Dyr reform: Nye kandidatuddannelser kan eskalere udvikling, hvor akademikere skubbes over i HK-jobs
SVM-regeringen har netop fremlagt sit reformudspil på uddannelsesområdet, hvor man i fremtiden vil have fire typer kandidatuddannelser. Man vil blandt andet forkorte en del uddannelser og give dem et ”tydeligt arbejdsmarkedssigte”.
I HK vækker det bekymring for, at reformen vil eskalere den nuværende udvikling, hvor akademikere skubbes over i HK-jobs.
- Man bliver ikke automatisk en dygtig sekretær, sagsbehandler eller markedsføringskoordinator, fordi man er cand.mag i dansk eller historie. Det er noget ANDET, man er god til. HK’erne drifter både den offentlige og den private sektor i Danmark, fordi vi er uddannet til lige netop dette. Til at have overblikket og fagligheden til at løse fx administrative opgaver mest effektivt, siger forbundsformand for HK Anja C. Jensen.
Hun peger på, at det er dyrt for samfundet i tab af effektivitet, når man ikke sætter en medarbejder med de rette kompetencer til at løse opgaverne.
Samtidig er der stor forskel på, hvad det koster at uddanne en på fx en kort videregående uddannelse og en akademiker. En analyse som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd lavede for HK i 2019 viser, at en kort videregående uddannelse i gennemsnit koster ca. 500.000, mens en kandidatuddannelse i gennemsnit koster ca. 960.000 kr.
- Vi sender vores unge mennesker ud på en lang og dyr omvej, men der er da ingen, der tager en uddannelse, fordi de drømmer om at komme ud på den anden side og opdage, at de ikke kan få lov at bringe den i spil. Det er ikke fair, siger Anja C. Jensen og tilføjer:
- At man vil tilstræbe et tydeligt arbejdsmarkedssigte kan lyde positivt, men jeg er sammen med flere i både erhvervsliv og fagbevægelsen bekymret for, at vi ender med en form for discount-akademikere, som ingen efterspørger. Og et tydeligt arbejdsmarkedssigte findes jo sådan set allerede: Nemlig på de erhvervs- og professionsrettede uddannelser.
HK er også bekymret over udsigten til, at erhvervskandidat-ordningen udvides. Ordningen gør det muligt at studere på deltid, hvilket er positivt, men det er et problem, at man samtidig bliver frataget to års SU på kandidatdelen. Hvis regeringen tvinger de studerende over på ordningen vil det betyde, at flere vil være nødsaget til et tage et hvilket som helst job for at få det hele til at hænge sammen økonomisk.
Reformudspillet skaber desuden i sin nuværende form en endnu større ubalance i forholdet mellem uddannelse og arbejdsmarkedets behov og sætter de studerende under yderligere pres.
Fremfor forringelser og omlægning af kandidatuddannelserne, har HK sammen med en række andre faglige organisationer peget på mere og bedre dimensionering som vejen frem.
Nøgletal:
- En kort videregående uddannelse koster i gennemsnit ca. 500.000, mens en kandidatuddannelse i gennemsnit koster ca. 960.000 kr (analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd for HK, 2019).
- På tværs af sektorer sidder knap 30.000 akademikere i jobs, som normalt skønnes til at være typiske HK-stillinger (analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd for HK, 2016).
- 11% af dimittenderne med en lang videregående uddannelse har en dimittendløn, som er lavere end medianlønnen for dimittender med en kort videregående uddannelse (Danske Erhverv, 2023).
Kontakter
Tina Mellergaard JensenPressechefHK Danmark
Tlf:42722378tina.mellergaard@hk.dkInformation om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
HK: Ankestyrelsen trækker tiden ud – men de skadelidte betaler prisen19.3.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Ankestyrelsen nægter at acceptere Højesterets afgørelse og trækker en ny sag i langdrag. Det går ud over mennesker, der har fået en arbejdsskade og har ret til erstatning. HK kalder det en urimelig beslutning og kræver, at staten stopper med at spænde ben for de skadelidte.
HK: Markant løft til erhvervsuddannelserne er helt rigtigt set5.3.2025 10:29:34 CET | Pressemeddelelse
”Det er en rigtig god dag for erhvervsuddannelserne. Fantastisk med et økonomisk løft, men vi er endnu mere glade for den nye eudfleks, som kan bane vejen for, at de sårbare elever får bedre mulighed for at få en erhvervsuddannelse”, siger Anja C. Jensen, formand for HK.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum