Danmark skal lede forvandlingen af hele EU’s fødevaresystem

Europas fødevaresystem står for en tredjedel af kontinentets udledning af drivhusgasser og har også afgørende betydning for biodiversitet og folkesundhed. Med 60 millioner kroner i ryggen skal det omfattende EU-projekt, CLEVERFOOD, omdanne det europæiske fødevaresystem, så det bliver mere klimavenligt, beskytter natur og biodiversitet og fremmer folkesundheden på tværs af det europæiske kontinent.
”Nuværende og fremtidige kriser, herunder klimakrise, fødevarekrise, biodiversitetskrise og sundhedskrise, hænger uløseligt sammen med den måde vi producerer vores fødevarer på. Derfor er tiden inde til at lave en radikal ændring, hvor alle EU-lande arbejder i samme retning, så vores fødevaresystem bliver mere retfærdigt, bæredygtigt, cirkulært og plantebaseret,” siger lektor Christian Bugge Henriksen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.
Han skal de næste fire år stå i spidsen for CLEVERFOOD sammen med et hold af medarbejdere fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab.
Forener indsatsen i mange projekter
Det omfattende projekt skal sammen med en række toneangivende aktører fra både myndigheder, universiteter, industrier og interesseorganisationer, på tværs af Europa, skabe samarbejde, koordinering og synergi imellem eksisterende, kommende og fremtidige EU-projekter, der fokuserer på transformation af fødevaresystemer og er koblet til EU's Food 2030 Policy Framework.
I øjeblikket er der utilstrækkelig koordinering, samarbejde og gensidig læring mellem i gangværende EU-projekter, fødevarepolitikker og dialoger på tværs af alle forvaltningsniveauer i Europa vedrørende den nødvendige transformation af fødevaresystemet. Der er derfor et enormt potentiale for at etablere synergier mellem dem for at maksimere deres effekt
”Formålet med CLEVERFOOD er at bringe alle de eksisterende projekter sammen. I dag er der mange gode tiltag i gang i EU, som arbejder med bl.a. reduktion af udledninger fra landbruget og fremme af biodiversitet og sundhed, men de er fragmenterede og samarbejder ikke på tværs. Samarbejde er kernen i det hele, hvis vi for alvor skal rykke ved noget,” siger Ph.d. Marin Lysák, Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.
Politik og uddannelse af borgere
Ud over samarbejde er et af projektets store fokusområder lovgivning og policy arbejde, der baner vejen for fælles EU-politikker, som understøtter bæredygtige og sunde fødevaresystemer. Fx står en høj gældsfaktor i det europæiske landbrug i vejen for, at flere landmænd kan omlægge til mere plantebaserede landbrug og tage ny teknologi i brug, og det skal politikerne finde løsninger på.
Samtidig skal information og uddannelse af EU-borgere skabe større viden om sunde og bæredygtige fødevarer og dermed øge efterspørgslen fra forbrugerne på eksempelvis plantebaserede fødevarer frem for animalske.
”For at lykkes med at transformere fødevaresystemet er vi også nødt til at få EU-borgerne med ombord. Det er bydende nødvendigt at styrke dem til at ændre deres kostvaner og bidrage til at ændre vores fødevaresystem gennem bl.a. uddannelse. I dag er EU-borgere ikke tilstrækkeligt bevidste om, hvordan deres forbrug af sukker, rødt kød og andre fødevarer påvirker både deres sundhed og klimaet. Så de har brug for at blive informeret, hvis de skal træffe bedre valg af mad," siger Marin Lysák Ph.D.
CLEVERFOOD-projektet startede 1. januar 2023 og afholder kick-off møde i Portugal 20.-22. februar 2023, hvorfra projektet besøger fem kommende EU-formandskabslande, Ungarn, Polen, Danmark, Cypern og Irland. Projektet vil være vært for nationale dialoger og events, der giver mange muligheder for at blive involveret i transformationen af vores fødevaresystem.
Fakta om CLEVERFOOD:
- CLEVERFOOD er finansieret med 8 millioner Euro (60 mio. kr.) af Horizon Europe programmet
- Projektet ledes af Københavns Universitet og starter i januar 2023 og løber fire år frem.
- 23 aktører danner sammen med fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet et konsortium, som skal drive projektet fremad.
- Et af projektets store fokusområder lovgivning og policy arbejde, der baner vejen for fælles EU-politikker, som understøtter bæredygtige og sunde fødevaresystemer.
- CLEVERFOOD-projektet begynder i Portugal 20.-22. februar 2023.
Nøgleord
Kontakter
Marin Lysák
Medkoordinator, CLEVERFOOD
Institut for Plante- og Miljøvidenskab
Københavns Universitet
marinrr@plen.ku.dk
Christian Bugge Henriksen
Koordinator, CLEVERFOOD
Institut for Plante- og Miljøvidenskab
Københavns Universitet
cbh@plen.ku.dk
Michael Skov Jensen
Journalist og teamkoordinator
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet
msj@science.ku.dk
Mobil:+ 45 93 56 58 97
Billeder
Information om Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Bülowsvej 17
1870 Frederiksberg C
35 33 28 28https://science.ku.dk/
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet – SCIENCE – er landets største naturvidenskabelige forsknings- og uddannelsesinstitution.
Fakultetets væsentligste opgave er at bidrage til løsning af de store udfordringer, som vi står overfor i en verden under hastig forandring med øget pres på bl.a. naturressourcer og markante klimaforandringer - både nationalt og globalt.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Bakterier bruger gammelt krigstrick til at overliste vira: Kan hjælpe med at bekæmpe ’superbugs’30.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget en ny type immunforsvar i coli-bakterier, der vender en virusinfektion mod vira selv. Systemet er opkaldt efter den kinesiske militærstrateg Kongming som var berømt for at bruge fjendens våben til at besejre dem. Opdagelsen kan bruges i udviklingen af fremtidige bioteknologiske værktøjer og måske som et alternativ til antibiotika til at bekæmpe multiresistente bakterier.
Nyt forskeruddannelsesprogram skal udklække fremtidens kvantespecialister29.4.2025 10:24:11 CEST | Pressemeddelelse
Med støtte fra Villum Fonden opretter Københavns Universitet og DTU et nyt forskeruddannelsesprogram, der skal være med til at sikre, at Danmark kan bevare sin styrkeposition inden for kvanteforskning i fremtiden.
Ancient grain has huge climate potential and could play a key role in Europe’s future8.4.2025 11:41:23 CEST | Press release
Sorghum is one of the world’s oldest grains and possesses many traits that can benefit food security, climate resilience, and biodiversity. However, the mechanisms behind these traits have long remained a mystery to researchers, which has hindered efficient cultivation. Now, a new technique and a biobank - developed in collaboration with the University of Copenhagen - have made research and breeding possible at an unprecedented pace, paving the way to an effective crop in both the Global North and South.
Ældgammel kornsort har kæmpe klimapotentiale og kan blive vigtig i Europas fremtid8.4.2025 11:11:07 CEST | Pressemeddelelse
Sorghum er en af verden ældste kornsorter og har mange egenskaber, der kan gavne fødevaresikkerhed, klima og biodiversitet. Mekanismerne bag egenskaberne har dog været en gåde for forskerne, og det har stået i vejen for en effektiv dyrkning. Ny teknik og biobank, udviklet i et samarbejde med Københavns Universitet, åbner nu for forskning og forædling i turbogear. Det kan bane vej til en effektiv afgrøde i både det globale nord og syd.
Core samples from Greenland's seabed provide first historical overview of plastic pollution21.3.2025 10:52:58 CET | Press release
By coring the seabed at 850 m water depth in Disko Bay off Greenland's west coast, researchers from the University of Copenhagen have obtained the first historical record of plastic pollution in Greenland. The new data suggest a link to local socio-economic development and represent a step towards developing a common method for analyzing and mapping global microplastic pollution.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum