Ny evaluering understreger frivillige venners store betydning for flygtninge i Danmark
Når flygtninge bliver matchet med en frivillig ven eller venskabsfamilie sker der ofte noget særligt. Det viser en ny evaluering af Røde Kors og DRC Dansk Flygtningehjælps fælles projekt Venner Viser Vej, der kaster lys over, hvad det er, der virker, og hvad udbyttet er for flygtningene.
Mere end 10.000 flygtninge har siden 2016 haft glæde af en frivillig ven, hvilket har vist sig at bidrage væsentligt til at styrke deres integration og mulighed for at skabe sig et godt liv i Danmark som selvhjulpne borgere. Senest i forbindelse med flygtningene fra Ukraine.
Evalueringen dækker Venner Viser Vej i perioden 2019-2022 og er lavet af Als Research. Den bygger på en lang række interviews med både flygtninge, frivillige, kommuner og andre samarbejdspartnere.
Tryghed og sprog er afgørende
Den støtte, de frivillige giver, tilpasses den enkelte flygtnings situation, ressourcer og udfordringer. Evalueringen peger dog alligevel på en række gennemgående virkninger for målgruppen og viser, hvordan de virkninger hænger sammen.
Som udgangspunkt har flygtninge voldsomme oplevelser med i bagagen, med tab af hjem, arbejde, venner og familie. Det har derfor stor betydning at få en tillidsfuld relation til en person, som støtter og motiverer, og som gør det frivilligt og uegennyttigt. Evalueringen peger på, at flere taler om, at de får en ny familie, når de får en frivillig ven igennem Venner Viser Vej. Relationen reducerer ensomhed og giver en oplevelse af tryghed og trivsel, som er vigtige forudsætninger for at kunne lære nyt.
Sproget er væsentligt. For udover at være en central motivation for flygtningene til at blive matchet med en frivillig ven, så er et af de mest markante udbytter for flygtningene, at de får et bedre sprog ved at træne hverdagsdansk med deres frivillige ven.
Der bliver skabt en større kultur- og samfundsforståelse gennem samtaler om normer og kulturelle værdier, børneopdragelse og traditioner. Derudover fylder forståelsen af det danske samfund meget, herunder breve fra myndighederne, netbank, MitID, Skat, indmeldelse i A-kasse og opskrivning i daginstitutioner.
Særligt de bedre danskkundskaber og den øgede systemforståelse gør flygtninge mere selvhjulpne og i stand til selvstændigt at opsøge løsninger på hverdagsudfordringer.
Evalueringen viser også, at flygtningenes beskæftigelsesmuligheder styrkes, når de frivillige gør brug af deres netværk og hjælper med at lave ansøgninger. Samtidig er de frivillige også med til at motivere og afklare ønsker og muligheder i forhold til valg af uddannelse og job.
Stærkt supplement til kommunerne
Røde Kors og DRC Dansk Flygtningehjælp er i dag til stede med tilbuddet om frivillige venner i mere end 84 kommuner. Evalueringen viser, hvordan den personlige, frivillige støtte er et væsentligt og værdifuldt bidrag til både sprogskolerne og kommunernes integrations- og beskæftigelsesindsats.
I kraft af sin landsdækkende tilstedeværelse og adgang til samarbejdspartnere og frivilligressourcer kan Venner Viser Vej hurtigt tilpasses tilbuddet om frivillige venner til antallet af flygtninge, der kommer til landet. Det er således evalueringens vurdering, ”at der i 2022 er en velafprøvet og skalerbar infrastruktur på plads, der som en slags akutberedskab hurtigt har kunnet aktiveres for at tilbyde frivilligstøtte til de mange nyankomne ukrainere næsten uanset hvor i landet, de bor.”
Således blev mindst 1.235 flygtninge matchet med frivillige venner i 2022. Det svarer til en tredobling i forhold til året før.
CITATER
”Det er helt unikt, at en frivillig indsats, som er drevet af ønsket om at hjælpe både kan have så stor og positiv betydning for den enkelte, og at vi kan arbejde med en landsdækkende tilstedeværelse. Det bør vi som samfund selvfølgelig drage nytte af,” siger Niels Svankjær Christiansen, leder af Røde Kors’ nationale integrationsindsats.
”Når vi taler om civilsamfundets rolle i velfærdssamfundet, er det vigtigt, vi får sat ord på, hvornår og hvordan vores frivillige indsatser virker. Og her har vi et tydeligt eksempel på, hvad det er, det frivillige kan, og hvorfor det er så vigtigt i vores velfærdssamfund,” siger Lone Tinor-Centi, chef for Frivillig i DRC Dansk Flygtningehjælp.
PRESSEHENVENDELSER
Niels Svankjær Christiansen, leder af Røde Kors’ nationale integrationsindsats, 3070 0026.
Mette Blauenfeldt, sektionschef i DRC Dansk Flygtningehjælp Integration, 2630 0772.
Læs mere om projektet og find evalueringsrapporten fra Als Research på www.vennerviservej.dk
Kontakter
For henvendelser kontakt Røde Kors’ pressetelefon:
3529 9699
Røde Kors.dk/presse
Vedhæftede filer
Links
Information om Røde Kors
Røde Kors er altid til stede
Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.
192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.
Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.
Følg pressemeddelelser fra Røde Kors
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Røde Kors
INVITATION: Nødhjælp på menuen14.5.2025 11:15:00 CEST | Presseinvitation
I uge 21 vil Hotel- og Restaurantskolens kokkeelever stå klar med en lækker 2-retters frokostmenu tilberedt af råvarer fra de nødhjælpskasser, som Røde Kors uddeler i krigs- og kriseramte områder
Felthospital i Gaza fylder 1 år: ”Vi håber, at der en dag ikke længere er brug for det”9.5.2025 11:28:23 CEST | Pressemeddelelse
Mere end 80.000 konsultationer, 3000 operationer og 400 fødsler har fundet sted på Røde Kors’ felthospital i Gaza. Behovet er enormt – men omstændighederne, som personalet arbejder under, bliver mere og mere udfordrende.
Flere børn bekymrer sig: “Hvor skal vi finde hinanden, hvis der kommer krig, mens vi er i skole og I er på job?”6.5.2025 16:13:02 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Røde Kors og Voxmeter viser, at 38% af forældre oplever, at deres børn bekymrer sig om krig, trusler om krig og klimaforandringer. Af disse er 12% i høj grad bekymrede og 60% er i nogen grad bekymrede.
80-års jubilæumsfejring i Røde Kors: Besøgstjenesten fylder 60 år og Vågetjenesten fylder 20 år.5.5.2025 17:46:53 CEST | Pressemeddelelse
6. maj er en helt særlig dag i Røde Kors i Danmark. Her fejres der nemlig runde fødselsdage for hele to store sociale aktiviteter: Besøgstjenesten, hvor frivillige over hele landet besøger primært ældre, der mangler én at tale med. Og Vågetjenesten, hvor frivillige våger over døende og skaber ro og tryghed i den sidste tid. Pressen er velkommen til fejringen 6. maj kl. 15-17 på Blegdamsvej 27, 2100 København Ø. Tilmelding til Line Nørremark, telefon 2012349
Røde Kors’ genbrugswebshop fylder to år: Her kan alt sælges29.4.2025 13:18:04 CEST | Pressemeddelelse
Røde Kors Genbrugs kunder handler helt anderledes online end i fysiske genbrugsbutikker og kører gerne langt efter de unikke fund
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum