i årevis, og det er en advarselslampe, der kalder på reel handling, lyder det fra erhvervsorganisationen TEKNIQ.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum