Den socialpædagogiske specialisering på pædagoguddannelsen skal styrkes markant
Det specialiserede socialområde oplever alvorlige rekrutteringsudfordringer. På landets bosteder er det nu under halvdelen af de ansatte, som er uddannede socialpædagoger – og hver tredje blandt personalet er helt uden en relevant uddannelse.
Ét af de helt centrale elementer i arbejdet med at imødegå rekrutteringsudfordringerne og styrke fagligheden er at få en mere ambitiøs, målrettet og attraktiv pædagoguddannelse, som kan tiltrække flere og fagligt stærkere studerende og levere hele årgange af uddannede socialpædagoger til arbejdspladserne.
Det skriver formand i Socialpædagogerne, Benny Andersen, i et indlæg i Altinget.
”Hver tredje studerende på pædagoguddannelsen skal ud at arbejde på det socialpædagogiske felt, når de er færdiguddannede. Så det er helt afgørende, at den socialpædagogiske specialisering styrkes markant. Uddannelses- og Forskningsministeriets evaluering af uddannelsen viser tydeligt, at det halter med kvaliteten på den socialpædagogiske specialisering, og for mange dropper faget få år efter endt uddannelse – nogle fordi de rammes af såkaldt praksischok og er overvældede over de opgaver, som de kommer ud til. Det er meget alvorligt, når vi står i en buldrende rekrutteringskrise. Derfor vil jeg også opfordre politikerne til at trække i arbejdstøjet i forhold til at få forhandlet den nye pædagoguddannelse,” siger Benny Andersen.
En pædagog er ikke bare en pædagog
Efter endt uddannelse skal hver tredje af de studerende på pædagoguddannelsen ud at arbejde på det socialpædagogiske område.
Derfor er det ifølge Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, også afgørende at styrke den socialpædagogiske specialisering, så de studerende bliver klædt på med tilstrækkelig faglighed til at arbejde med komplekse målgruppe, som for eksempel kan have en udadreagerende adfærd.
”En pædagog er ikke bare en pædagog. Der er en grundlæggende forskel på at arbejde som pædagog på almenområdet i en vuggestue eller børnehave og så arbejde på det socialpædagogiske felt. Her kan man se eksempler på socialpædagoger, der for eksempel står med voksne mennesker med udviklingshæmning, der også har en dom for personfarlig kriminalitet. Det er simpelthen nat og dag inden for pædagogik. Derfor er det også helt afgørende, at politikerne prioriterer en styrket socialpædagogisk specialisering, så de studerende kan blive klædt fagligt på til opgaven med at støtte og udvikle udsatte børn, unge og voksne og mennesker med fysiske handicap eller en psykisk lidelse," siger Benny Andersen.
Socialpædagogerne har en række forslag til en styrket socialpædagogisk specialisering på pædagoguddannelsen. De tæller blandt andet, at man forlænger den socialpædagogiske specialisering fra to et halvt år til tre år, mens man forkorter grundforløbet på uddannelsen fra et år til et halvt år.
5 forslag til en styrket socialpædagogisk specialisering:
- Øg specialiseringsretningen fra to et halvt til tre år. Uddannelsen skal være inddelt med seks semestre på specialiseringsretningen og ét semester på grundforløbet.
- Styrk kvaliteten på specialiseringsretningen. Studerende skal bl.a. sikres flere undervisningstimer, og der skal fastsættes vejledende pensumlister for at sikre relevant litteratur om målgrupperne.
- Indfør en specialiseringsgaranti. Alle studerende skal garanteres optag på den ønskede specialiseringsretning på pædagoguddannelsen. Dette skal sikre den enkeltes motivation og rekruttering til uddannelsen mere generelt.
- Styrk sammenhængen mellem undervisning og praktik. Der skal bl.a. sikres tættere samarbejde mellem praktikvejleder og uddannelsessted. Og fokus på arbejdet med fx social- og specialpædagogiske metoder skal styrkes.
- Etablér semesterstruktur med fag. Dette skal give mulighed for faglig fordybelse og sikre faglig progression i uddannelsen.
Information om Socialpædagogerne
Følg pressemeddelelser fra Socialpædagogerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Socialpædagogerne
Finanslovsaftale sikrer bedre økonomi for velfærden – men mangler fokus på arbejdsmiljø22.11.2024 15:17:30 CET | Pressemeddelelse
Den nye finanslovsaftale sikrer samlet set en bedre økonomi for velfærden, hvilket er godt og tiltrængt, siger Socialpædagogernes formand, Benny Andersen. Han efterlyser dog langt højere ambitioner for arbejdsmiljøet på landets arbejdspladser, hvor aftalen er blottet for initiativer.
Socialpædagogerne har valgt nyt forretningsudvalg14.11.2024 13:58:10 CET | Pressemeddelelse
På Socialpædagogernes kongres har de delegerede torsdag valgt nyt forretningsudvalg. De fire medlemmer, der udgør fagforeningens daglige politiske ledelse de næste to år, er forbundsformand, Benny Andersen, 1. forbundsnæstformand, Gert Landergren Due, 2. forbundsnæstformand, Lene Kümpel, og forbundskasserer, Tina Lai Holmgaard. Derudover blev det besluttet på kongressen, at flere kredse skal lægges sammen.
Socialpædagogernes formand: Helt afgørende at styrke den socialpædagogiske retning på pædagoguddannelsen8.10.2024 13:15:03 CEST | Pressemeddelelse
I dag fremlagde regeringen sit udspil til en reform af blandt andet de professionsrettede videregående uddannelser. Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, understreger, at det er helt afgørende, at den socialpædagogiske retning på pædagoguddannelsen styrkes markant. Det skal tiltrække flere unge og sikre kvaliteten på socialområdet i fremtiden.
For få optagede kalder på ambitiøs, attraktiv og målrettet pædagoguddannelse26.7.2024 09:17:45 CEST | Pressemeddelelse
Der er fortsat fald i antal optagede på pædagoguddannelsen, viser optagetallene for videregående uddannelser. Det er meget alvorligt, siger Socialpædagogernes formand Benny Andersen. Det bekymrende fald understreger ifølge ham behovet for en mere ambitiøs, attraktiv og målrettet uddannelse til socialpædagog
Socialpædagogerne: Fortsat stort fald i ansøgere kalder på en ambitiøs, attraktiv og målrettet pædagoguddannelse5.7.2024 16:43:45 CEST | Pressemeddelelse
Stadig markant færre unge søger ind på pædagoguddannelsen, viser dagens tal for kvote 1-ansøgninger til de videregående uddannelser. Det er alvorligt og bekymrende, siger Socialpædagogernes formand, Benny Andersen. Han peger på, at der er kraftigt brug for en reform, som kan skabe en ambitiøs, attraktiv og målrettet pædagoguddannelse, der kan tiltrække flere studerende til blandt andet den socialpædagogiske retning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum