Krigsmuseet

8. marts på Krigsmuseet: Konservative kvinder til kamp for forsvaret

Del
For 100 år siden tordner en gruppe kvinder mod vattede mænd, der ikke tør tage rigets forsvar seriøst. De tager sagen i egen hånd, samler penge ind til at købe kanoner og stifter Danmarks største kvindeforening.

Når Krigsmuseet åbner dørene for foredragsrækken Fad & Foredrag 8. marts på kvindernes kampdag, er det med en helt særlig historie om nogle kvinder fra et samfundslag, vi normalt ikke forbinder med kvindekamp.

Omkring forrige århundredeskifte indleder en gruppe meget konservative kvinde en indædt kamp for Danmarks forsvar. Det skal styrkes, og de mener ikke, at politikerne tager opgaven seriøst. Vi er i tiden efter det store nederlag i 1864-krigen.

På det tidspunkt debatterer man for fulde udblæsninger, hvordan forsvaret skal indrettes, så man kan forsvare sig mod en mulig invasion. Det splitter Landstinget, Folketinget og befolkningen, og bølgerne går højt især i starten af 1900-tallet.

Det er ikke kutyme, at kvinder blander sig i denne debat – snarere tværtimod.

Men det ændrer sig brat, da de konservative kvinder tager bladet for munden og prøver at få kvinder over en bred karm til at interessere sig for forsvarspolitik. Kvinderne samler penge ind til at købe alt fra varmt undertøj til soldaterne til de mest moderne kanoner.

Det vækker forargelse i befolkningen, for holdningen er, at forsvaret ikke er noget, kvinder bør blande sig i. Kvinderne bliver beskyldte for alt fra hysteri til sindssygdom.

Men kvinderne lader sig ikke stoppe. Og i 1907 bliver Danske Kvinders Forsvarsforening oprettet. Det bliver hurtigt Danmarks største kvindeforening.

Til dette Fad & Foredrag fortæller historiker Anne Vigsø om, hvordan disse konservative kvinder fik stor betydning for både Forsvarssagen og for kvindebevægelsen i Danmark.

Ofte bliver kvindebevægelsen knyttet sammen med arbejderbevægelsen og venstrefløjen. Mindre kendt er historien om disse meget konservative kvinder, som havde en skjult agenda om at bringe kvinder ud i samfundet og ind i politik.

Information:

Tid: 8. marts kl. 17-19.
Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh. K.
Pris: 150 kr.

Billetten inkluderer en kold fadøl eller vand. Der udskænkes kun alkohol, til personer over 18 år.

Billetten giver også gratis adgang til Krigsmuseets øvrige udstillinger fra kl. 16 samme dag.

Fad & Foredrag er Krigsmuseet fyraftenskoncept, hvor krigsaficionados og historietørstige får serveret en kold fadøl og et lunefuldt foredrag efter museets lukketid.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Krigsmuseet

Krigsmuseet
Krigsmuseet
Tøjhusgade 3
1220 København K

41 20 60 80http://krigsmuseet.dk

Fad & Foredrag er Krigsmuseet fyraftenskoncept, hvor krigsaficionados og historietørstige får serveret en kold fadøl og et lunefuldt foredrag efter museets lukketid.

Følg pressemeddelelser fra Krigsmuseet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krigsmuseet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye