Nyt forskningscenter skal styrke kunstens rolle i samfundet
Center for Practice-based Art Studies skal styrke udveksling og dialog mellem aktører i kunstverdenen, der forsker eller anvender forskning i deres arbejde med kunst. Det er etableret med en bevilling på 25 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden og forankres på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på KU. Centeret skal styrke kunstens rolle som en vigtig ressource i samfundet, forklarer professor Mikkel Bogh, der efter ni år som direktør på SMK skal være leder af det nye center:
- Kunsthistorisk og kunstnerisk forskning gør os klogere på kunstens mange forskellige roller i samfundslivet op igennem historien. Men forskning i og viden om kunst udfolder sig ikke kun på universiteterne. Den finder også sted på museer, i kunsthaller, gallerier og små udstillingssteder, i arkiver og i kunstneres atelierer, på biblioteker og i det hele taget på steder, hvor mennesker studerer, udvikler og udveksler nye ideer om samfundets indretning – med kunsten som dialogpartner, forklarer Mikkel Bogh og fortsætter:
- Jeg er utrolig glad for og stolt over at have fået mulighed for at opbygge et center på KU, der skal bygge bro og skabe dialog mellem den kunsthistoriske universitetsforskning og den forskning og vidensproduktion inden for kunstens område, som finder sted og udfoldes uden for universiteterne. Tidligere var udvekslinger mellem museer, udstillingssteder og arkiver på den ene side og universitetet på den anden ikke særlig udbredt. Det har heldigvis ændret sig i de senere år. Jeg ser meget frem til at kunne bidrage til denne udvikling i tæt samarbejde med kolleger fra hele det kunstneriske praksisfelt.
Styrkelse af den kunstfaglige forskning
Også i Novo Nordisk Fonden er der store forventninger til det nye center:
- I mere end 40 år har fonden aktivt støttet forskning inden for kunst og kunsthistorie, og vi er stolte af at bidrage til etableringen af det nye center, siger Berith Bjørnholm, Senior Vice President for Education & Outreach og leder af kunstområdet i Novo Nordisk Fonden. Hun fortsætter:
- Centeret vil danne ramme om brede samarbejder imellem vigtige aktører på området, og unge såvel som etablerede forskere vil få mulighed for at mødes og udveksle viden på tværs af forskningsfelter. Vores forventning er, at det vil styrke den kunstfaglige forskning yderligere og således bane vejen for nye indsigter i forhold til kunstens rolle i samfundet.
Brobygning og impact
På Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, hvor det nye center får fysisk hjemme, forklarer Helle Munkholm Davidsen om behovet for centeret:
- Vi har i øjeblikket en stor kapacitet af unge kunsthistoriske forskere, der arbejder praksisbaseret i tæt samarbejde med museer og kunsthaller. Jeg ser et stort potentiale i at samle denne kapacitet i centeret og derigennem styrke samarbejdet. I de seneste år er der også udviklet flere banebrydende projekter, som forbinder kunst og forskning, og med det nye center kan vi også bidrage til samspillet mellem kunstnerisk praksis, kunstinstitutionernes praksis og universiteternes forskning, siger hun og tilføjer:
- Fra mit perspektiv som institutleder er det nye center desuden en unik mulighed for at vise, hvordan kunst- og kulturvidenskabelig forskning omsættes til og anvendes i praksis – og en ny mulighed for at lade det praktiske arbejde med kunsthistorie og kunst påvirke universitetsforskningen.
Fakta om centret
- The Novo Nordisk Foundation Center for Practice-based Art Studies starter arbejdet den 1. juni 2023.
- Centeret er støttet med 25 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden og vil være fysisk beliggende på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet.
- Centerleder er Mikkel Bogh, direktør for Statens Museum for Kunst indtil udgangen af april, tidligere rektor på Det Kgl. Danske Kunstakademi og tidligere lektor i moderne kultur og kulturformidling på Københavns Universitet.
Kontakter
Mikkel Bogh, centerleder på Center for Practice-based Art Studies, mobil: 41 27 12 40, e-mail: boghmikkel@gmail.com
Helle Munkholm Davidsen, institutleder på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, KU, mobil: 23 68 03 73, e-mail: hmd@hum.ku.dk
Pernille Munch Toldam, pressemedarbejder, Københavns Universitet, mobil: 29 92 41 69, e-mail: pmunch@hum.ku.dk
Billeder
Information om Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet
Karen Blixens Plads 8
2300 København S
https://hum.ku.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet
Privatøkonomien betyder mere end klimaet, når vi taler om madspild26.9.2024 10:26:02 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal af danskerne siger, at de er enige i, at det er vigtigt at reducere madspild for at beskytte klimaet. Men noget tyder på, at det ofte er pengepungen, der bestemmer, når det kommer til stykket. Det er en af konklusionerne i en ny stor undersøgelse af danskernes holdninger til madspild, som forskere fra Københavns Universitet står bag.
ChatGPT klarer sig godt på dansk, men sproglige nuancer går tabt30.8.2024 09:06:16 CEST | Pressemeddelelse
ChatGPT har imponeret med sin evne til forstå og producere danske tekster. Men der er stadig et stykke vej, før den kan håndtere fx flertydige ord og overført sprog korrekt, konkluderer sprogforskere i nyt studie. Et af problemerne er, at ChatGPT og andre chatbotter ikke bliver trænet tilstrækkeligt med danske tekster.
Personer uden indre stemme har dårligere sproglig hukommelse14.5.2024 09:42:59 CEST | Pressemeddelelse
Langt de fleste mennesker har en løbende samtale med sig selv, en indre stemme, som spiller en stor rolle i deres daglige liv. Men mellem 5-10 procent af befolkningen har ikke samme oplevelse af en indre stemme, og de har sværere ved at løse bestemte sproglige opgaver, viser ny forskning.
Hjemrejsefokus sætter flygtninge under pres og udfordrer frivillige og sagsbehandlere19.3.2024 07:37:11 CET | Pressemeddelelse
Siden 2019 har flygtninge på en og samme tid skullet integrere sig i det danske samfund og forberede sig på at rejse hjem. De modsatrettede krav skaber stor usikkerhed blandt flygtninge og gør det sværere for frivillige og sagsbehandlere at hjælpe dem med at etablere sig i Danmark. Det viser forskningsprojektet Boundary Work, som anbefaler et øget politisk fokus på støtte og vejledning af flygtninge.
Danskerne bekymrer sig om klimaet – men er uenige om løsningerne13.3.2024 08:00:06 CET | Pressemeddelelse
Anerkendelse af klimaforandringerne er i mange lande et spørgsmål om politisk overbevisning. Sådan er det ikke i Danmark, hvor et stort flertal af befolkningen – uanset politisk ståsted – tror på klimavidenskaben og er meget bekymrede. Til gengæld er vi uenige om, hvor langt vi skal gå for at tackle problemerne. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum