Nyt forskningscenter skal styrke kunstens rolle i samfundet

Center for Practice-based Art Studies skal styrke udveksling og dialog mellem aktører i kunstverdenen, der forsker eller anvender forskning i deres arbejde med kunst. Det er etableret med en bevilling på 25 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden og forankres på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på KU. Centeret skal styrke kunstens rolle som en vigtig ressource i samfundet, forklarer professor Mikkel Bogh, der efter ni år som direktør på SMK skal være leder af det nye center:
- Kunsthistorisk og kunstnerisk forskning gør os klogere på kunstens mange forskellige roller i samfundslivet op igennem historien. Men forskning i og viden om kunst udfolder sig ikke kun på universiteterne. Den finder også sted på museer, i kunsthaller, gallerier og små udstillingssteder, i arkiver og i kunstneres atelierer, på biblioteker og i det hele taget på steder, hvor mennesker studerer, udvikler og udveksler nye ideer om samfundets indretning – med kunsten som dialogpartner, forklarer Mikkel Bogh og fortsætter:
- Jeg er utrolig glad for og stolt over at have fået mulighed for at opbygge et center på KU, der skal bygge bro og skabe dialog mellem den kunsthistoriske universitetsforskning og den forskning og vidensproduktion inden for kunstens område, som finder sted og udfoldes uden for universiteterne. Tidligere var udvekslinger mellem museer, udstillingssteder og arkiver på den ene side og universitetet på den anden ikke særlig udbredt. Det har heldigvis ændret sig i de senere år. Jeg ser meget frem til at kunne bidrage til denne udvikling i tæt samarbejde med kolleger fra hele det kunstneriske praksisfelt.
Styrkelse af den kunstfaglige forskning
Også i Novo Nordisk Fonden er der store forventninger til det nye center:
- I mere end 40 år har fonden aktivt støttet forskning inden for kunst og kunsthistorie, og vi er stolte af at bidrage til etableringen af det nye center, siger Berith Bjørnholm, Senior Vice President for Education & Outreach og leder af kunstområdet i Novo Nordisk Fonden. Hun fortsætter:
- Centeret vil danne ramme om brede samarbejder imellem vigtige aktører på området, og unge såvel som etablerede forskere vil få mulighed for at mødes og udveksle viden på tværs af forskningsfelter. Vores forventning er, at det vil styrke den kunstfaglige forskning yderligere og således bane vejen for nye indsigter i forhold til kunstens rolle i samfundet.
Brobygning og impact
På Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, hvor det nye center får fysisk hjemme, forklarer Helle Munkholm Davidsen om behovet for centeret:
- Vi har i øjeblikket en stor kapacitet af unge kunsthistoriske forskere, der arbejder praksisbaseret i tæt samarbejde med museer og kunsthaller. Jeg ser et stort potentiale i at samle denne kapacitet i centeret og derigennem styrke samarbejdet. I de seneste år er der også udviklet flere banebrydende projekter, som forbinder kunst og forskning, og med det nye center kan vi også bidrage til samspillet mellem kunstnerisk praksis, kunstinstitutionernes praksis og universiteternes forskning, siger hun og tilføjer:
- Fra mit perspektiv som institutleder er det nye center desuden en unik mulighed for at vise, hvordan kunst- og kulturvidenskabelig forskning omsættes til og anvendes i praksis – og en ny mulighed for at lade det praktiske arbejde med kunsthistorie og kunst påvirke universitetsforskningen.
Fakta om centret
- The Novo Nordisk Foundation Center for Practice-based Art Studies starter arbejdet den 1. juni 2023.
- Centeret er støttet med 25 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden og vil være fysisk beliggende på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet.
- Centerleder er Mikkel Bogh, direktør for Statens Museum for Kunst indtil udgangen af april, tidligere rektor på Det Kgl. Danske Kunstakademi og tidligere lektor i moderne kultur og kulturformidling på Københavns Universitet.
Kontakter
Mikkel Bogh, centerleder på Center for Practice-based Art Studies, mobil: 41 27 12 40, e-mail: boghmikkel@gmail.com
Helle Munkholm Davidsen, institutleder på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, KU, mobil: 23 68 03 73, e-mail: hmd@hum.ku.dk
Pernille Munch Toldam, pressemedarbejder, Københavns Universitet, mobil: 29 92 41 69, e-mail: pmunch@hum.ku.dk
Billeder
Information om Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet

Karen Blixens Plads 8
2300 København S
https://hum.ku.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet
Sociale medier og mobiltelefoner styrer ikke familiernes liv27.9.2023 12:41:09 CEST | Pressemeddelelse
Unge og deres forældre er ikke kun passive ofre for sociale medier. De tager tværtimod aktivt stilling til, hvordan de vil bruge medier som Instagram, Facebook, Snapchat og Messenger, og hvor meget de skal fylde i forskellige situationer i deres hverdag. Det viser sprogforskere fra Københavns Universitet med forskningsprojektet SoMe Family.
2.900 år gammel mursten gemte på DNA fra oldtiden29.8.2023 07:45:15 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt studie i Scientific Reports viser forskere, at det er muligt at udtrække forhistorisk DNA af en 2.900 år gammel mursten. Den nye analysemetode vil kunne give klimaforskere, biologer og arkæologer et unikt indblik i biodiversiteten fra et specifikt område og tidspunkt i oldtiden.
Menneskets første dokumenterede kys fandt sted i Mellemøsten for 4.500 år siden18.5.2023 20:33:29 CEST | Pressemeddelelse
Skriftlige kilder viser, at kysset var del af den seksuelle praksis blandt mellemøstlige folkeslag for 4.500 år siden. Det konkluderer forskere i en ny artikel, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Science.
Britiskheden har været under afvikling, siden kolonierne sagde farvel og tak4.5.2023 07:32:58 CEST | Pressemeddelelse
Da en række britiske kolonier efter 2. verdenskrig begyndte at kræve selvstændighed, blev det startskuddet til den afkolonisering, som siden har tømt begrebet ”Britishness” for mening. Selv Storbritannien er ved at falde fra hinanden, fordi en stigende andel af befolkningen ikke længere kalder sig britisk. Sådan konkluderer historieprofessor Stuart Ward i sin nye bog Untied Kingdom - a Global History of the End of Britain.
Mere nordisk samhørighed i gymnasierne1.5.2023 09:14:54 CEST | Pressemeddelelse
Det nordiske trænges ofte i baggrunden af det europæiske og globale perspektiv. Men kriser og krig har skabt større opmærksomhed på, hvad de nordiske lande kan sammen. Derfor er der brug for at styrke den nordiske samhørighed. Med projektet NORDUNG tages første skridt til at styrke den nordiske bevidsthed blandt Nordens ungdom. Det sker med baggrund i en bevilling på 15 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum