Energistyrelsen udvider USA-samarbejde med delstaten North Carolina

Energistyrelsen underskriver i dag et nyt myndighedssamarbejde med North Carolinas Department of Commerce. Samarbejdet skal understøtte North Carolinas ambitioner om udbygning med 2,8 gigawatt havvind inden 2030 og 8 gigawatt inden 2040.
North Carolinas kystlinje egner sig i høj grad til havvind med lave havdybder og gode vindforhold. Oveni er der i forvejen en stor etableret industribase, som kan indgå i en ny grøn industriel fødekæde til udbygningen med havvind. Delstaten har også etableret et regionalt samarbejde med de omkringliggende delstater Virginia samt Maryland.
”Det er enormt positivt, at danske erfaringer med havvind er efterspurgt i USA. Som så mange andre steder i USA er North Carolina optaget af at skabe jobs og genere økonomisk udvikling samtidig med, at de gennemfører en omstilling mod en grønnere økonomi. Det er jeg utroligt glad for, at vi kan hjælpe til med,” udtaler Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyrelsen.
”Den viden, data og best practice, som Energistyrelsen har genereret med 30 års erfaring med havvind, giver os utallige fordele, når vi nu åbner op for denne voksende industri,” siger Secretary of Commerce i North Carolina, Machelle Baker Sanders og fortsætter: ”I vores arbejde med at udvikle North Carolinas havvindindustri ansvarligt, værdsætter jeg den ekspertise og de nye kræfter, som partnerskabet med Energistyrelsen bringer til min afdeling og befolkningen i North Carolina.”
I starten af februar 2023 forlængede Energistyrelsen sit samarbejde med delstaten Californien om udvikling af havvind og energieffektivitet. Energistyrelsen samarbejder derudover med Virginia, New Jersey og New York om havvind. North Carolina bliver dermed den femte delstat i rækken af samarbejder under ordningen Energy Governance Partnership.
Udover at dele danske erfaringer med at udvikle en værdikæde og skabe grønne jobs, skal Energistyrelsen også hjælpe med at optimere de lovgivningsmæssige rammer, der er en vigtig forudsætning for at udvikle en ny havvindsektor, og som bidrager til at sænke risici for investorer.
Fakta om Energistyrelsens myndighedssamarbejde med USA
- Energistyrelsen indgår et nyt myndighedssamarbejde om havvind med delstaten North Carolina som en del af ordningen Energy Governance Partnership.
- North Carolina har sat et mål om at have opført 2,8 gigawatt havvind inden 2030 og 8 gigawatt inden 2040. Til sammenligning har Danmark i dag 2,3 gigawatt havvind i drift.
- Ud over North Carolina samarbejder Energistyrelsen også med delstaterne Californien, Virginia, New Jersey og New York.
- Danmark har myndighedssamarbejde om energi med 24 lande, der til sammen udleder 70 procent af verdens CO2. Oveni kommer en række landesamarbejder af kortere varighed bl.a. under ordningen Danish Energy Transition Initiative. Ved at opbygge viden og kapacitet i partnerlandenes nationale myndigheder, styrkes de politiske beslutningstagere i at træffe bæredygtige og omkostningseffektive energipolitiske beslutninger, der understøtter den globale grønne omstilling.
Kontakter
Laura AndersenPressemedarbejder
Tlf:+45 33 95 09 06lrsn@ens.dkTure Falbe-HansenPressechef
Tlf:+45 25 13 78 46tfh@ens.dkBilleder

Information om Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Havvindmølleparkerne Nysted og Middelgrunden kan fortsætte med at producere grøn strøm27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har meddelt de to ejerkredse af Nysted Havmøllepark syd for Lolland og Middelgrunden Havvindmøllepark i Øresund, at de får forlænget deres tilladelse til elproduktion. Dermed er der mulighed for, at de to havvindmølleparker kan producere strøm i henholdsvis ti år og 25 år frem i tiden.
EUDP støtter ny grøn energiteknologi med 327 millioner kroner24.6.2025 09:01:34 CEST | Pressemeddelelse
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram har udmøntet tilskud til en række nye innovative energiprojekter. Der er i alt uddelt 327 millioner kroner til 40 projekter, der vil udvikle og demonstrere ny energiteknologi. Samtidig bliver der åbnet op for nye ansøgninger.
Forlænget levetid for havvind på Samsø: Energistyrelsen giver tilladelse til at producere strøm i yderligere 10 år3.6.2025 09:01:10 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har godkendt, at elproduktionstilladelsen for Samsø Havvindmøllepark bliver forlænget med ti år. Det er første gang i Danmark, at en ældre havvindmøllepark får forlænget sin levetid. Energistyrelsen har samtidig truffet afgørelse om brug af EU’s nødforordning, så tilladelsesprocessen bliver forkortet.
Projekter med havvindmølleparker kan fortsætte: Energiklagenævnet stadfæster afgørelser om etablering af Lillebælt Syd og Jammerland Bugt23.5.2025 13:00:04 CEST | Pressemeddelelse
Etableringen af Lillebælt Syd Vindmøllepark og Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark kan fortsætte inden for de oprindeligt tilladte rammer. Det står klart efter, at Energiklagenævnet har stadfæstet Energistyrelsens afgørelser om at give bygherre tilladelse til etablering af projekterne.
Disse 10 selskaber skal konkurrere om milliardpulje til at fange og lagre CO216.5.2025 10:00:53 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har blandt 16 ansøgere udvalgt de 10 selskaber, der nu kan søge penge fra puljen på 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO2. Det er forventningen, at puljen kan bidrage til at reducere Danmarks årlige CO2-udledninger med 2,3 millioner ton fra 2030.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum